Oszczędny diesel ~2007r. za ok ~22tys.

17 Sie 2018, 09:26

Cześć!
Czeka mnie opcjonalna zmiana auta obecnie jeżdżę BMW e46 2.0D 150km z 2003r. TOURING.
W ostatnim czasie do auta dołożyłem sporo kasy, skończyły się wtryski, tarcze hamulcowe, świece, akumulator, alternator i kilka innych popierdółek stąd piszę, że zmiana jest opcjonalna, ale mimo wszystko ciągnie do niej - tak, żeby spróbować czegoś nowego.
Z auta jestem baaardzo zadowolony, trafiłem bardzo dobrą sztukę, zrobiłem ok. 80tys. km i poza powyższymi nic strasznego się nie działo.
Komfort auta bardzo mi odpowiada, mam Sportsize, multifunkcyjną kierownicę m-pakiet, climatronic, webasto, PDC tył i nie chciałbym zamienić tego auta na jakiegoś muła z gorszym standardem. :)

Szukam nienajmniejszego czterodrzwiowego NIEDUŻEGO AUTA

Rocznie robię blisko 35tys. km
z czego około 75% jeżdżę po Warszawie głównie nocą więc nie stoję w korkach , auto gaszę średnio 14 razy w ciągu 3 godzin ( dorabiam jako dostawca żywności)
Raz w roku jadę na wakacje pewnie w granicach 1500km
Mam plan inwestycyjny w związku z którym będę zobowiązany przejechać z przyczepką o masie ok 1000kg dwa kursy blisko 300km. :)
W weekendy robię trasę 300km
Chciałbym żeby koszt przejechania autem nie przekraczał 35zł/100km.

Chciałbym żeby auto miało nienajgorsze przyspieszenie, poniżej 10s do 100km/h
Klimatyzację
Czujniki parkowania
Multifunkcyjną kierownicę
Wygodne fotele
Podgrzewane fotele
Niezłej jakości wykończenie wnętrza

Im więcej wszystkich udogodnień tym bardziej będę się skłaniał w stronę danego auta, nie zapominając przy tym wszystkim o jak największej bezawaryjności i wieku auta

Moje typy to SEAT LEON 1.9 TDI 135KM
konkretna aukcja:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

CITROEN C4 2.0 HDI 163KM Mam wątpliwości co do tej jednostki, czy to słuszny wybór :?:

Skoda Fabia/Octavia 1.9TDI Tutaj, może nie ma multifunkcji chociażby, ale przemawia za nim wiek, wielkość i motor :) (piszę Octavia/Fabia gdyż fabia wydaje mi się nieco za mała).

ALFA ROMEO 1.9 JTDm 150km (za egzemplarzem przemawia polski salon i ciekawe wykończenie)

HONDA CIVIC 2.2 I-CDTI 140KM (auto kontrowersyjne, ale mi się podoba)

[link do oferty na Olx wygasł]

Poza tym brałem pod uwagę AUDI A4 B7, A3 8P 5 drzwi
czaja1295
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 01 2014
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: BMW 3 E46 Touring
Silnik: M47 D20TÜ
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

17 Sie 2018, 09:40

Nie wiem czy na takie przebiegi lepsza nie byłaby benzyna+LPG.
Jak dla mnie Leon odpada za słabe wykończenie i wyciszenie.
Lepszym wyborem jest moim zdaniem Fiat Bravo. Masz tam tani w utrzymaniu jak na nowoczesnego diesla 1.9 JTD 120KM.
Do tego spojrzałbym na Focusa Mk2 i Volvo S40 z dieslem 2.0, Volvo jest na tej samej płycie podłogowej co Focus.
Z francuskich aut spojrzałbym na Peugeota 407 2.0 HDI (to ten sam silnik co w Focusie/Volvo).
Na Civica trochę za mały budżet i auto mało komfortowe, jeśli już to szukałbym Accorda z tym silnikiem 2.2.

W takie auta jak Fabia to w ogóle bym się nie pchał po BMW, bo będzie to przykre doświadczenie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Sie 2018, 09:59

A Citroen C4, którego zamieściłem ?
Octavia komfortem też grzeszy :( ? Ojciec miał 1. generacji to nie narzekałem, chociaż fotele były jak taborety.

Co do fiata to sylwetka średnio mi odpowiada, a Alfa którą zamieściłem?
Czy ten wariant mocy jest już szrotem?

Co do civica to bardzo dużo jest egzemplarzy za te pieniądze.. :o
czaja1295
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 01 2014
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: BMW 3 E46 Touring
Silnik: M47 D20TÜ
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

17 Sie 2018, 10:03

Jak dla mnie to wszystko z Twoich typów odpada. Skoro chcesz komfort i prowadzenie to nie wiem co tutaj robi Leon czy Octavia. Fabię przemilczę bo to nieśmieszny żart.

Wszędzie zszedłeś o segment w dół, C4 spoko ale to kompakt, jeśli chcesz równy poziom to powinieneś spojrzeć na C5 i tutaj będziesz miał komfort lepszy niż w E46. AF 159 z tym silnikiem to raczej za mało kasy.

Co ja o tym myślę? Jeśli tyle powymieniałeś w tym aucie i jesteś go pewny, to nim jeździj. Bo niby kasy masz dużo na zmianę, ale jak zaczniesz oglądać auta to zobaczysz że szału nie ma. Za 22k nie kupisz następcy E46, więc i z konkurencją będzie problem (jedynie takie C5/407, bo tracą więcej na wartości z racji kraju pochodzenia).

LPG przy przebiegu 35 kkm? Ja bym nie wytrzymał psychicznie tankując co chwilę.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

17 Sie 2018, 10:21

To jest właśnie minus lpg, że co chwilę odwiedza się stacje... ja jestem 3x w tygodniu.

Tak jak wyżej koledzy, fabie i octavie odpuscilbym na starcie, Leon mniej od focusa komfortowy nie jest czy od civica, czytaj wszystkie nie są wybitnie komfortowe. Popieram opcje z pugiem 407, 2.0HDI to dobra opcja. Może jakas vectra C/signum na wypasie?

Ale ogólnie jeśli masz takie wyposażenie i sporo rzeczy zrobionych w aucie, to ja na twoim miejscu raczej bym jeszcze nim pojezdzil, jednocześnie starając się dołożyć do powiedzmy 35 tyś i wtedy szukał już coś nowszej generacji.
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyprawa do MOab - relacja zdjęciowa
    Dawno mnie tu nie bylo...czas nadrobic zaleglosci. Ostatnio mialem zaszczyt wspolorganizowac impreze Autotraper Moab Challenge. Bylem przewodnikiem po szlakach Moab dla grupy z firmy Autotraper z Lodzi. Zabawa byla swietna..na ...