Pada pompka paliwa w audi 80?

20 Wrz 2015, 17:42

Moje auto to audi 80 b4 w lgp i problem wygląda następująco, ostatni miesiąc jezdziłem wyłącznie na gazie(odpalanie też, instalacja stag 2) posiadając ciągle jakieś resztki PB w baku(teraz wiem jakie to było głupie) ze 2-4 litry. Kilka dni temu wracając do domu skończył mi się gaz a na benzynie nie chciał jechać, od razu tracił prędkość i zaczynało ,,szarpać i rzucać, silnikiem. Jakoś dotoczyłem się do domu, zalałem 10l benzyny z kanistra i dalej nie chciał iść, odpalał i zaraz gasł jeśli nie dodało się gazu. Jechać nie dało się. Wczoraj wymieniłem filtr paliwa lecz nic to nie dało. Na drugi dzień po tamtym zajściu ojciec jakoś dojechał do stacji i zatankował lgp. Dziś wypytałem go o szczegóły i wyszło, że 3 razy włączał zapłon, żeby pompka paliwa napompowała pb i odpalił normalnie ale po krótkiej chwili zaczął gasnąć i ledwo dojechał do stacji.
Postanowiłem to sprawdzić i zajączyłem zapłon 5 razy, odpalił normalnie i przejechałem na benzynie kilka km.
Czy to może być objaw trochę zatartej, padającej pompki?
Dodam, że auto dziwnie jezdziło na benzynie od razu po zakupie, z tym, że pojawiało się to bardzo rzadko, raz nie chciał odpalić i rzucało silnikiem, innym razem jechałem ale osiągi były wyraźnie słabsze niż normalnie.

ps. Dodam, że na gazie wskaźnik benzyny był na białej kresce, jadąć na benzynie od razu spadał i zatrzymywał się na początku rezerwy, spotkał się ktoś z czymś takim?
danteusz
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Wrz 2015, 21:48

Tak, na to wygląda. Pompa już się zaciera bezpowrotnie zapewne. Jak jest rozbieralna i ci się chce to możesz rzucić okiem na element tłoczący. Będzie on już nieźle powycierany razem ze ścianką od temperatury.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

21 Wrz 2015, 04:37

Lepiej kupić oryginalną sprawną używkę czy zamiennik?
nowy oryginał jest dla mnie troche za drogi
danteusz
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Wrz 2015, 12:17

Dobry zamiennik nie będzie zły. Oryginalna używka to nigdy nie znasz stanu. Jeszcze w nowym aucie to bym brał, bo może być z jakiegoś rozbitka z małym przebiegiem, a tutaj będą stare wszystkie. Musisz sam zadecydować.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...