VW Golf 3 kombi, jakie światła przeciwmgłowe(przednie)?

12 Paź 2013, 18:48

Witam :!:
Potrzebuję porady odnośnie świateł przeciwmgłowych do przodu.
Są różne wersje:
fabryczne [link do oferty na Allegro wygasł] ,
(podobno)soczewkowe(cokolwiek to znaczy) [link do oferty na Allegro wygasł] ,
tuningowane [link do oferty na Allegro wygasł] .
Pytanie, które najlepiej się sprawdzają w rzeczywistych warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza spowodowanej m.in. warunkami atmosferycznymi, czyli we mgle :?: Które najlepiej świecą :?: Czy jest miedzy nimi w ogóle różnica, a jeżeli tak to jaka, na czym polega :?: POMIJAJĄC CENĘ :P Które byście doradzili do zamontowania w aucie :?: Aby było to zgodne z prawem, homologowane, nie oślepiało innych użytkowników drogi i doświetlało drogę przed autem, robiły to, co do nich należy :mrgreen: Wygląd w tym przypadku jest sprawą mało istotną :wink:
Pozdrawiam :!: :D
TDI.SUBARU
Początkujący

Zdjęcia: 1

12 Paź 2013, 20:40

Ja myslę, że te pierwsze, fabryczne będą dobre. Podczas jazdy we mgle, światło powinno być rozproszone - nie powinno wysyłac jednej wiązki światła, tak jak np. w mijania. Nie wiem jak sprawują się soczewki - są też takie montowane i to fabrycznie w niektórych samochodach. A tuningowane...Tego nikt chyba nie wie jak będa świecić, dopóki się tego nie podłączy i nie zobaczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Gru 2013, 21:46

A czy potraficie podpowiedzieć, jak wykonać instalację elektryczną do tych światełek?
Włącznik świateł nie ma opcji przedniej mgły. Nie chcę go rozdłubywać, ani wymieniać.
Zatem zastanawiam się nad przekaźnikiem, który "pozwalał by" włączyć te światła osobnym włącznikiem na desce rozdzielczej, dopiero po włączeniu świateł mijania. Aby było to zgodne z prawem.
Ale jak to ugryźć? Jaki przekaźnik, gdzie go "wpiąć", pod który przewód, jak poprowadzić przewody?
TDI.SUBARU
Początkujący

07 Gru 2014, 17:26

Czy ma ktoś sposób na zabezpieczenie tych reflektorów przed pękaniem od kamieni i innych, różnych drogowych niespodzianek i niespodziewanek. Chodzi mi o np. naklejenie jakiejś folii czy zamontowanie jakiejś osłony, która by temu zapobiegała.
TDI.SUBARU
Początkujący

07 Gru 2014, 19:42

A po co ci takie rzeczy? Ileż razy to ci się zdarzyło, żeby kamień czy coś innego spowodował pęknięcie reflektora :?: Ja nawet w swojej terenówce nie mam osłon na reflektorach, mimo, że nie raz na drodze reflektora stają jakieś gałęzie i inne niespodzianki typu błoto z kamyczkami, woda z kamyczkami - jak to w terenie. I jeszcze się nie zdarzyło, żeby od tego komuś reflektor pękł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Gru 2014, 15:48

Chcę coś takiego zrobić, bo same plastikowe odblaski, które znajdują się poniżej reflektorów głównych zdążyły kilka razy popękać od różnych drobiazgów typu drobne, małe kamienie a może jakieś nie wielkie metalowe elementy czy cokolwiek innego. Popękały oryginalne, założone w aucie, zostały wymienione i te znów popękały, bo są poniżej poziomu reflektorów głównych.
A właśnie w miejsce tych odblasków, przy samej tablicy rejestracyjnej, są założone reflektory przeciwmgłowe. I są narażone na mnóstwo śmieci, których na polskich drogach i nie tylko, nie brakuje niestety. :(
A oczywiste jest, że nie dostanę szkieł hartowanych, antywłamaniowych :/
TDI.SUBARU
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Biały osad pod korkiem oleju
    Zauważyłem, że pod korkiem wlewu oleju mam sporo białego osadu i na bagnecie nie widać poziomu oleju wogóle. Czytałem trochę na ten temat ale mi np. płynu chłodniczego nie ubywa, nie robię tylko krótkich odcinków ...
    Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...