OSZUKANY PRZEZ SPRZEDAWCĘ

06 Mar 2012, 16:58

Witam,
17 dni temu zakupiłem w komisie samochód van VW Touran 1.9 TDI (z Holandii). Za samochód zapłaciłem blisko 30 tys złotych. Przed zakupem pojechałem na przegląd samochodu - wszystko było ok (była tylko wymieniana szyba przód w 2005 i jakaś naprawa chłodnicy). Stan podwozia, blachy, wnętrza itp wszystko w bardzo dobrym zadowalającym stanie - wręcz idealnym. Przebiej 165tys.
Teraz zdecydowałem sprawdzić czy wymagana jest wymiana rozrządu. Przed tym zadzwoniłem do salonu. Kazali podac mi numer VIN. Po sprawdzeniu danych z systemu okazało się, że sprzedawca sprzedał mi samochód z mocno cofniętym przebiegiem. Mianowicie samochód w 2010 roku miał 250tys.

- nie będe pytał czy mogę teraz coś z tym zrobić, bo raczej nie moge. Umowa, którą podpisałem wyraźnie miała napisane iż sprawdziłęm stan samochodu i nie będe roszczył żadnych skarg itp.

- mam tylko pytanie. Prawdopodobnie realny przebieg samochodu wynosi teraz około 300tys.
Oczywiście wymienie pasek, oleje i pompe wody, ale: ile mniej więcej silnik dieslowy tdi może przejechac kilometrów. Po jakim przebiegu silnik jest bliski swojej "śmierci" <-- ile można przejechać na dieslu tdi 1.9 101KM bez kapitalnego remontu silnika

STAN WIZUALNY SAMOCHODU JEST POWALAJĄCY WIĘC WIADOMOŚĆ O TYM PRZEBIEGU MNIE ZSZOKOWAŁA.

Mam Vectre o 8 lat starszą od Tourana i jeszcze 200tys nie ma ;)
jogurt18
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: VECTRA B 1.6, TOURAN 1.9TDI

06 Mar 2012, 17:57

jeśli poprzedni właściciel dbał i ty będziesz dbał, to będzie długo służył bez awaryjnie, tankuj dobrej jakości paliwo, wymieniaj wszystkie płyny na czas i ciesz się jazdą dieslem. A silnik w tym samochodzie to 1.9 TDI 105 KM a nie 101 :wink:
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

06 Mar 2012, 18:36

Samochód jest naprawdę w rewelacyjnym stanie, ale taki przebieg mnie przeraził, bo jeszcze nigdy nie miałem samochodu z takim przebiegiem ;).

Czuję odrobinę niesmaku przez to oszustwo, ale... co zrobić - jedyne co mogę to zadzwonic i uświadomić sprzedawcy, że juz wiem jaki z niego ham ;)
jogurt18
Nowicjusz

06 Mar 2012, 18:46

jak już to [...] ;) sprawdź jeszcze w jakim stanie jest koło dwumasowe, kosztowna wymiana ok 3000 zł
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2005

06 Mar 2012, 18:46

To, że jest w dobrym stanie wizualnym o niczym nie świadczy, bardzo łatwo odświeżyć wnętrze.
Wymieniaj to co wyjdzie aczkolwiek musisz się liczyć z tym, że przy tym przebiegu jest to mocno wyeksploatowany samochód i niedługo mogą się pojawić nietypowe usterki.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2012, 19:05

Samochód był na przeglądzie, który trwał w sumie 1 godzinę. Mechanik stwierdził, że "trafiła sie wyjątkowo dobra sztuka". Również był na podnośniku. Grubość lakieru itp. bajery były sprawdzane. Wszystko jest naprawdę mega ok, ale boję się tego przebiegu, bo tj mówiłem kurcze nigdy nie miałem i nigdy nie kupiłbym samochodu z takim przebiegiem świadomie, ale... Benzyniak byłby już pogwałcony przy takim przebiegu - trzeszczałby i charczał, a tu diesel (mój pierwszy) chodzi naprawdę świetnie - sztuka niczym samochód 4 letni.

Mam jeszcze pytanie - jaka jazda jest bardziej ekonomiczna: na tempomacie czy standardowa.
W ogóle jakaś masakra, bo pierwszy raz mam do czynienia z tempomatem, ale jeżeli jest on ekonomiczniejszy to postaram się jakoś to ogarnąć ;)
jogurt18
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
    Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...
    Audi R18 e-tron quattro po raz pierwszy zwycięża w Sebring
    Audi odniosło kolejny historyczny sukces w sporcie motorowym. Wygrana Audi R18 e-tron quattro w dwunastogodzinnym wyścigu w Sebring na Florydzie, to jednocześnie pierwsze zwycięstwo wyścigowej hybrydy w tym klasycznym amerykańskim ...

