Pajero II 2.5 TDI 94' 3d

17 Gru 2008, 22:06

Witam! Sluchaj Karson nie bede zaczynal nowego wątku bo chodzi o to samo. Wiec kupilem w Holandii igiełke Pajero 2.5, tylko ma takie drętwe opony typowo szosowe, i tu mam pytanie; czy możesz mi polecic jakies opny (o ile takie są) szosowo-terenowe??? Chodzi mi o konkretną marke i model, pod standardowe koła, i jeszcze jedno, czy podniesienie budy moze miec jakis wplyw na poruszanie sie po drodze??? Mam na mysli zwiekszenie oporu powietrza,a co za tym idzie-paliwa, oraz zachowanie sie np. w zakretach, oraz jaki to moze byc koszt???
piotr84
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz - okolice

17 Gru 2008, 23:34

gratuluję zakupu :wink:
każdy lift, czy to będzie zawieszenie czy budy niesie za sobą zwiększenie spalania. osobiście uważam, że jeśli już liftować to przede wszystkim zawieszenie ale tylko zestawami dedykowanymi (Dobinsons, OME, Trail Master itp). zestawy takie nie pogarszają warunków trakcyjnych, a w wielu przypadkach nawet ją polepszają. o terenie nie mówię, bo to sprawa oczywista. zwiększa się dzięki nim również ładowność samochodu.
bodylift wiąże się z przekładaniem chłodnicy, często również z ingerencją w układ kierowniczy. szkoda zachodu.

polecam opony typu all terrain (A/T, AT/R)- BF Goodrich, Good Year, Toyo, Yokohama, General Graber.
Rozmiar 31" (265/75R15).
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

18 Gru 2008, 13:41

Sensowna odp z tym liftowaniem... uważam podobnie jak Karson iż jak lifotowac to tylko specjalnymi zestawami ( w końcu są tylko do tego przeznaczone :D ) żadnego grzebania w budach itp
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

18 Gru 2008, 21:54

Dzieki za odpowiedzi Panowie. Porozglądałem sie dzisiaj troszke za oponkami, o ktorych mowil Karson i ceny są troszke przybijające... Tak wogole Karson to miales racje, w standardzie naprawde daje rade, mieszkam nie daleko wisły i pare razy byłem sie troszke wyrzyc, błota,pola wylewiska, wały przeciwpowodziowe, i to wszystko nie sprawia wiekszych problemow na oponach szosowych!!! ale mam inny problemik, mianowicie jest to moje pierwsze 4x4, i za bardzo nie znam sie na eksploatacji takiego auta, a ze moj michu jest igła, nie chce mu zrobic krzywdy, szukałem w necie troszke teorii na temat jazdy w terenie i za wiele tego nie ma. Możecie mi polecić chociaż troszke jakieś teori z netu??? Ludzie w moim otoczeniu, ktorzy mają 4x4 to tak jak ja-amatorszczyzna, gaz i do przodu, ale tak zaskoczyłem temat, ze chyba bardziej zainwestuje w konkretniejsze zabawy w trudniejszym terenie
piotr84
Nowicjusz

18 Gru 2008, 22:23

po wałach nie wolno jeździć :!: jak Cię złapią albo spiszą numery to będziesz musiał mitsu sprzedać żeby zapłacić mandat :idea:

uzupełnij profil (skąd jesteś), to Ci powiem czy w pobliżu nie ma jakiegoś klubu maniaków 4x4 :wink:
co do nauki jazdy 4x4. trzeba myśleć i jeździć, myśleć i jeździć... Nie sztuką jest robienie wszystkiego na bucie bo sprzęt długo nie wytrzyma, sztuką jest wybór optymalnego toru jazdy, umiejętnego dozowania gazu, kręcenia kierownicą gdy autko traci trakcję 8)
Po prostu jeździj wolno, analizuj jak zachowuje się auto w konkretnym przypadku, kiedy się ślizga, kiedy łapie trakcję itp. Wyciągaj wnioski z każdej kałuży, podjazdu, zjazdu, piachu, dziury etc. i sam się nie zorientujesz kiedy będziesz wiedział czy dane błoto przejedziesz czy się wkleisz. :wink:

a opony, cóż... offroad niestety kosztuje :(
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Gru 2008, 00:08

Karson profil uzupełniony czekam na info o klubach, i jeszcze jedno; mozna ściągnąć gdzieś jakiegoś e-booka z odrobiną teorii??? Odnośnie jazdy po wale... naprawde nie mogę sie powsztrzymac...a opony prędzej czy pozniej i tak muszą byc...
piotr84
Nowicjusz

19 Gru 2008, 11:03

skontaktuj się z człowiekiem, którego adres mailowy rzuciłem Ci na pw. ma serwis 4x4 i jeździ w terenie. dzięki niemu poznasz smak prawdziwego offroadu i ludzi z Waszych okolic :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika