Padła skrzynia biegów - VW Touran 1.9 TDi

23 Sie 2018, 10:20

Witam, jestem posiadaczka vw tourana 1,9 tdi. Taka sytuacja, jade samochodem po asfaltowej drodze nagle slysze huk, nic sie nie dzieje nic nie cieknie, nie wydaje mi sie zebym w cos uderzyla. Dojechalam do celu. Wracam wszystko sprawnie dziala i nagle nie moge wrzucic zadnego biegu. Werdykt mechanika skrzynia biegow do wymiany, ze jakas dziura w skrzyni biegow. Co moglo to spowodowac? Tak mysle ostanio widzialam duzo oleju na ziemi, niby ciekl spod uszczeliki w silniku, a teraz mysle ze moze wyciekal ze skrzyni biegu i jechalam na sucho? Czasami nie moglam ruszyc, wlaczony bieg pierwszy gaz, straszne wycie a ja stoje, myslalam ze nawet biegi pomylilam. Faktem jest ze nie do konca dociskalam sprzeglo przy zmianie biegow, czasami jakby sily brakowalo nie moglam przyspieszyc wciskajac gaz na maksa. Samochod i prawo jazdy mam kilka mc i juz zajechalam manualna skrzynie biegow.
marzeniemoje
Obserwowany

23 Sie 2018, 10:48

marzeniemoje napisał(a):Tak mysle ostanio widzialam duzo oleju na ziemi, niby ciekl spod uszczeliki w silniku, a teraz mysle ze moze wyciekal ze skrzyni biegu i jechalam na sucho?
Prawdopodobnie był to olej ze skrzyni biegów. Sprawdź jeszcze czy w silniku olej jest na odpowiednim poziomie tak dla pewności.

marzeniemoje napisał(a):Czasami nie moglam ruszyc, wlaczony bieg pierwszy gaz, straszne wycie a ja stoje, myslalam ze nawet biegi pomylilam. Faktem jest ze nie do konca dociskalam sprzeglo przy zmianie biegow, czasami jakby sily brakowalo nie moglam przyspieszyc wciskajac gaz na maksa.
Sprzęgło powinno się dociskać do końca i nie powinno chodzić ciężko to raz jak już chodzi ciężko to wtedy warto odwiedzić mechanika żeby sprawdził w czym jest problem.
Jeżeli samochód po włączonym biegu nie chciał przyspieszać tzn. widziałaś że obroty rosną a słabo przyspiesza to mogło być przyczyną ślizgania się sprzęgła które było już na wykończeniu dlatego też mógł być problem z włączaniem biegów.
marzeniemoje napisał(a):Wracam wszystko sprawnie dziala i nagle nie moge wrzucic zadnego biegu. Werdykt mechanika skrzynia biegow do wymiany, ze jakas dziura w skrzyni biegow. Co moglo to spowodowac?
Dziura mogła powstać podczas tego uderzenia które słyszałaś, mogło coś się w niej urwać czego następstwem jest dziura. Jeżeli faktycznie skrzynia wewnątrz została uszkodzona mechanicznie to pewnie taniej będzie znaleźć drugą używaną niż naprawiać tą. Ważne żeby skrzynia była taka sama czyli miała takie same oznaczenia (symbol), znajdziesz go na skrzyni lub z tyłu w bagażniku na takiej wlepce. Możesz podać go jak znajdziesz zobaczymy jak wygląda cena takiej używanej skrzyni. Do tego jeszcze dojdzie koszt wymiany sprzęgła i koła dwumasowego.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Sie 2018, 11:30

A moglo sie uszkodzic kolo dwumasowe? Bylo jakis czas temu wymieniane. Fakt sprzeglo bylo do wymiany od jakiegos czasu. Skrzynie biegow bede kupowac nowa tzn regenerowana juz znaleziona na allegro w zamian mam oddac sprzedawcy swoja.
marzeniemoje
Obserwowany

28 Sie 2018, 19:10

marzeniemoje napisał(a):A moglo sie uszkodzic kolo dwumasowe? Bylo jakis czas temu wymieniane. Fakt sprzeglo bylo do wymiany od jakiegos czasu
To nie było wymieniane sprzęgło razem z kołem dwumasowym?
Wydaje mi się że dwumasa nie powinna ucierpieć aczkolwiek będzie widać przy wymianie skrzyni biegów i sprzęgła.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
    Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...