06 Mar 2012, 19:31

Pojeździj nim trochę, nastukaj kilometrów i wtedy okaże się czy w rzeczywistości jest taki idealny.
Po maminym T4 też właśnie 1.9 turbodiesel trudno mi uwierzyć, że VW po takim przebiegu jest ok, u nas po 200tys. km zaczął się sypać a w momencie sprzedaży po 408tys. km to był po prostu wyeksploatowany wrak, mówię o mechanice bo po wnętrzu nie było tego widać.
Poszedł a jakże by inaczej do handlarza który wypicował go i cofnął na 180tys. km.
Mam oczywiście nadzieję, że w Twoim przypadku będzie inaczej.
To tylko VW jednak ich jakość jest co najwyżej przeciętna także cudów bym się nie spodziewał
Trzeba było kupić samochód krajowy z historią serwisową, kupowanie sprowadzonych to proszenie się o kłopoty.
A o benzyniakach to już w ogóle bzdury piszesz, wolnossący benzyniak z takim przebiegiem jest znacznie tańszy do utrzymania w dobrej kondycji niż współczesny turbodiesel.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 06 Mar 2012, 19:40, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2012, 19:34

jedna rada dbaj i czesto sprawdzaj poziom oleju w silniku, ojciec ma identyczny silnik w caddy kupiony w 2006 roku jako nowka z 0 przebiegiem teraz ma okolo 220 tys i lubi sobie wziac tak 1-2 litry oleju na 15tys km czyli od wymiany do wymiany dolewki okolo 2litry :) nie jest to nic niepokojacego bo kilku mechanikow juz nas uswiadomilo o tym ze ten typ tak ma
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

06 Mar 2012, 20:12

No ja mam starszą vectre z przebiegiem 196tys km i właśnie jutro jestem umówiony na wycene szpachlowania i lakierowania 8 elementów. Samochód przy takim przebiegu już zacząl chodzić głośniej niż 6 lat temu kiedy go kupiłem. Stan podwozia jest średni, ale zakonserwowany.

Touran nie ma najmniejszych oznak korozji na podwoziu, ani na wierzchu - może dlatego, że zima w polsce to sypanie soli, a w holandii chlor.

Odnośnie tego, że trzeba było sobie kupić samochód z polski - tu się nie zgodze, bo samochód z polskich dróg przy przebiegu choćby 200tys byłby wytłuczony jak wóz drabiniasty.

Ja we Vectrze przy zrobionych 60tys w 6 lat wymieniałem 2 razy tuleje - do tego podczas jazdy dwa razy zerwały się spoiwa przy zawieszeniu (resory) <-- nasze polskie drogi - zwłaszcza na podkarpaciu ;)

Jednak Vectry mimo jej lat '96 nie sprzedam go, bo technicznie jest samochód cud ;)
jogurt18
Nowicjusz

06 Mar 2012, 20:26

przebieg i cena normalna jak na auto z NL ,szkoda że nie czytałeś na forach przed zakupem jakie można kupić auta od handlarza , czy masz wpisany przebieg w umowie ?
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

06 Mar 2012, 20:58

Jasiek90 napisał(a):...musisz się liczyć z tym, że przy tym przebiegu jest to mocno wyeksploatowany samochód i niedługo mogą się pojawić nietypowe usterki.

300kkm i mocno wyeksploatowany diesel? bajki pan opowiadasz :P
jezeli byl prawidlowo obslugiwany i serwisowany (a stan auta wlasnie na to wskazuje) to nabywca zrobi spokojnie drugie tyle jak nie wiecej. prawdopodobnie zmieni auto na nowsze niz bedzie musial robic cos powaznego z silnikiem.

@jogurt18
pojechalbym do warsztatu na sprawdzenie sprzezania, stanu wtryskiwaczy i pompy. jak nie bedzie bral oleju i sprawdzenie nie wykaze nic niepokojacego to tylko sie cieszyc z "niezameczonego" auta.

jak wyjda na przegladzie jakies niepokojace objawy albo bedziesz mial "uraz" do autka to warto isc do prawnika. koszt nie jest zabojczy. a jezeli w umowie jest wpisany przebieg przy sprzedazy i da sie wyrwac z aso wpis z przebiegiem 250kk z 2010 to kasa jest do odzyskania. moze jakis rzeczoznawca/prawnik w PZM-ocie cos podpowie.
mozesz tez zostawic sobie auto i powalczyc o obnizenie ceny. wszytsko zalezy jak masz napisana umowe i jak sprytnego wezmiesz prawnika.

pozdr
viwaldi
viwaldi

07 Mar 2012, 11:06

Ja zostałem naciągnięty przez Isabel Terrazos z Hiszpanii, która rekomendowała firme ITL service. Proszę uważać i nie kontynuować transakcji. Wszystko brzmiało wiarygodnie a skończyło się tak jak w poprzednich postach.
krzysiu04
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 1988

02 Kwi 2012, 14:34

napisz jak zakonczyla sie (czy moze jeszcze w toku) sprawa z twoim autkiem.
viwaldi

14 Kwi 2012, 23:09

Kolejny naiwniak !

Szkoda mi cię. Albo nie czytasz internetu albo jesteś naiwny jak dziecko. W pierwszej kolejności miałeś sprawdzić przebieg w VW, potem pojechać do "swojego" warsztatu. Pewnie pojechałeś do szmaciarza, którego wskazał ci kutafon z komisu. Oni mają układy nawet w stacjach kontroli pojazdów.

Ci którzy piszą , żebyś sprawdzał olej, i jeździł dalej, a 300 000 to spoko przebieg to kolesie którzy wykręcają takie numery naiwnym klientom, jakich w Polsce jeszcze dużo (jak widać).

Płaciłeś za auto, które miało 165, a nie 300 k przebiegu, więc jeśli masz to na umowie to możesz, żądać zwrotu kasy lub upustu. Jeśli nie masz przebiegu na umowie toś leszcz i tyle.

Jak komis ci nie odda kasy to jest coś takiego jak Paint remover. Wchodzisz na komis i niby oglądasz auta. Z kieszeni wyciągasz spray i jedziesz nim po najdroższych furach (chociaż pewnie i tak są hu...a warte)

Jak ktoś tu odezwie się w obronie komisu to wiesz z kim masz do czynienia.

Pozdrawiam i życzę więcej rozwagi.
SingSing74
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1994
Auto: C4