Oznaczenia na oponach

11 Maj 2022, 20:01

Chciałbym się dowiedzieć, co oznaczają te magiczne oznaczenia na oponach :D Niespecjalnie umiem to odczytać :)

Opony letnie: 59265 EX ADE14752
0229522-S
02 1086 (nie ma napisu DOT przed tą cyfrą, jest tylko E3 w kółeczku)

Opony zimowe: DOT K5F8 JT1R 1410
Meh
Początkujący

Miejscowość: Szczekociny
Prawo jazdy: 04 12 2015
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 Z16SE 85 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

11 Maj 2022, 22:06

Napewno przy tych „1410” czterocyfrowych, dwie ostatnie mówią o roku produkcji opon co do reszty nigdy się nie zaglebialem
blackhawk888
Nowicjusz

12 Maj 2022, 09:55

Meh napisał(a):jest tylko E3 w kółeczku
Oznaczenie ECE, e lub E to skrót od EconomicCommision of Europe i świadczy o tym, że opona została dopuszczona do użytku na terenie krajów Unii Europejskiej – posiada europejską homologację.

Większość oznaczeń wprowadzanych jest przez producenta i dotyczą partii, regionu produkcji a nawet fabryki itd. Takie podane cyfry nic nie mówią bo nawet nie znamy producenta opony. W takim przypadku najlepiej wrzucić zdjęcie tak żeby było widać cały bok opony ze wszystkimi oznaczeniami.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Maj 2022, 13:20

Opony są firmy Dayton, z tego co wyczytałem to jakaś włoska firma, nawet jest Made in Italy napisane :)

Co dziwne, dwie opony mają coś podobnego do DOT, a dwie nie mają tego wybitego :)
Meh
Początkujący

12 Maj 2022, 13:41

Meh napisał(a):Co dziwne, dwie opony mają coś podobnego do DOT, a dwie nie mają tego wybitego
Patrzyłeś też od wewnętrznej strony :)
Meh napisał(a):229522-S
To jest oznaczenie dla samochodów osobowych spełniających normy/testy hałasu czy jakoś tak.

82H - cyfra oznacza nośność, a litera indeks prędkości

VPF8 M3L T 5110 - to prawdopodobnie oznacza datę produkcji, rozmiar oraz lokalizację (całość zakodowaną ciągiem cyfr)
Rokiko
Forumowicz VIP

12 Maj 2022, 16:13

Okej, czyli według kodu opony letnie są z 51 tygodnia 2010 roku, a zimówki z 14 tygodnia 2010.

Czyli mam 12 letnie opony :D Można jeździć z takimi? Podobno po 10 latach opona już jest do kosza.
A i jedna letnia opona ma całkowicie wytarty bieżnik z boku, bo geometrii nie było... i teraz na boku opony bieżnika nie ma praktycznie wcale. Można jeździć z tym? Wyczytałem na różnych stronach, że tak :)
Meh
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

DS E-TENSE FE 19 - bolid Formuły E nowej generacji
    Bolid Formuły E nowej generacji został zaprezentowany na torze. DS E-TENSE FE 19 ma za sobą pierwsze kilometry, które pokonał w pobliżu siedziby DS Performance w Wersalu. Próba nie była ścisłym testem – ...

12 Maj 2022, 17:59

Meh napisał(a):A i jedna letnia opona ma całkowicie wytarty bieżnik z boku, bo geometrii nie było... i teraz na boku opony bieżnika nie ma praktycznie wcale. Można jeździć z tym?
Na łysej oponie też da się jeździć kwestia bezpieczeństwa i ewentualnego mandatu :wink: Ja nie polecam bo opona która jest nierówno zużyta powinna trafić do kosza.

Meh napisał(a):Czyli mam 12 letnie opony :D Można jeździć z takimi? Podobno po 10 latach opona już jest do kosza.
Nie ma ograniczeń co do wieku opony ale wiadomo ze guma starzeje się i z czasem traci swoje właściwości przez co staje się bardziej śliska, twarda co przekłada się na większe szumy podczas jazdy, dłuższą drogę hamowania itd.
Rokiko
Forumowicz VIP