Pakowny/kombi do 10k: prosty i oszczędny w trasy

14 Sty 2021, 13:16

Dzień dobry! Chciałbym się serdecznie przywitać gdyż to mój pierwszy post na forum. :)

Na samochodach nie znam się wcale. Szukam pakownego auta do podróży z dużym bagażem (biwaki, kajak na dachu - relingi). Fajnie gdyby można było spać w nim po złożeniu siedzeń. Spodziewam się robić do 25000km rocznie i chciałbym żeby auto było oszczędne (LPG lub diesel) ale nie musi być demonem prędkości. Budżet do 10k uwzględniając początkowe naprawy. Generalnie im taniej tym lepiej zachowując odpowiedni stosunek jakość/cena. Jestem otwarty na propozycje - kryterium to jakość auta choć w tej kwocie to pewnie loteria.

Myślałem o:
Mondeo MK3 kombi
Citroen C5
Peugeot 307sw
Vectra C

I taka fanaberia: Volvo v70 I gen.

Jestem z Poznania i tutaj również pytanie czy jest ktoś z okolicy, kto mógłby pomóc w ewentualnych oględzinach?

Dzięki!
Krasnoluj
Nowicjusz

14 Sty 2021, 21:09

Mondeo MK3 kombi - ok, ale tutaj warto pod uwagę wziąć benzynę, najlepiej 2.0 np.:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Citroen C5, rocznik do 2004 będzie ok, benzyna i diesel 2.0 są ok (poza 2.0 HPI) np.:

Peugeot 307sw - te auto wydaje mi się trochę za małe (w sensie za krótkie), ale trzeba by sprawdzić "na żywo" jak się ten bagażnik prezentuje

Vectra C - tutaj raczej za mały budżet na sensowny egzemplarz

I taka fanaberia: Volvo v70 I gen.- jak znajdziesz zadbany egzemplarz to będzie ok, może coś takiego:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Sty 2021, 21:39

Krasnoluj napisał(a):Mondeo MK3 kombi

spoko, raczej pb (chyba, że diesel 1.8tddi - słabo jedzie i klekocze ale sprawia mniej problemów niż 2.0), uwaga na rdzę

Krasnoluj napisał(a):Citroen C5

ogólnie spoko, trzeba tylko uważać na zawieszenie - jeśli kupisz coś zaniedbanego/drutowanego to koszt doprowadzenia go do ładu będzie sporym % wartości auta

Krasnoluj napisał(a):Peugeot 307sw

auto zdecydowanie mniejsze od reszty

Krasnoluj napisał(a):Vectra C

ok choć za 10k nie poszalejesz

Krasnoluj napisał(a):I taka fanaberia: Volvo v70 I gen.

Jeśli znajdziesz coś w dobrym stanie to całkiem przyzwoita opcja. W sumie w granicach tych 10k możesz się za II rozglądać

Zainteresowałbym się też peugeotem 406. W miarę trwałe, zwykle dobrze wyposażone, nie rdzewieją.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Sty 2021, 15:14

Wielkie dzięki za odpowiedź i propozycje!

Zastanawiam się czy kosztowo diesel będzie dobrym rozwiązaniem przy tych rocznych przebiegach do 25kkm? Boję się kosztownych napraw ale chyba po prostu trzeba się z tym liczyć. Stąd właśnie w grę wchodzą jakieś "dobre diesle" jak silniki HDI z Citroena/Peugeot albo TDDI Forda.

307 rzeczywiście jest mniejszy - to taki kompromis dla mnie, bo auto jest też młodsze i lepiej wyposażone. V70 najchętniej kupiłbym po prostu bo się w nich zauroczyłem ale ludzie mówią że trzeba być rozsądnym, a to nie są chyba samochody tanie w utrzymaniu (I i II gen.)? Z kolei te silniki benzynowe 2,435 Volvo (B5244s zdaje się) są podobno nie do zajechania.

Peugeot 406 też fajna opcja - nawet ładny, chyba nigdy nie widziałem go w kombi. Szukam dalej gdzieś w odległości 1-2h drogi z Poznania z racji niskiej ceny auta.
Krasnoluj
Nowicjusz

15 Sty 2021, 19:02

A może poczciwa Octavia?
Tutaj bardzo ładna sztuka.
[link do oferty na Olx wygasł]
Bagażnik ma bardzo sporo miejsca a po złożeniu tylnej kanapy spokojnie można się przespać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Sty 2021, 02:06

Dzięki! Oczywiście rozważałem też Octavię ale coś mi nie pasuje w tym samochodzie, trudno powiedzieć co - nie przeskoczę tego. :)

Nadal szukam, bo auta do 10k są często zajechane i trudno znaleźć coś zadbanego w rozsądnej cenie. Spróbuję znaleźć też coś z Galaxy/Sharan/Alhambra, Zafira B, Avensis III, chociaż budżet może nie uciągnąć.
Krasnoluj
Nowicjusz

24 Sty 2021, 09:40

No jeżeli szukasz zafiry b za 10k to się nie dziw, że są same ulepy.
Typowe podejście w Polsce, mam 10k to szukam "okazji" i kupię za to auto, które w dobrym stanie kosztowałoby 15
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Sty 2021, 10:44

Masz rację i nie dziwi mnie to wcale. Dlatego właśnie skoro budżet na te auta jest za mały skupię się na tym co za 10k faktycznie można kupić w normalnym stanie.
Krasnoluj
Nowicjusz

02 Lut 2021, 21:33

Hej! Kupiłem tę Zafirę za 11k: [link do oferty na Olx wygasł]

Auto miało robioną klapę bagażnika oraz wymienioną przednią szybę. Poza tym auto jest całkiem zadbane jak na swój wiek, lakier poza drzwiami bagażnika jest fabryczny z typowymi drobnymi rysami. Brak korozji. Silnik pracuje ładnie i jest suchy, zawieszenie również w porządku. Trudniej się do czegoś przyczepić ale pojeździmy i zobaczymy co wyskoczy. :)

Chciałem podziękować Wam za pomoc w wyborze auta! Doceniam zainteresowanie. ;)
Krasnoluj
Nowicjusz