Witam. Mam pytanie. Zamierzam na ten rok kupić samochód aby dojeżdżać do szkoły. Do szkoły mam ok 12 km (9 km normalna droga i 3 km przez miasto- rzadko są korki). Potrzebuję samochód osobowy oszczędny, najlepiej Diesiel z silnikiem 1.6-2.0. Jaki samochód mi polecacie ? Cena do ok. 10tys.
A ja coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] [link do oferty na Allegro wygasł] albo takie coś w benie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
No Fiat Bravo i Brava to dobre propozycje, Lupo z 1.2 będzie trochę zamulony, a załóżmy że będziesz spóźniony do szkoły i na tych 9km poza miastem będziesz musiał wyprzedzać jakieś TIRy - w 60 konnym samochodzie to będzie masakra. 80-90 koni już powinno być ok - może nie szybko, ale wystarczająco dynamicznie i spalanie nie będzie jeszcze duże.
Lexus LFA - 7 ciekawych faktów Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...
BMW 1602 Electric (1972) - samochód elektryczny Począwszy od 1969 r. BMW skonstruowało dwa eksperymentalne pojazdy na podstawie BMW serii 02 w celu przetestowania właściwości napędu elektrycznego w praktyce. Funkcję manualnej skrzyni biegów przejął silnik bocznikowy ...
Zamontowanie butli w bagażniku czyli z przodu jest poprostu niezgodne z przepisami lecz gdy zamontujesz na tylnej kanapie wszystko jest w jak najlepszym porządku :] Czyli montujesz nie dużą butle ok 20l. Jednym faktem jest przy tak słabym silniku moc jego spada o 1\5 czyli nie służy montażowi lpg do tego fiata. Wystarczą odpowiednie przewody, rozwiązanie chłodzenia silnika.Silnik Fiata 126p jest zasilany gaźnikiem wiec z taką konstrukcją najprawdopodobniej bardzo dobrze współpracowała już najtańsza i najprostsza instalacja mieszalnikowa, zwana także instalacją I generacji. Składa się ona z następujących elementów: butli (zbiornika gazu) z wielozaworem, przełącznika, przewodów oprowadzających gaz do parownika, mieszalnika (miksera), zaworów (benzyny i LPG) oraz z parownika. I tutaj leży problem. Gaz z butli przez wielozawór i zawór LPG płynie w fazie ciekłej do parownika, gdzie na skutek zmiany ciśnienia rozpręża przechodząc ze stanu ciekłego w lotny, możliwy do spalenia w mieszance powietrzno-paliwowej. Na skutek gwałtownego rozprężania się gazu dochodzi do bardzo dużego spadku jego temperatury. Dlatego też, oprócz elementów, które trzeba wymienić poprzednio typowa instalacja gazowa zawiera także przewody łączące parownik z układem chłodzenia silnika. Ogrzana od pracy silnika ciecz chłodząca opływa parownik ogrzewając chłodzony ciągłym rozprężaniem się LPG. Ten sposób możliwa jest długotrwała praca najważniejszego elementu parownika – membrany. W przypadku wycieku płynu chłodzącego, bądź przerwania ogrzewania parownika układem chłodzenia silnika dochodzi niemal natychmiast do oszronienia parownika i uszkodzenia membrany.
W Fiacie 126p układu chłodzenia silnika cieczą niestety nie ma. Tak wiec jak ogrzać parownik? Rozwiązania teoretyczne są 2, praktyczne tylko jedno – ale napiszę o jednym i drugim. Zatem to nie polecane, to ogrzanie parownika ciepłem układu wydechowego. Zdecydowanie niebezpiecznie i zabronione przez warunki montażu instalacji gazowych w pojazdach samochodowych. Drugie to ogrzanie parownika ciepłem układu smarowania silnika. Takie rozwiązanie – choć trudniejsze i nie pozbawione szeregu wad, jest możliwe i jest wykorzystywane. Oczywiście w przypadku pozostałych samochodów z silnikiem chłodzonym powietrzem stosowane jest takie samo rozwiązanie.
Musisz tylko oddać w ręce naprawde dobrego warsztatu gdzie wszystko zrobią zgodnie z przepisami
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.