Suzuki Samurai brak hamowania.

01 Maj 2010, 21:52

A więc tak, kolega ma następujący problem, brak hamulców. Wcześniej miał oryginalne i były na 4 klepnięcia w pedał a jak były nówka funkiel okładziny z tyłu to były na 2 klepnięcia, wszystko dobrze odpowietrzone. Ale z każdym dniem coraz gorzej. Teraz ma hamulce z tyłu przerobione na tarcze, wymieniona pompa na nową, wszystkie przewody, klocki wszystkie cztery, tarcze ok, dosłownie wszystko, niby w układzie nie ma powietrza, a hamulec na kilka klepnięć, a dzisiaj zabrakło wogóle, pedał wpada w podłogę i zostaje. Może Wy coś podpowiecie co zrobić lub jeszcze sprawdzić ? Przerabiając koledze hamulce na tarcze robiłem również sobie, przewody poprowadzone identycznie, takie same klocki i tarcze i u mnie jest ok, wiec co tu jeszcze sprawdzić?
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

02 Maj 2010, 00:24

przewody giętkie w oplocie?? nowe?? czy zostały stare?
pompa 2 obwodowa? korektor też odpowietrzony?

u mnie było tak że stare przewody podczas hamowania zmieniały objętość układu :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Maj 2010, 09:14

W obu autach robiłem identycznie, przewody miedziane nowe, pompa dwuobwodowa, zamiast korektora z tyłu wsadzony trójnik. U mnie robi ok a niego nie, ale przewody gumowe zostały stare, więc to może być przyczyną, ale to aż do takiego stopnia że przy hamowaniu wogóle nie ma reakcji na wciśnięcie pedała?
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

02 Maj 2010, 12:50

Może płyn gdzieś ucieka
zajxt
Początkujący

Miejscowość: chruszczewka

02 Maj 2010, 12:56

hamulce wspomagane?? podciśnienie jest?? :mrgreen:
a co do wężyków ja miełem tak na 2 i było prawie 0 hamowania
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV
    Nowy Outlander PHEV nie jest tylko odmianą obecnego na rynku wariantu z silnikiem spalinowym, ani modelem demonstrującym potencjał technologii hybrydowej typu plug-in, ale kolejnym wcieleniem Nowego Outlandera – obok ...