Ozonowanie - czy to jest zdrowe?

06 Paź 2014, 10:27

Ozon nie jest zdrowy dlatego po ozonowaniu auto nalezy wywietrzyć i wówczas nie ma podstaw do obaw.
Wiesman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 08 1980
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

08 Lut 2016, 12:34

Ozonowanie jest zdrowe pod warunkiem wywietrzenia samochodu. Czas rozkładu cząsteczki ozonu wynosi ok 30 minut. Polecam więcej informacji na [reklama]
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 09 Lut 2016, 11:50, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Destra
Obserwowany

Auto: Toyota Corolla

08 Lut 2016, 14:26

Dokładnie, ozonowanie dla klimatyzacji to rewelacyjny sposób na pozbycie się dziadostwa. Po takim zabiegu nalezy przewietrzyć dokładnie auto bo duża ilość ozonu źle wpływa na zdrowie
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

24 Lut 2016, 13:33

Jak często warto wykonywać ozonowanie? Raz w roku wystarczy czy warto robić to np. co pół roku? Korzystałam z niego pod koniec zeszłego roku i byłam zadowolona z efektów, samochód pachniał jak nowy, ale nie wiem, kiedy to powtórzyć.
Zielonka
Początkujący

Prawo jazdy: 07 03 2010
Auto: Fiat Sedici
Silnik: 1.6 16V
Typ: SUV
Rok produkcji: 2014

24 Lut 2016, 14:50

Ja wykonuje co roku, a wymiane filtra co pół.
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

05 Kwi 2016, 16:00

Niedawno próbowałem tego po raz pierwszy i muszę przyznać, że choć początkowo byłem mocno sceptyczny do tej metody, to jednak przy zachowaniu środków ostrożności byłem pozytywnie zaskoczony efektem końcowym.
Wg mnie trzeba być wyjątkowym idiotą, żeby siedzieć w środku podczas tego, chyba, że ktoś ma tendencje samobójcze. Ale nie, wtedy to też nie najlepiej o nim świadczy.
Dawno nie miałem tak porządnie wyczyszczonego samochodu, a zwykle się męczyłem z odświeżaczami i innymi cudami na kiju, by pozbyć się zapachu petów.
krotleo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 06 04 2008
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.6 TSI
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC F z napędem na obie osie?
    O tym, że Lexus przygotowuje wyczynową wersję flagowego coupe LC, wiadomo już od półtora roku i w mediach pojawia się coraz więcej danych dotyczących nowego samochodu, a nawet szpiegowskie zdjęcia wykonane podczas ...

21 Kwi 2016, 14:54

Zakłady serwisujące klimatyzację stosują tylko ozonowanie lub ultradźwięki.Wietrzenie auta przez 20 minut pozwala całkowicie pozbyć się szkodliwych substancji.Serwis klimatyzacji,wymiana filtra kabiny i ozonowanie raz w sezonie w pełni wystarczy.Nie wpuszczany żadnych substancji w nawiewy bo te specyfiki zawierają wodę i plesnieją podtruwając wszystkich w kabinie.Oczywiście żyjemy w wolnym kraju i każdy zrobi jak uważa.
chicken19
Zaawansowany

11 Maj 2016, 08:09

To fakt,już nawet znajomy naciął się na tym iż próbując samemu odgrzybić i wpuścić jakiś specyfik w nawiew,a skończyło się tym iż bardzo śmierdziało i tak trzeb było udać się na serwis klimy. Po ozonowaniu wystarczy te 20 minut wietrzenia aby pozbyć sie szkodliwych substancji.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

13 Lis 2017, 12:33

Jeśli chodzi o ozonowanie samochodu to polecam firmę (więcej na PW).
Najlepsza firma z jakiej korzystałem. Odświeżają auto praktycznie do nowości. Usuwają brzydkie zapachy, odgrzybiają klimatyzację. Coś pięknego. Mało tego, są zdecydowanie najtańsi na rynku. :D
Rafinerii
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 08 2012
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: audi s8

08 Lip 2018, 22:24

W sprawie doboru odpowiedniego generatora warto udać się do sprawdzone firmy. Priorytetem jest wysoka jakość produktów przy jednoczesnym zachowaniu atrakcyjnej ceny dla klienta.
Franek74
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 01 2008
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: nie mam

13 Sie 2018, 10:05

Ozonowałem auto urządzeniem. Powiedziano mi i doczytałem żeby się upewnić, że ozon się ulatnia. Wystarczy chwilę odczekać, przewietrzyć i po problemie.
robieniukd
Nowicjusz

20 Sie 2018, 12:54

Dokładnie po ozonowaniu najlepiej otworzyć wszystkie drzwi wraz z klapą bagażnika na około 5-10min. i przewietrzyć auto. Jest to konieczne po takim zabiegu żeby usługa była bezpieczna dla naszego zdrowia. Warto też przed jazdą po wietrzeniu uruchomić silnik i niech dmuchawa moment popracuje przy otwartych drzwiach.

Ja przynajmniej zawsze tak robię i jest ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Sie 2018, 17:44

Sprawdzałem ostatnio ceny ozonowania i bardziej opłaca się oddać samochód na ozonowanie niż kupować ozonator. Ozonowanie to koszt rzędu poniżej 40 zł jak się dobrze poszuka. A ozonator powyżej paru stówek :D Byłem w zeszłym tygodniu we Wrocławiu na ozonowaniu i polecam.
piekarski34
Obserwowany

13 Paź 2020, 18:07

Ja kupiłem ozonator i już dawno się zwrócił. W domu mam 4 samochody, plus jakieś znajomych do tego dom...
Mam alergie na roztocza i tutaj też sie sprawdza. Nigdy nie miałem żadnych przykrych zapachów w samochodzie, pachnie jak nowy mimo swoich już lat..
kamisek
Obserwowany

15 Paź 2020, 09:26

Ja ozonuję co roku i robię od razu serwis klimy.
malmon3
Aktywny