30 Mar 2015, 20:29
Witam,
Nie wiem czy piszę na odpowiedni dział lecz mam poważny problem i potrzebuję waszej pomocy.
Posiadam może nie najnowsze auto jest po VW Passat b4 1.9 TDI 1Z 90km.
Pod koniec lutego zauważyłem, że są problemy z turbiną. Cieknący olej utrata mocy. Szukałem odpowiedniego mechanika aby dokonać regeneracji turbiny aby samochód odzyskał życie. Przeglądając internet natrafiłem na Bosch Service w Elblągu. Pomyślałem serwis Bosch to pewnie dobrze wykonają swoją pracę ze względu na jakąś tam renomę serwisów Bosch'a. 4 marca zaprowadziłem auto z myślą, że trafił w dobre ręce. Myliłem się.
Całość napraw wyniosła około 2000 zł. Został wysłana turbina do regeneracji, został wymieniony olej filtr oleju wstawiona turbina i wstawili jakiś wąż doprowadzający olej do turbiny niby był uszkodzony. Miał być nowy ale wstawili ze przysłowiowego "szrota". 14 marca odebrałem auto właściciel serwisu zapewniał, że autko jest sprawne jeździ i życzył szerokiej drogi. Poinformował mnie, że po 15000km należy wymienić olej. Minęły trzy dni kiedy po raz kolejny odwiedziłem serwis. Przyczyna lejący się olej. Nie został dokręcony jeden z węży olejowych. Po kolejnych bodajże 5 dniach znów zajechałem do serwisu znów ciekł olej. Dokręcili kolejny wąż. Po kolejnych 3 dniach i przejechaniu 25km kilometrów do pracy kiedy silnik ostygł zauważyłem, iż znów kapie olej. od razu po pracy z samego rana postanowiłem pojechać i wszystko wyjaśnić. W pewnym momencie turbina zaczęła dosłownie wyć w niebiosy. Silnik nie stracił mocy lecz turbina wchodząc na obroty wyła. Zostawiłem auto w serwisie. Dziś właściciel serwisu zadzwonił do mnie z informacją, że turbina się zatarła, ponieważ według jego zapewnień uderzyłem misą olejową co doprowadziło do wgięcia smoka w misie i ułamanie uchwytu smoka. Skutkiem tego plastik został zassany przez smok puszczony do filtra z filtra do turbiny co niby doprowadziło do jej uszkodzenia. Czuję się oszukany, ponieważ w Elblągu poruszam się po drogach, które nie mają takich ogromnych dziur abym mógł uderzyć misą olejową.