Oszukuje prędkościomierz

16 Cze 2019, 12:28

Witam,
Rok temu kupiłem Berlingo 1.9 2003
Prędkościomierz raz działał raz nie w czasie jazdy potrafiła wskazówka wskoczyć i chwilę później położyć się. Ale gdy wskazywała to zawsze za dużo. Dodatkowo gdy nie chodziła to nie nabijało kilometrów.
Kupiłem nowy impulsator i teraz wskazuje cały czas ale za dużo i co za tym idzie więcej kilometrów bije
Podpiąłem ELM i wskazuje to co na liczniku ale w telefonie na różnych prędkościomierzach zawsze mniej. Ślimak (zębatka przy impulsatorze cała bez ubytków).
thief79
Nowicjusz

• 17 Cze 2019, 10:11

thief79 napisał(a):Kupiłem nowy impulsator i teraz wskazuje cały czas ale za dużo i co za tym idzie więcej kilometrów bije Podpiąłem ELM i wskazuje to co na liczniku ale w telefonie na różnych prędkościomierzach zawsze mniej
    Wygląda na to że wszystko jest normlanie.
    Napisz jeszcze jaka to jest równica wskazań między smartfonem gdzie prędkość bierzesz z GPSu i licznikiem w samochodzie. Możesz podać jaką prędkość pokazuje smartfon jak masz na liczniku w samochodzie 100km/h.

Generalnie jest tak że we wszystkich autach zawsze licznik zawyża prędkość i im szybciej jedziesz tym większa jest różnica między wskazaniami. Jest mało samochodów w których prędkość GPSu czyli rzeczywista pokrywa się z prędkością wskazywaną przez prędkościomierz.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

17 Cze 2019, 11:29

Dzięki za zainteresowanie
    Wyglada to tak że jak jadę 50 km to na liczniku mam 70 km
    Gdzy mam na czwórce 20tys obrotow to wiem ze mam 50 km a licznik pokazuje 70
    thief79
    Nowicjusz

17 Cze 2019, 11:30

Dodatkowo po włożeniu klucza przestaje działać klakson :piwo:
    thief79
    Nowicjusz

17 Cze 2019, 11:32

Poprzedni właściciel coś robił w skrzyni chyba łożyska bo dwojka nie wskakiwala
    thief79
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Braki techniczne, niesprawność auta - wypadki drogowe
      Niesprawność techniczna pojazdu była w zeszłym roku przyczyną przeszło 150 wypadków drogowych, około 60 z nich miało miejsce z powodu zawinionej przez kierującego niesprawności auta. W konsekwencji zginęło kilka osób, ...