Oznaczenie VDI w VW Bora

17 Gru 2014, 20:42

Witam. Jako nowicjusz pozdrawiam forumowiczów.
Aby nie przeciągać w skrócie mój problem.
Postanowiłem zakupić coś starszego z VW, wypadło na Borę z dieslowskim silnikiem TDI. Ze względów ekonomicznych postanowiłem brać pod uwagę silnik o mocy 110 KM. Przeglądając aukcje napotkałem auto, które trochę mnie zadziwiło. Na tylnej klapie widnieje oznakowanie TDI z czerwoną literą "I". Pod maską zaś pokrywa silnika zawiera napis VDI z czerwonymi literami "DI". Najgorsze w tym, że nie wiem co oznacza litera "V".
Moje pytania:
1. "I" czerwone oznacza na pewno 110 KM?
2. Dlaczego jest różnica w oznakowaniu tylna klapa - pokrywa silnika (TDI - VDI)
3. No i to nieszczęsne "V". (oznakowanie wyraźne).
Za poważne info byłbym bardzo wdzięczny. Jestem w końcowej fazie transakcji, nie chciałbym popełnić "gafy". Pozdrawiam i przesyłam forumowe :piwo: .
janmang
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 04 1998
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam

18 Gru 2014, 12:59

Rezygnuję z podpowiedzi i sorki, lecz popełniłem sam "gafę". V to nic innego jak zły kąt oświetlenia litery "T" na zdjęciu. Zrezygnowałem, kontrahent opisał auto jako 110 podczas gdy po konsultacji u znajomego mechanika wynika, że to inna litera i silnik 115 KM. Życzę owocnych rozmów.
janmang
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 04 1998
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Miejski model w nowej odsłonie - Skoda Citigo
    Na wiosnę 2017 roku najmniejszy model Škody zyskuje zmodernizowany przód nadwozia oraz zmiany we wnętrzu. Nową twarz modelu buduje przeprojektowana maska, grill oraz zderzak z wbudowanymi światłami przeciwmgłowe, ...