Pajero II-2,5td w automacie.Przekładka skrzyni biegów z benz

27 Kwi 2010, 08:48

Witam,chce przerzucić z tego samego modelu Pajera skrzynie z benyzyniaka 3L v6.Czy jest to realne?Czy wszystko będzię chodzić tak jak trzeba?
No bo w ogóle chodzi o to,że obecny automat pada,a mam kompletny silnik v6 3litry wraz ze skrzynią i całym osprzętem.Czy nawet jak skrzynie dopasuje to sprzegło też z benz. będzie?

Z góry dziękuje,Piotr :wink:
piotras193
Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpackie

27 Kwi 2010, 09:19

z tego co pamientam skrzynia z 2,5 to ta sama co 3,0 i analogicznie 2,8 to to samo co 3,5 :wink:
aczkolwiek nie wiem jak jest z wyjściem na reduktor :???:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

27 Kwi 2010, 11:26

ale sprzęgło bedzie inne

przy automacie jest zapewno hydrokinetyczne
Niech moc i moment obrotowy będą z Wami
croochy
Początkujący

Miejscowość: Lublin/Cyców

30 Kwi 2010, 19:06

hej sorki ze dopiero dziś ale...
3.0 ma tą samą skrzynie automatyczna ca 2,5 nie wiem jaki masz reduktor u siebie ale na skrzynie pasuje i SS i ES z tą różnicą że wały są różnej długości, sprzęgło tez jest takie samo w obydwu automatach,
jeśli juz grzebiesz przy skrzyni a masz sprytnego pompiarza w okolicy warto podnieść odrobine doładowanie (tak o 0,2-03) i delikatnie grzebnąć dawkę paliwa na pompie, spali o 0,5 litra więcej ale za to o wiele się lepiej zbiera :)
jedna zasadnicza uwaga jeśli bierzesz automat z anglika to ma odwrotnie wajchy niż europejczyk (zamienione stronami reduktor i lewarek od biegów, do tego z odwrotnej strony masz "overdrive", wypada niewygodnie pod małym palcem) jeśli chcesz przerobić reduktor (masz ES a chcesz mieć SS) to przełożenie w zasadzie jest plug&play z tą różnicą, że SS ma więcej kontrolek których nie będzie na desce (da się spokojnie bez tego żyć) i jest różnica w długości (z tego co pamiętam przedniego) wału.
kupując skrzynie weź od razu poduszki pod skrzynie i reduktor, poduszka pod automat jest droga i trudno dostępna (negocjuj ją w cenie z automatem) w razie czego będzie "na zapas"

tak trochę chaotycznie ale mam nadzieje ze coś ci pomoże ;)

@croochy kolega zmienia zajechany automat na nie zajechany ;) więc sprzęgło jest identyczne ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne wakacje z kamperem
    Z powodu pandemii wiele osób obawia się spędzać urlop w dużych ośrodkach wypoczynkowych. W tej sytuacji jednym z możliwych rozwiązań okazuje się kamper, inaczej samochód kempingowy, posiadający część mieszkalną, ...