REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
galakty napisał(a):"Już" przy 3-4 tyś? Ty to nazywasz JUŻ? Pali mało bo te auto nic nie waży i tylko dlatego to jakoś się odpycha. Ale proszę, nie mów że ten silnik szybko nabiera mocy, bo max moment i max moc osiąga bardzo wysoko, nawet jak na benzynę.
mike napisał(a):to ja jechałem chyba jakimś lumpem, bo wg moich odczuć nie jechał, nawet jak wciskałem gaz w podłogę
łysy30 napisał(a):galakty napisał(a):"Już" przy 3-4 tyś? Ty to nazywasz JUŻ? Pali mało bo te auto nic nie waży i tylko dlatego to jakoś się odpycha. Ale proszę, nie mów że ten silnik szybko nabiera mocy, bo max moment i max moc osiąga bardzo wysoko, nawet jak na benzynę.
No ale to przecież normalne w 16-sto zaworowej benzynie. Moje UFO też jest ospałe poniżej 3 tys. obrotów, taka już charakterystyka tych silników. Zgadzam się natomiast co do tego, że niskie spalanie wynika głównie z niewielkiej masy tego auta - producent bardzo poskąpił tu na wyciszeniu wnętrza, nie mówiąc już o grubości blach. Nie jechałem VI gen. więcej niż 90 km/h, ale podejrzewam, że na takiej autostradzie trudno wytrzymać z uwagi na hałas.
VI gen. wkręca się na obroty dużo szybciej niż VIII gen. z uwagi na krótszą skrzynię biegów, bardzo ładnie też brzmi jak na czterocylindrowca.
Według mnie super opcja na pierwsze auto, szkoda tylko, że tak okropnie rdzewieje.mike napisał(a):to ja jechałem chyba jakimś lumpem, bo wg moich odczuć nie jechał, nawet jak wciskałem gaz w podłogę
W Civicu, którego miałem okazję użytkować silnik był ledwo dotarty
galakty napisał(a):W swojej też mam 16V i jakoś zbiera się od dołu, max moment i max moc przypada o jakieś 1200-1400 obrotów niżej.
łysy30 napisał(a):No nie pisz głupot
O ile autocentrum nie kłamie max moment masz przy 3750 rpm, a max moc przy 5750 rpm, czyli jednak to typowe czterocylindrowe 16v.
Dla porównania mój Civic 90% momentu obrotowego (173Nm) ma ponoć dostępne już od 1500 rpm, a mam wrażenie, że poniżej 3000 rpm nic się w nim nie dzieje - jak przy starcie nie przyduszę mocniej gazu byle turbopierdziawka mnie miażdży.
Wszystko jednak kwestia tego czym jeździłeś i jakie masz porównanie. Mój kolega ma Leona mk2 1.6 8v i twierdzi, że to auto zap...la, także wiesz
galakty napisał(a):Do tego te 1.4 rozpędza Civic do setki w 13,3 sekundy, istny szatan
łysy30 napisał(a):galakty napisał(a):Do tego te 1.4 rozpędza Civic do setki w 13,3 sekundy, istny szatan
Trudno mi powiedzieć, w moim byłym sedanie (lżejszym od 3D) było to trochę mniej niż 11 s. - a to mimo wszystko świetny wynik jak na taką pojemność.
galakty napisał(a):Ze zwykłym silnikiem to kolejne, nudne auto do toczenia się, a są inne w tej cenie które mają dobrą blachę itp itd.