Pakowny dupowóz w teren.

19 Wrz 2021, 20:13

Cześć. Nie wiem już nawet ile aut dzięki Wam wybrałem, ale znowu tu wracam :) Przez firmowe samochody brakuje mi już miejsca przed domem, także muszę jakieś zmiany wprowadzić. Do tej pory miałem zabawkę w teren, pojemne auto na ryby, a ostatnio doszła przyczepka na crossa. Teraz chcę to wszystko wymienić na jedno auto. Coś, do czego da radę wrzucić crossa (210cm długości), będzie można się w tym wyspać na rybach, ale też dojechać na te ryby - często jeżdżę w pozornie niedostępne miejsca. Typowego offroadu już nie będzie, bo właśnie przerzuciłem się na latanie w błocie na 2 kołach. Fajnie, jakby dało się tym utrzymać przelotową prędkość te 130-140km/h i żeby do tych 110-120km/h przyspieszało na tyle, żeby nie zmawiać różańca przed każdym wyprzedzaniem. Rocznik mnie kompletnie nie interesuje - o ile będę dostępne części. Spalanie też jest mało istotne. To auto i tak będzie bardzo mało używane. Jestem zwolennikiem wolnossących dużych benzyniaków, ze względu na prostotę, także 3-5l silnik w benzynie bez żadnych turbin to duży atut, choć nie wymaganie. Budżet jest... A właściwie, to go nie ma. Jako, że ten samochód będzie bardzo mało używany, chcę na niego wydać jak najmniej, jednak po prostu wydam tyle ile potrzeba, na coś, co posłuży mi przynajmniej kilka lat. Jeśli się uda kupić za 10 tyś, to super, ale jeśli będzie trzeba, dam i 50.
Z góry ślicznie dziękuję za pomoc! ;)
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Wrz 2021, 20:14

Zapomniałem jeszcze o jednym. Z tyłu klapa podnoszona do góry, zamiast drzwi, to też ogromny plus. (deszcz nad wodą)
Riazek
Początkujący

19 Wrz 2021, 20:18

No i jeszcze żeby cross swobodnie wjechał chyba że to jest jakaś 80ka :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Wrz 2021, 20:35

Nie śmiej się z 80`ek, bo mam znajomego, którego 80`ka 2t leci lepiej, niż moja 250 4t, która wg fabryki ma 42 konie ;p W ogóle nie rozumiem tej magii generowania mocy z takiej pojemności ^_^ Analogicznie moje 4,6l w aucie powinno mieć jakieś 1300 kuca bez doładowania, porównując do takiego 125 crossa w 2t :D Wiem, że porównanie bez sensu, ale takie było moje zaskoczenie, kiedy z maniaka samochodów, kolega zaraził mnie crossami/enduro :D Cross ma wchodzić byle jak, byle się zmieścił. W aucie będzie wożony jedynie na żwirownie w okolicy, na zawody, czy jakieś odległe tory już będzie na przyczepce.
Riazek
Początkujący

19 Wrz 2021, 20:52

Riazek napisał(a):Nie śmiej się z 80`ek, bo mam znajomego, którego 80`ka 2t leci lepiej, niż moja 250 4t,

No co Ty nie śmieje się bo jak by tu powiedzieć troszku przez 15lat liznąłem tematu :D
szybki
Moderator - Tuning

19 Wrz 2021, 22:28

Na myśl się nasuwa pick up z nakładka i w razie potrzeby to sciagasz czy zakładasz chodz będzie uciążliwe pewnie, nasuwa się także taki starszy wynalazek jak mitsu delica ale pewnie będzie problem ze znalezieniem. Na Crosa najprpstrzym sposobem była by przyczepka.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najdziwniejsze pomysły motoryzacyjne ostatnich lat
    Tegoroczne edycje targów motoryzacyjnych pokazały, że producenci samochodów podczas prac koncepcyjnych wciąż poszukują niestandardowych rozwiązań. Które z nich okażą się trafne, zweryfikuje czas. Eksperci ...

19 Wrz 2021, 22:50

Kao napisał(a):myśl się nasuwa pick up z nakładka

Nie przejdzie nakladka będzie za niska a pickup wysoki do załadunku. Cross na styk wchodzi do scudo h1. Załadunek jest upierdliwy ale do przejścia.
szybki
Moderator - Tuning

19 Wrz 2021, 23:30

szybki napisał(a):Nie przejdzie nakladka będzie za niska
dlatego napisałem ze w razie potrzeby ja ściągnie, na styk nawet do kangura wejdzie ale to męczarnia.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Wrz 2021, 14:09

Kao napisał(a):Na myśl się nasuwa pick up z nakładka i w razie potrzeby to sciagasz czy zakładasz chodz będzie uciążliwe pewnie, nasuwa się także taki starszy wynalazek jak mitsu delica ale pewnie będzie problem ze znalezieniem. Na Crosa najprpstrzym sposobem była by przyczepka.

Przyczepkę mam, ale docelowo będzie stała u kolegi. Brakuje mi po prostu miejsca na podwórku. W najgorszym momencie, jak nikt z firmy nie jest na wyjeździe, mam pod domem 10 aut, z czego 3 to busy L3. Pickup to w sumie może być spoko opcja. Mógłbym załatwić jakiś namiot, który by się szybko rozkładało na rybach. No i dodatkowo nie trzeba by się szarpać z wpychaniem moto, tylko możnaby spokojnie wjechać.
Riazek
Początkujący

21 Wrz 2021, 16:12

Tez mi sie wydaje ze to najlepsza opcja
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Wrz 2021, 16:33

Ford F-150 z USA przed 2017 rokiem.
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2

21 Wrz 2021, 21:08

LKempinski napisał(a):Ford F-150 z USA przed 2017 rokiem.

Poszperałem i wygrzebałem, że z jednym rzędem siedzeń, paka miała 2,5m, także pięknie. Teraz jeszcze kwestia jaki silnik i jak z dostępnością części w Polsce? I silnik 4.6, czy 5.4? V6 nawet nie rozważam, bo mam jakieś upodobanie do v8, a skoro już występuje w aucie, które mam na oku, to jest oczywistym celem :)
Riazek
Początkujący

21 Wrz 2021, 21:11

A przy okazji jeszcze. Mamy jakieś sprawdzone firmy, które ściągają auta ze stanów? Może w tej cenie to nie będzie miało większego sensu, ale kurcze... Wolę samemu naprawić i wiedzieć co mam, niż kupić "bezwypadkowy", poskładany na sztukę... Wiadomo, jak to z tymi bezwypadkowymi ze stanów jest, niestety.
Riazek
Początkujący