Pakiet bezpieczeństwa - Crossland 1.2 81 kW MT6

13 Kwi 2024, 18:31

Na stronie jaksprawdzacauta.pl zamówiłem dekodowanie VIN mojego auta z pełnym wyposażeniem.
Wyszło, że między innymi auto ma w wyposażeniu Pakiet Bezpieczeństwa BGP, czyli ma UEU (Ostrzeżenie o zderzeniu czołowym), UGN (Automatyczne hamowanie awaryjne), UKJ (Wykrywanie pieszych) oraz AHM (Wykrywanie zmęczenia kierowcy).
Funkcja ostrzeżenia o zderzeniu czołowym działa zgodnie z opisem w instrukcji. Jednak w menu personalizacji ustawień pojazdu nie widnieje ani wyboru czułości systemu, ani aktywacji/dezaktywacji wspomagania hamowania awaryjnego (za pomocą której według instrukcji, można aktywować lub dezaktywować także ostrzeżenie o zderzeniu czołowym).
Owszem nie sprawdziłem czy Automatyczne hamowanie awaryjne działa i nie mam zamiaru tego sprawdzić ale dobrze by było mieć potwierdzenie tej możliwości. Napisałem do BOK-u Opla w tej sprawy 17 marca ale do dziś żadnej odpowiedzi. Telefonicznie dowiedziałem się, że sprawa jest w toku, że wysłali moje pytanie do odpowiedniego działu.
W końcu chciałbym to wszystko skonfrontować z Wami, i dowiedzieć się może coś więcej, a mianowicie czy ktoś z Was ma ten Pakiet Bezpieczeństwa, jak to działa, czy w menu personalizacji ustawień pojazdu widnieje wybór czułości systemu, aktywacja/dezaktywacja wspomagania hamowania awaryjnego, itd.
Mam ten samochód od roku i muszę powiedzieć, że w Warszawie ilość tych samochodów jest coraz większa. Mam nadzieję, że do tego forum będzie więcej użytkowników posiadających właśnie Crossland.
Pozdrawiam
Gennaro
Nowicjusz

14 Kwi 2024, 13:43

Gennaro napisał(a):czy w menu personalizacji ustawień pojazdu widnieje wybór czułości systemu, aktywacja/dezaktywacja wspomagania hamowania awaryjnego, itd.
Nie pamiętam jak dokładnie jest w Oplu ale w niektórych samochodach można ustawić nie tyle wspomaganie co ostrzeżenia i ich czułość, a raczej odległość / dystans od poprzedzającego samochodu. Bo hamowanie w nagłych wypadkach będzie odbywało się automatycznie i to że ustawisz większą czułość to nie znaczy że samochód zacznie wcześniej hamować jedynie dostaniesz wcześniej ostrzeżenie.

Co do wyposażenia i sprawdzania go na różnych stronach to czasem można się mocno zdziwić :wink: i tu najlepiej postawić na serwis.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
    Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...