Ranking hot hatch

10 Maj 2010, 15:22

audi tt
s3
seat Leon cupra r
vw golf r20
sirocco r
renualt megane rs
Honda civic type r

jakie są wasze opinie na temat tych samochodów?
kornackidwr
Nowicjusz

Miejscowość: Bielany Wrocławskie

10 Maj 2010, 16:03

Cóż, mogę się wypowiedzieć tylko o Audi TT pierwszej generacji i Hondzie Civic Type R. Gdyby zaczerpnąć z tych 2 aut wszystko co mają w sobie najlepsze, efekt byłby świetny, ale osobno to hmm... nic specjalnego.

Honda TypeR:
+rewelacyjna skrzynia biegów
+bardzo wygodne fotele
+przyzwoita trakcja
+mało awaryjna, mimo ostrego katowania przez które przechodzi (wujek ma, a on chyba nie rozumie co to znaczy nie kręcić do czerwonego pola na zimnym silniku ;) )
-beznadziejny wygląd wnętrza (głównie elektroniczny prędkościomierz - czasem nie nadąża jak ostro ciśniesz, raz jest 90 a zaraz potem 107, albo przy schodzeniu w dół - ty już się zatrzymałeś, a on wyświetli jeszcze 30, 8, i dopiero wtedy 0)
-mi wygląd zewnętrzny się nie podoba chociaż ponoć niektórym przypadł do gustu
-głośna
-silnik niby 200KM, ale co z tego jeśli czuć je w przedziale 6000-9000 obrotów? wtedy jest niemiłosierny hałas we wnętrzu i na dłuższą metę męczy (może to i zaleta, bo dzięki temu nie masz ochoty jeździć nierozsądnie przez cały czas ;) )

Audi TT:
+ładne wnętrze, wygląd zegarów taki jak być powinien
+bardzo przyjemny silnik (1.8T 180 koni) - wysoka moc nawet na niskich obrotach, mimo że dane techniczne typu moc i sprint do setki ma gorsze od TypeR, ale są bardziej użyteczne - nie trzeba go kręcić wysoko by sobie ostrzej pojeździć, nie straszysz przechodniów i nie budzisz całego miasteczka obrotami sięgającymi prawie 9000
-kiepska trakcja, przód lubi sobie wylatywać z zakrętów, ogólnie TT jest zbudowane na zawieszeniu Golfa czy tam Passata i przy ostrzejszych manewrach czuć że sportowe jest tylko z wyglądu
-wygląd karoserii jest hmm... trochę pokemonowaty ;)
-w zasadzie 2-miejscowy - wiem że dla niektóych to może nie wada, ale wydaje mi się że czasem 5 miejsc się przydaje gdy trzeba podwieść znajomych do stacji PKP albo coś
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

10 Maj 2010, 19:52

Do tej listy dodałbym jeszcze jedno auto godne uwagi - Mazdę 3 MPS. Świetny silnik turbo (ponad 230KM), szpera, 5 drzwi, sporo miejsca, bardzo ładne zegary.

Spośród pozostałych jeździłem tylko Civic Type R EP. VTEC jest po prostu genialny dla mnie, dźwięk jego załączenia powodował ciarki. Trakcja naprawdę dobra, tylko ten wygląd... dla mnie to jest totalna porażka. Audi TT jest nudne.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

10 Maj 2010, 19:59

Scirocco - wygląd nic dodać, nic ująć. Mogliby tylko montować 4MOTION (tylko czy płyta na to pozwala?).
Golf - klasyczny wygląd (dla mnie akurat bez znaczenia, bardziej plus). Własności jezdne, prowadzenie bardzo dobre. W końcu AWD na najnowszym haldexie. 5,5s do setki wiele mówią.
Megane - fajny wygląd, podobnie jak Scirocco Nie wiem jak RS ale Coupe nie było chwalone za układ jezdny, brak AWD.
Honda - jak kolega wyżej. Brak doładowania jak przy powyższych maszynach powoduje, że kultura jazdy cierpi, a raczej uszy i prawa ręka od lewarka.
Gufi
Aktywny

11 Maj 2010, 14:10

dzięki za odpowiedzi i proszę o dalsze :)
kornackidwr
Nowicjusz

Miejscowość: Bielany Wrocławskie

11 Maj 2010, 17:27

Kolejne dwa przychodzą mnie do głowy, ale z żadnym nie miałem do czynienia osobiście: Focus RS oraz Alfa 147 GTA.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Flotowy segment B - jakie auta wybierają firmy?
    Segment B niezmiennie od dziesięcioleci bije rekordy w Europie. Czemu małe hatchbacki są chętnie wybierane? Przede wszystkim z uwagi na rozsądną cenę, łatwość poruszania się po mieście, coraz wyższy poziom technologicznej ...

11 Maj 2010, 19:35

Gufi napisał(a):Scirocco - wygląd nic dodać, nic ująć. Mogliby tylko montować 4MOTION (tylko czy płyta na to pozwala?)

Oczywiście że pozwala - Scirocco ma tą samą płytę, napęd i zawieszenie co wiele VAGów: Golf, A3, Leon, Octavia. A we wszystkich oprócz Leona występuje napęd na cztery koła.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

12 Maj 2010, 21:29

Nie będę się spierał dokładnie jakie płyty w jakich modelach i czy różnią się trochę, ale na tą chwilę Golfa ma 4MOTION w wersji R, a Scirocco jest FWD (+ elektroniczna blokada dyferencjału XDS). Golf GTI ma taki sam. Zachowuje się to całkiem dobrze. Jednak jaka jest różnica pomiędzy przyśpieszeniem Golfa R i Scirocco R (różnica tylko 5KM) rzuca się od razu w oczy.
Focus zawsze był chwalony. Teraz ma RevoKnukle, ale został FWD. Po czasie przyspieszenia bardziej może konkurować z Scirocco niż z Golfem. Co AWD to jednak AWD. Już nie ma takiego dużego znaczenia na jakiej zasadzie realizowane.
Gufi
Aktywny