Ozonowanie - czy to jest zdrowe?

27 Lis 2012, 20:08

Są rożne opinie na temat ozonowania wnętrza wozu. Niektórzy mówią, że świetnie odświeża, inni że jest niezdrowe. A jaka jest prawda?
barrys
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009

01 Gru 2012, 20:43

Może jak się przesadza i za często używa ozonu, to ma jakieś skutki uboczne (ale szczerze to nie słyszałem), natomiast na pewno daje niesamowite odświeżenie. I jeżeli chcesz znów poczuć się w wozie jakbyś dopiero co wyjechał z salonu, to polecam.Robiłem całkiem niedawno w serwisie i efekt świetny.
Ostatnio edytowany przez miętus, 03 Gru 2012, 06:53, edytowano w sumie 1 raz
miętus
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 05 05 1997
Auto: Audi A4 B7

02 Gru 2012, 03:35

miętus napisał(a):Może jak się przesadza i za często używa ozonu, to ma jakieś skutki uboczne (ale szczerze to nie słyszałem
Ozon jest gazem drażniącym, powoduje uszkodzenie błon biologicznych przez reakcje rodnikowe z ich składnikami. Po dostaniu się do komórek może hamować działanie enzymów komórkowych, wstrzymując oddychanie wewnątrzkomórkowe. Pierwszymi objawami podrażnienia ozonem (obserwowanym w stężeniach 0,2 μg/dm3) są kaszel, drapanie w gardle, senność i bóle głowy. W większych stężeniach może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego, przyspieszenia tętna i obrzęku płuc prowadzącego do zgonu (w stężeniach 9-20 μg/dm3). Najwyższe dopuszczalne stężenie ozonu w miejscu pracy wynosi 0,1 μg/dm3
:mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Gru 2012, 18:39

Jeżeli chodzi o ozonowanie wnętrza samochodu, to jest ono całkowicie bezpieczne . Po wykonanym zabiegu oczywiście. Ozon jest stosowany do czyszczenia i odgrzybiania wnętrza samochodu, ponieważ jest bardzo dobrym i bardzo skutecznym środkiem bakteriobójczym, który przy zastosowaniu odpowiedniej dawki całkowicie niszczy wszelkiego rodzaju komórki bakteryjne. Ozon jest bardzo silnym utleniaczem i jest to środek nietrwały. Za pomocą ozonu nie tylko usuwa się bakterie i grzyby z wnętrza samochodu, ale również dzięki niemu z powietrza usuwane są wszelkiego rodzaju mikroorganizmy, które są szkodlwe dla ludzi, a głównie dla alergików. Oprócz tego ozonu używa się też w przemyśle spożywczym do usuwania nieprzyjemnych zapachów, usuwania bakteri, czyli odkażania itp. Ozon pozwala usunąć np. zapach dymu z papierosów, zapach spalenizny.
Tak więc ozonowanie jest całkowicie bezpieczne, ponieważ działanie ozonu jest bardzo krótkie, ale za to bardzo skuteczne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

06 Lut 2013, 14:15

Zgadzam się z powyższą opinią,ozonowanie samochodu jest nie tylko bardzo bezpieczne,ale i niezwykle efektywne czego doświadczyło już bardzo wielu klientów. Zajmuje się tym na co dzień,więc chętnie odpowiem na wszystkie pytania.
Ozon24
Nowicjusz

Auto: BMW 525

28 Lut 2013, 22:45

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Uspokoiliście mnie. Wiosną zdecyduję się na ozonowanie, tak jak radzicie.
barrys
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi
Rok produkcji: 2009

16 Mar 2013, 10:51

Ozonowanie w odpowiednich ilościach nie jest szkodliwe. Ostatnio zleciłem ten zabieg firmie Green Style. Zapłaciłem ok. 150zł i prawdę mówiąc było warto. Grzyb z klimatyzacji zniknął, wcześniej stosowałem wiele preparatów, które miały go zlikwidować, ale były to jedynie zmarnowane pieniądze. Firma przeprowadziła ozonowanie sprawnie i fachowo.
marcin855
Obserwowany

Auto: Audi A6

17 Mar 2013, 16:32

Starzy a głupi, ozonujcie sobie autka, chociaż zwykłe pachnidełko by starczyło, a za nowotwory wińcie państwo :)
CośTamWiem
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Zipp Vapor >50
Silnik: coś koło 0,3 2KM :)
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2012

26 Kwi 2013, 18:56

Witam forumowiczów

Ozonowanie jest jak najbardziej bezpieczne, pod warunkiem że przestrzega się kilka prostych zasad. Ta podstawowa to przede wszystkim nie przebywamy w trakcie ozonowania w bezpośrednim pobliżu pracującego generatora ozonu, czyli np podczas ozonowania klimatyzacji i wnętrza pojazdu nie powinniśmy w nim przebywać tak samo jak ozonując np łazienkę w mieszkaniu również w trakcie ozonowania nie możemy tam być.

