Oszczędny hatchback do ~25 tys

14 Lis 2019, 17:17

Witam,
Aktualnie jeżdżę Renault Scenic 2 1.6 16v 113km i szukam dla niego zamiennika, auta kompaktowego, w miarę taniego w utrzymaniu, koniecznie w benzynie w możliwością zainstalowania instalacji gazowej w rozsądnej cenie i z silnikiem w miarę żwawym (113km w moim Scenicu to porażka przy np. wyprzedzaniu).
Rocznie robię niewielkie przebiegi rzędu 7-10 tys, głownie miasto- obwodnica + wakacje raz w roku nad morzem lub w górach. Zastanawiałem się nad Fiatem Bravo ii 1.4 t jet 120km, ale tu ciężko będzie mi zdobyć w tych pieniądzach egzemplarz ze skrzynią biegów od Fiata (chyba od 2010r w tych samochodach). Myślę też nad Hondą Civic VIIIgen 1.8 140km, ale odrzucają mnie wysokie ceny auta w stosunku to roczników i dosyć drogie części zamienne, Fiat zapewne będzie sporo tańszy w eksploatacji.
Polecacie coś jeszcze, co mogę znaleźć w moim budżecie?
Będę wdzięczny :)
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

14 Lis 2019, 20:23

Chąda spoko ale to stosunkowo twarde auto i na pewno odczujesz różnicę w komforcie względem scenica.
Barvo też spoko i nie demonizuj tej skrzyni. Jeśli miałbyś przez takie coś "odrzucić" auto to tak naprawdę nic nie kupisz, ideałów nie ma.

Możesz dorzucić lancię deltę. Technicznie to samo co bravo a ze względu na małą popularność ceny są przyzwoite. Jeśli do tych 25k udałoby się dorzucić 2-3 to masz astrę j 1.4T, ew focus 3
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Lis 2019, 20:02

Od komfortu podróży bardziej cenie sobie niezawodność, dlatego rozważam hondę. Pytanie jak ze stosunkiem ceny do jakości w tym samochodzie? Bo w tych pieniądzach kupię maksymalnie 10-11 letniego Civica.
Co do Fiata, to obawiam się tej skrzyni, bo wiem, że jej zły serwis przez poprzedniego właściciela może się wiązać ze szybką regeneracją. Nie wiem do końca jaki to koszt. Fiat podoba mi się z wyglądu i silniki fajne pod lpg podobno. Zastanawiam się tylko czy warto rozglądać się nad wersją 150km, albo zostać przy 120km wyłącznie?
W lancii nie podobają mi się tylne reflektory :bored:
No i raczej nie mam możliwości dołożenia więcej kasy, bo 25tys to już dla mnie mocno naciągnięty budżet :D
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Lis 2019, 14:00

Jeśli wyglada Hondy Ci odpowiada to jest to dobra propozycja
te auta sa niezawodne przez co dobrze trzymaja cene, ceny czesci mozesz pominac bo zbyt czesto awarie nie beda doskwierac
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznacza dla kierowcy znak STOP?
    Znak STOP oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez wcześniejszego zatrzymania się. Zwykle jest umieszczony tam, gdzie wyjazd z danej drogi jest szczególnie niebezpieczny. Według badań tylko 50% kierowców całkowicie ...