REKLAMA
Witam zaczynam rozglądać się za jakimś autkiem. Kwota, jaką mogę przeznaczyć to 15 – 20 tys. złotych.
Wiem, że na forum jest pełno tematów w tym przedziale cenowym, aczkolwiek postanowiłem założyć własny. Co do użytkowania auta to będzie to miasto w 60 procentach i reszta to wypady co kilka tygodni do rodzinnej miejscowości – 100 km w jedną stronę oraz jakieś dłuższe trasy w czasie urlopu. Podejrzewam, że przebieg roczny to za duży nie będzie myślę, że jakieś 10 tys. choć może i mniej.
Po przeanalizowaniu forum myślę, że raczej czysta benzyna z furtką na możliwość instalacji podtlenku LPG ewentualnie już z takowym zamontowanym. Nie mam duszy rajdowca więc akurat, co do mocy to nie musi być sporo tych „kucyków”, byleby tylko jeździło się w miarę. Prędkości to raczej przepisowe. Zazwyczaj jeżdżę w okolicach 100, chyba że wyprzedzam, jednak nie dzieje się to często. Auto jak już podawałem głównie do jazdy miejskiej, mieszkam w Szczecinie i do pracy raczej idę z buta a autem to po zakupy ewentualnie na jakąś przejażdżkę.
Z tego, co bym wymagał od auta to klima (must have) i tania eksploatacja. Spalanie też byłoby miło gdyby nie palił jak smok, ogólnie mam lekką nogę i staram się jeździć ekonomicznie. Obecnie pociskam starym poczciwym golfem 3 2.0 w gazie i w mieście nawet daje radę. Dodam, że jestem dość wysoki (192 cm) i w golfiku w trasie do domu odczuwam już dyskomfort w podróżowaniu. Co do wersji nadwozia to byłbym za sedanem, lub hatchbackiem no w ostateczności kombi, ale jakoś nie przepadam za tym nadwoziem. Zastanawiam się nad autami:
- Fiacik Bravo II 1.4 albo 1.4 T
- Opelek Astra H tylko nie wiem jaki silnik 1.6, czy 1.8
- Fiat Grande Punto, ale chyba ciasny będzie;
- Ford Focus II – nawet fajny tylko lipa z późniejszą instalacją LPG;
- Skoda Octavia I po lifcie silnik 1.6 ponoć najprostsza konstrukcja ale pali prawie tyle co 1.8
Może starczy tych propozycji ode mnie. Według Was, które będzie najmniej kłopotliwe w obsłudze, a może jakieś inne propozycje. Szkoda, że sedanów mało, same hatchbacki.