REKLAMA
Witam, od kilku dni wyskakuje mi błąd- najpierw P0171 mieszanka za uboga a teraz (od dzisiaj P0172 za bogata) auto w gazie leczbłąd wyskakuje na gazie i na benzynie, zaczęło się od tego ze od dłuższego czasu borykałem się z błędem P0420 ( niska wydajność katalizatora) 3 dni temu dałem auto do wymiany kata (wymiana serca kata na metalowy i plecionka, wszystko wg tłumikarza dobrze zrobione, pokazywał mi zdjęcia spawie itd. Ogólnie dobry fachowiec )po przejechaniu ok 50km wyskoczył błąd P0171 (uboga mieszanka) myślałem ze to wina kata wiec następnego dnia wyłączyłem gaz i pojechałem do gaziarza by sprawdził instalacje (ok. 60km na benzynie) dosłownie kilometr przed warsztatem na benzynie wyskoczył znowu błąd P0171.... gazownik sprawdzał kompem od gazu jak i czytnikiem od kompa auta (pod czas jazdy) wszystko było ok, po za tym ze bardzo szybko zmieniały się korekty (podobno nie standardowo) czasami z 25 do -18 ( co Kołbiel to znaczy) wg niego błąd leży w sondzie która się zawiesza i wywala błąd. Dzisiaj natomiast wyskakuje błąd od bogatej mieszanki P0172... zaznaczam ze błąd wyskakuje zawsze po uruchomieniu silnika i przejechaniu może z 100-500m.
Czy ktoś może mi pomoc? Nie chciałbym wywalać pieniędzy na sondę jeśli działa.
P. S idzie jakoś sprawdzić to wszystko zwykłym programem piston (taki mam na telefonie do kasowania błędów i odczytu danych z czujników) jest coś na co powinienem zwrócić uwagę na te czujniki?