Pajero - napędy

15 Sty 2011, 17:03

Witam serdecznie,
proszę o oświecenie mnie w temacie przełączania napędów w Mitsubishi Pajero (2,5 diesel rocznik 95). Kupiłem to auto dopiero wczoraj i nie zostałem poinstruowany w kwestii załączania i prawidłowej interpretacji kontrolek napędów. Stan jest taki: kiedy przełączę na 2H nie świeci nic poza migającym pomarańczowym kwadratem pod przednim mostem, kiedy przełączę na 4H świeci się ideogram przedniego mostu i nadal miga wspomniany wcześniej kwadrat. Kiedy natomiast przesunę dźwignię reduktora jeszcze raz w przód nadal "świeci" mi przedni napęd a kwadracik pod nim nie miga już a pali się stąłym światłem. Czy coś nie tak robię, czy kontrolki pokazują stan awaryjny napędów? Kontrolki tylnego mostu nie zapalają się wcale przy żadnej operacji, więc przyjąłem że skoro napęd tylny jest permanentnym to dlatego nie wskazują go kontrolki, czy słusznie? Ten nieszczęsny migający kwadracik jest bardzo denerwujący mrugając przez cały czas jazdy po asfalcie. Proszę o poradę i "przyczepności"!
dudik
Nowicjusz

Miejscowość: Jastrowie/WLKP

17 Sty 2011, 17:26

Jaką masz skrzynie biegów,jakie dokładne oznaczenie na gałce,czy masz skrzynie biegów SuperSelect?
życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

17 Sty 2011, 20:26

na gałce nie ma oznaczenia skrzyni tylko symbole napędów 2H, 4H, N, HLc, LLc. Aha, i nie mam na piastach przednich kół żadnych przełączników - tylko normalne kapsle, jak na tylnych! Pozdrawiam.
dudik
Nowicjusz

Miejscowość: Jastrowie/WLKP

17 Sty 2011, 22:04

Skrzynia SuperSelect,tzn masz lepszą skrzynie,poniżej link i wytłumaczenie biegów.

https://www.forumsamochodowe.pl/mitsubis ... vt6073.htm
życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

18 Sty 2011, 08:03

Leopard napisał(a):tzn masz lepszą skrzynie
kwestia gustu i priorytetów :mrgreen:
osobiście uważam że SS to kupa nietrwała :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Lut 2012, 09:55

Witam.Mam pajero 2. 91r.3.0 benzyna. u mnie jest problem z blokadą tylnego mostu,przełączjąc guzik od blokady slychac ze pompka pompuje,lecz kontrolka tylnego mostu mruga i niestety ale nie blokuje,POMOZE KTOŚ?????????Z GÓRY DZIEKUJE..
12356789
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 02 2004
Auto: bmw 5 e60,mitsubischi pajero
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Spider
    Renault Spider to samochód sportowy, który stawiał na mocne wrażenia z jazdy. Już podczas prezentacji na salonie w Genewie w 1995 roku Spider wywołał zaskoczenie i zadziwienie. Opracowany przez Renault Sport ...