08 Paź 2015, 15:32
1,8T w przypadku Golfa IV czy A3 to jedynie słuszny wybór + np. LPG
Stąd apeluje o zmianę podejścia i mniej stereotypowe patrzenie na tego typu kwestie.
Daje sobie palec obciąć że prędzej w takim Grande Punto padnie Tobie alternator czy będą jakieś problemy z rozrusznikiem niż w 1,8T tak nagle padnie turbo czy dwumasa..Jak kupisz zadbany egzemplarz to jedynie kontrola oleju i temperatury/chłodzenia i jeździsz.
Mam Golfa IV 1,8T po chiptuningu okolice 180-190 KM i 290 nm i to auto jeździ mega dynamicznie, natomiast wspomniane przez Ciebie auta, które chcesz wybrać czyli Punto 1,4 albo Hyundai Coupe 2.0 16v to auta z silnikami wolnossącymi - no takie wybrałeś, zgadza się czyli max moment obrotowy który wynosi np 180 nm osiągają przy 4,5 tys obrotów, ja u siebie przy tej wartości mam już dawno 290 nm..różnica olbrzymia..także co wolisz czy kręcić auto i ciągle redukować biegi czy coś dynamiczniejszego i też elastyczniejszego jak turbo-benzyna no albo diesel, chociaż tutaj się zgodzę diesle są ciężkie w zakupach bo mocno wyjeżdżone.
Także nie patrz na to co jest sprowadzane, bo praktycznie każdy dzisiaj auto może być sprowadzone, nie patrz na to czy turbo czy nie..bo tak jak pisze Mike, regeneracja 600-700, używana sprawna turbina ta podstawowa K03 ok 400 zł, nowa ok 1500..a i jeszcze chiptuning..jeśli wykonany przez specjalistę, tunera a nie gotowce z portali aukcyjnych to nie ma wpływu na jednostkę i awaryjność.
Ja polecam 1,8T, mam i jestem zadowolony, szczególnie gdy auto dostało kopa w postaci tuningu i zwiększenia mocy.