Czujnik temperatury G56 Climatornic Passat B5 fl

15 Paź 2020, 19:51

Witam,
Mam uszkodzony czujnik temperatury wewnętrznej w panelu pokazuje - 99oC, wyczytałem, że można tam zastosować termistor i to uczyniłem, lecz teraz pokazuje 44oC i leci caky czas zimne lub chłodne, tylko na ustawieniu HI ciepłe.
Taki zastosowałem termistor :
[link do oferty na Allegro wygasł]
Moje pytanie brzmi czy ktoś już kiedyś przerabiał temat lub miał styczność, z takim rozwiązaniem i podpowie jaki termistor zastosować, aby było dobrze, bo ten niezbyt spełnia swe zadanie, przynajmniej w Climatornicu.
Bartek96666
Obserwowany

16 Paź 2020, 09:44

Jesteś pewny że tam powinien być dokładnie taki termistor Termistor NTC 3,3kOhm? Wartości są nieprawidłowe więc moim zdaniem jest on źle dobrany.

Znalazłem w necie informację nie wiem czy prawdziwą że przy sprawdzaniu potencjometrem przy temperaturze na panelu 25 stopni opór wychodzi - 3,35 kOhm, a oryginalny termistor ma wartość 3.05 kOhm.

Patrząc na temperaturę którą masz i termistor zastanawiam się czy tu by się nie sprawdził taki 2,7 kOhm ale to tylko moje przemyślenia. Ja bym na twoim miejscu kupił kilka z różnymi wartościami i spróbował dopasować :)

W termistorze NTC wraz ze wzrostem temperatury spada rezystancja.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Paź 2020, 11:53

Zakupiłem 2.7 i pokazuje 60oC, jak i również 2.2 i pokazuje 70oC, więc myślę, że chyba tzrbea uderzyć w drugą stronę, czyli wyżej, myślę nad 4k i 5k, co myślisz?
Bartek96666
Obserwowany

19 Paź 2020, 12:36

Rysując sobie krzywą przez wartości temperatur które masz z tych czujników to celowałbym najpierw gdzieś w termistor 3,8K. Tylko pamiętaj żeby temperaturę dokładnie mierzyć najlepiej innym termometrem przy tym termistorze bo inaczej wskazania będziesz miał błędne.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obiekty pozwalające na wyczynową jazdę samochodem
    Mieszkańcy Warszawy i okolic, którzy odkryli w sobie zacięcie do motorsportu nie powinni martwić się dostępnością obiektów pozwalających na wyczynową jazdę. Takie miejsca znajdziemy zarówno w samym mieście, ...
    NISSAN NV200 LONDON TAXI
    Nissan przedstawił śmiałą, przyszłościową wizję londyńskiej taksówki - model NV200 London Taxi - skierowaną do 300 tysięcy codziennych użytkowników tego środka transportu. NV200 London Taxi emituje zdecydowaniem ...