Pajero II - co się dzieje

06 Gru 2011, 11:25

Witam
W moim Pajero II, 3,5 24V, 1998, SuperSelect, Automat - zdarza się dziwny objaw. Przy mocniejszym przyspieszaniu czasem coś zrobi ŁUP!, zadudni, czy to pod maską czy pod spodem trudno to namierzyć ale takie silne uderzenie jakby ktoś pierdyknął 5-cio kilowym młotem gdzieś w auto. W momencie tego walnięcia auto jakby przychamowywało na sekundę i tyle. Objaw dość żadki ale czasem się zdarza i mam obawy że to może być coś poważnego. Wolałbym namierzyć to zanim coś walnie tak że się auto rozleci. Cała trudność że jest to żadkie (może raz w miesiącu) i tylko przez sekundę. Czy to silnik, napędy, skrzynia biegów, ma ktoś jakieś pomysły. Z góry dziękuję za pomoc.
Angelod
Nowicjusz

Miejscowość: Lubin

06 Gru 2011, 12:36

poduszka pod skrzynią/silnikiem??
może być dopiero początek padania więc na oko może być trudno sprawdzić, ale juz breszką to co innego :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Gru 2011, 21:28

Jak dla mnie to szybciej poduszka mostu, niz skrzyni/silnika.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

07 Gru 2011, 22:20

most nie ma poduszek, jeno tuleje, a jak by to były tuleje waliło by przy hamowaniu również a nie tylko przy dodawaniu/puszczaniu gazu
pocieszny
Forumowicz VIP

07 Gru 2011, 22:41

Czy podobny efekt nie byłby przy przeskakiwaniu łańcucha w reduktorze? O ile oczywiście jedziemy z napędem na 4 łapki ;)
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2011, 00:05

w teorii, ale był by też słyszalny przy ciasnych wolnych skrętach, a nie tylko przy depnięciu, no chyba że nie przeskakuje a tylko luźny jest, tyle że nowy łańcuch to koszt większy niż reduktor używka :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nagroda "Design Trophy" dla Audi A3 i A1 Sportback
    W plebiscycie "Auto Trophy 2013", dwa modele marki Audi bezkonkurencyjnie pokonały rywali. Prawie 31 procent, spośród ponad 24 tysięcy biorących w nim udział czytelników niemieckiego magazynu Auto Zeitung, w ...