Oszczędne auto do 8tyś.

03 Paź 2009, 21:28

Witam. Może macie pomysł na jakieś mało palące auto, na które mało bym wydawał :razz: Tygodniowo będę pokonywał ok 400km więc nie mam zamiaru wydawać tygodniowej pensji (tymczasowej) na paliwo. Cudów nie oczekuję. Chodzi o to, żeby przejeździło ze mną 2 lata dopóki nie skończę magisterki. Może to być diesel lub benzyna, aczkolwiek preferowałbym to drugie. Autko nie może być też "mułowate" więc tak w granicach 10s do tej "seteczki" powinno kręcić. Myślałem o starych japońcach typu Civic 1.6 ESi, Corolla 1.6 Si, jednak w tej cenie te samochody będą raczej zajeżdżone. Nie wiem co myśleć o VW lub Oplach, gdyż wiele słyszałem o ich silnikach, które lubią się sypać. Francuzy od razu odpadają (zraziłem się do nich po Lagunie), Carisma GDI przekracza budżet.... Doradźcie coś bo mi się już opcje skończyły :wink:
avenger
Nowicjusz

Miejscowość: łódzkie

03 Paź 2009, 21:45

Myślę że Reno Megan jest dobrym rozwiązaniem bądź Deawoo Lanos
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

03 Paź 2009, 22:24

Chyba się nie zrozumieliśmy do końca. Żwawy i oszczędny Lanos? Tani w zakupie to może tak ale reszta kompletnie nie pasuje. Co do Renault'a Megane to jak już pisałem ta marka jest skreślona u mnie na całej linii. Jeździłem Laguną 1.9 dTi i było dobrze do momentu pierwszej usterki a potem jak domino, aż skończyło się na walniętym rozrządzie, gdzie silnik był w tak katastrofalnym stanie, że trzeba było kupić nowy i pozbyć się tego pudła. Z dostępnych tańszych aut myślałem nad VW, Oplem (nie licząc Omegi i Vectry przez awaryjność) i Fordem no i japońce lub szwedzkie. Obecnie dojeżdżam Volvo S60 D5 które należy do rodziców jednak tankowanie za 50zł wystarcza na 150km jazdy, przy czym 50km w Łódzkich korkach. Poza tym tłuc takie auto, jeszcze nie swoje to nie wypada :smile:
avenger
Nowicjusz

03 Paź 2009, 22:29

silniki VW sie sypia :roll: kto Ci takich bzdur naopowiadal,z mojej strony tak jak przedmowca Lanos,Polo,Mazda 323 czy Opel Astra
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

[ Dodano: Sob Paź 03, 2009 22:38 ]
no sluchaj Lanos owszem żwawym autkiem jest,silnik 1.6 106KM naprawde daje rade (12s do 100km/h to przeciez nie tragedia),a oszczedny no jakbys kupil z gazem to jak najbardziej tak i wogole do niego pasuje bardzo duzo czesci od Opla Astry gdyz tak naprawde Lanos to jest tansza Astra
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Paź 2009, 08:40

A moze jakies mniejsze auta typu hatchback z mocnymi silnikami??? Znalazlem fajne oferty kolo lodzi:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (w tym samochodzie 110km bedzie naprawde fajnie jechac)
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

04 Paź 2009, 08:51

mysle ze ta Corsa bedzie godna zainteresowania :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Paź 2009, 09:17

Avenger ty musisz się zastanowić czego oczekujesz od samochodu tak naprawdę, jako student,ja czytając o twych wymaganiach również podobnie jak VW trąciłem myślami Lanosa,tylko widzisz ty raczej należysz do tych ,którzy wolą zajeżdżonego złoma z logo chwytającej za serce marki, niż autko w b.dobrym stanie niesłusznie wyszydzane.Wolisz rozlatujące się buty Adika droższe od nowych butów Mizuno?!Patrzę w jakie modele celujesz i żle mierzysz :!: Chcąc przeznaczyć na zakup taką kwotę celuj w autko jak najtańsze w utrzymaniu na bryczki przyjdzie czas potem gdy skończysz studia,nie potrafię lepszą radą przebić VW-agena czy Barola(jak zwykle),ja tutaj zastanawiałbym się nad Lanosem,Corsą,Mazdą,tę ostatnią ma mój wujek i znajomy,on twierdzi że średnie spalanie oscyluje w granicach 8l 100 km(jazda mieszana),jeśli nie chcesz wydawać wiele kasy na paliwo to celuj w Lanosa z gazem,potem docenisz wagę tych rad(przy dystrybutorze)Tylko że ty oczywiście wolałbyś podjechać pod uczelnię HONDĄ CIVIC (wcale tak mało nie palącą),kupioną raczej od młodzieniaszka interesującego się tylko pedałem gazu i wlewem paliwa,błądzisz jesteś studentem przecież :!: Staraj się poszukać auta z gazem w granicach 5-6 tysięcy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Paź 2009, 09:44

Może coś takiego:

Super sportowe to one nie są... No ale te 11-12s do 100km/h powinny robić. :smile:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