Co najistotniejsze - ozonowanie jest niezwykle skuteczne w przypadku odgrzybiania klimatyzacji i bije na głowę praktycznie wszystkie preparaty chemiczne. To co warto tutaj powiedzieć, to fakt że ozon jest 50 razy silniejszy niż chlor i działa do 3000 razy szybciej.

Nad ozonowaniem samym w sobie nie ma się w ogóle co zastanawiać, pytanie bardziej należy sobie postawić czy jeździć do serwisu na usługę ozonowania, czy za nieco większe pieniądze samemu się tym zająć. Skuteczne ozonatory do użytku domowego można kupić już średnio za 2 wizyty w serwisie.

W razie pytań technicznych zapraszam do rozmowy.
Ostatnio edytowany przez ArteK 11 Lut 2016, 11:38, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Brak zgody administartora na reklaę
ozoneo
Obserwowany

Auto: ozoneo

03 Maj 2013, 09:33

Oj nie zgodze się,tutaj kierujesz się stereotypami i zwykłe "pachnidełko" nie da Ci nic oprócz przyjemnego zapachu na krótki czas,o innych efektach jakie możesz uzyskać dzięki profesjonalnemu ozonowaniu można zapomnieć.
Ozon24
Nowicjusz

Auto: BMW 525

03 Maj 2013, 13:23

zacznijmy od rtego że szkodliwe stężenie ozonu dla człowieka o masie 60-80 kg przy ozonowaniu wnętrza samochodu można osiągnąć po 1-2... dniach ozonowania :mrgreen:
pomijając fakt że w czasie ozonowania nie siedzisz w aucie a idziesz sobie na kawe z ciechem :ok:
druga sprawa że nie dość że autko sobie wietrzysz to ozon (czyli trójatomowy związek tlenu) w powietrzu rozpada się w przeciągu 30 minut... notabene to samo zjawisko macie po burzy więc nie rozumiem za bardzo o czyn dyskusja

dziękuje dobranoc :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Maj 2013, 06:42

Dokładnie tak jak powiedział przedmówca - nie ma możliwości fizycznej aby ozon szkodził w tym wypadku, ponieważ po pierwsze w trakcie ozonowania nie jesteśmy w aucie (warunek konieczny!) po drugie po ozonowaniu auto jest wietrzone a po trzecie - najistotniejsze ozon sam w sobie w ciągu ok 30 minut rozpada się do postaci zwykłego tlenu.
ozoneo
Obserwowany

Auto: ozoneo

08 Lip 2014, 15:00

kupiłem samochód od osoby, która paliła, więc w środku zapach był mało przyjemny, znalazłem za 35zł jonizator samochodowy akurat w przecenie i efekt nawet ciekawy. zapach papierosów zniknął
Magikk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18- 1- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,7 Tdi
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Wrz 2014, 15:00

ozonowanie jest jak najbardziej zdrowe
ozon ma okres połowicznego rozpadu ok 30 min, więc po kilku godzinach od ozonowania nie ma po nim śladu
Ja stosuje ten model, z powodzeniem wystarczy do ozonowania samochodu, a dodatkowo można go wykorzystać w domu do ozonowania butów, garniturów, mieszkania (szczególnie jak ktoś pali) GL3189A - 147 zł (sklep zdrowie moja pasja.pl )
gamma
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1990
Auto: Ford Focus
Silnik: 1,6

05 Wrz 2014, 13:23

Owszem, ogólnie ozon jest trującym gazem, ale tylko w jakichś dużych ilościach, więc może mieć jakiś wpływ na zdrowie, ale ozonowanie samochodu jest jak najbardziej bezpieczne, jeśli tylko jest prawidlowo wykonane. Dlatego też polecam jakiś sprawdzony zakład i wtedy na pewno nie będzie niebezpieczeństwa dla zdrowia.
misiek79
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Ford Mondeo