04 Paź 2009, 10:40

Ja sie domyslam czemu nie chce Lanosa pewnie chodzi o wyglad fakt lampy sa jak denka od jaboli ale reszta to calkiem db wygladajace auto albo druga mozliwosc marka otoz jestes w bledzie Daewoo wprawdzie nie wszystkie auta ale nie ktore egzemplarze sa bardzo udane w tym przypadku tak jest z Lanosem,mowisz ze auto potrzebujesz na 2lata to ja bym celował w Lanosa a potem kupil jakiegos Golfa,323 czy cos takiego,dobrze sie zastanow jak Ci radzimy i moze skusisz sie na Lanosa z gazem ktory nie bedzie taki drogi w utrzymaniu (o ile sie nie myle koszt przejechania 100km na LPG to bedzie ja wiem max.20zl)
tutaj masz egzemplarz z okolic łódzkiego i nie powiem wyposazenie rewelka jak na Lanosa nawet klima jest,i na koniec podsumowujac srednie spalanie takiego Lanosika cos w granicach 8-9l/100km na LPG i przyspieszenie 12s do 10km/h to nie jest jeszcze tragedia,naprawde zastanow sie db nad tym Lanosem,pozdrawiam :wink:
Barol
Awatar użytkownika

04 Paź 2009, 12:50

Dla siebie do 8 tysięcy szukałbym właśnie lanosa lub megane no ale skoro nie chcesz to wydaje mi się, że najlepszym wyborem będzie corsa z silnikiem 1,6. Wg. danych z autocentrum do 100km/h przyspiesza w 9,5 sekundy, części są taniutkie a i auto jest w miarę bezawaryjne. Nie wiem tylko jak wygląda spalanie przy tym silniku na pewno sporo zależy od stylu jazdy. Co do hondy civic to dobry samochód i jest często wybierany przez młodych ludzi jako pierwsze auto ale ja bym go nie kupił z kilku powodów:
po 1 będzie miało 2 albo i 3 razy większy realny przebieg od takiego lanosa czy corsy.
po 2 będzie sporo starsze.
po 3 może być zajechane przez młodego człowieka który zwyczajnie bawił się autem, (a hondy lubią wysokie obroty) :)
Z podobnych powodów odradzam też golfa III.
Jeśli chciałbyś coś wyglądającego bardziej sportowo to zwróć uwagę na mazde 323f np taką: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Minus będzie taki, że z powodu większej wagi przyspieszenie już nie będzie takie fajne jak w corsie (autocentrum podaje 12s.) a spalanie może być podobne lub większe.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

04 Paź 2009, 19:36

Podpisuję sie pod Phantomem.Student, a jakoś słabo oświecony widzę...
Lanos, Bravo, Corsa, dziękuję
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

04 Paź 2009, 20:14

Helly nie każdy ma mechanika w rodzinie,nie każdy musi znać się na samochodach,jeżdzisz Lanoskiem to wiesz ile jest wart tak naprawdę,to bardzo dobra odskocznia do niezłej bryki w przyszłości,bardzo dobre autko na krótkie małżeństwo z nim bo eksploatacja niewiele kosztuje,to autko dodaje prestiżu mózgownicy właścicielowi ,który musi z takich czy owakich względów liczyć się z groszem ,ci którzy celują w bardziej kosztowne autka przeceniają swoje możliwości finansowe potem tego żałują :!: Podoba mi się także ten Seacik 1.7 SDI ale kupuj takie cacko tylko na dwa latka,szkoda potem sprzedawać jeśli okaże się trafnym zakupem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Paź 2009, 21:12

Widzę, że większość z Was faworyzuje tutaj Lanosa :wink: Fakt jest taki, że może i rzeczywiście "boję się" samej marki. Wygląd tego auta też jest taki.... no po prostu kwestia gustu. Wiadomo, że jeżdżąc teraz S60 będzie mi ciężko wsiąść w coś typu Lanos/Corsa/Fiesta. Chciałbym coś mocniejszego bo rzeczywiście lubię sobie wcisnąć pedał gazu :grin: toteż Civic wydawałby się być idealny dla mnie. Tu nie chodzi w żadnym wypadku o szpan dla którego to wiele osób kupuje samochody. Tu chodzi po prostu o frajdę z samej jazdy dla mnie samego, oczywiście taką częściową :wink: Doceniam wasze propozycje i z tych podanych, najbardziej podoba mi się opcja z Mazdą 323F, jednak posiada ona też silniczek 1.8 115KM. Wygląd autka fajny, spalanie niewygórowane aczkolwiek dużo ofert tego autka jest z sekwencją co nie jest chyba złym pomysłem. Znajomy posiada 18 letnia 626 2.2l i jeździ właśnie na gazie i chwali sobie bardzo. Co do słów PHANTOMAS'a - Mizuno dobry but, chociaż wybrałem tańszego Asics'a :grin: Poza tym, wiem, że być może szukam czegoś zbyt idealnego jednak, jak to ktoś z Was powiedział, student liczy się z każdym groszem więc chcę, aby to auto było tak bliskie temu ideałowi na ile to możliwe do kwoty 8tyś. Wydawanie swoich własnych pieniędzy cieszy ale i boli bo trzeba się długo zastanawiać zanim się na coś zdecyduje :wink:
avenger
Nowicjusz

04 Paź 2009, 21:47

A moze zainteresuje Cie Cordoba czy Ibiza??
Barol
Awatar użytkownika

04 Paź 2009, 22:02

Myślę, że powinieneś odrzucić irracjonalne uprzedzenia wobec marki Renault i zainteresować się Renault Megane, bo to dobre auto pod Twoje preferencje. Masz złe doświadczenia z jakimś Renault, teraz możesz kupić Opla i też może być cienko, co tu dużo mówić: w przypadku kupowania starych aut trzeba podchodzić indywidualnie.

Auto Renault Megane I generacja silnik 1.6 ma 110 KM i w mieście spala góra 9l, a na trasie poniżej 8l (benzyny). No i ma bardziej sportową, młodzieżową sylwetkę, niż Lanos, który kojarzy się z panem w kapeluszu.
skóra
Początkujący

Miejscowość: Poznań