Rodzinne kombi Laguna 3 vs Mondeo Mk4

02 Lut 2021, 22:27

Witam,

W niedalekiej przyszłości powiększa mi się rodzina i poszukuje rodzinnego kombi.
Przebiegi roczne jakie robię to około 10tys, więc w grę wchodzi tylko i wyłącznie benzyna.
Po przeanalizowaniu za i przeciw wybór jest między dwoma autami : Mondeo MK4 i Laguna 3 ( z większym naciskiem na Lagunę :))
Moje wymogi:
2012-2013 rok
Silnik maks 2.0 benzyna
Zero problemów z rdzą ( chyba najważniejszy priorytet)
Przeczytałem wiele wątków na forum odnośnie silników i w Lagunie akceptuje tylko i wyłącznie 2.0 16V 140KM od Nissana, a w Mondeo z jednej strony boję się 1.6 ecoboost że może coś się dziać z elektroniką lub turbina a z drugiej strony za bardzo nie ma innego wyboru na rynku.
Wiem też, że Laguna ma wzorowo zabezpieczoną blachę, a co w Mondeo, bo opinie są podzielone?
Proszę o poradę co w takim przypadku byłoby lepszym i sprawdzonym wyborem na kilka lat.
Który z wymienionych modeli będzie wygodniejszy i praktyczniejszy dla 3 osobowej rodziny?
Jaki silnik będzie sprawiać najmniej problemów?
Który ma mniejsze koszta eksploatacyjne?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
flybobster
Początkujący

Auto: Nie mam

02 Lut 2021, 22:53

W mondeo w 2012 miałeś też prostego benzyniaka 2.0/145 i to on będzie w tym modelu najlepszym rozwiązaniem.

flybobster napisał(a):Który z wymienionych modeli będzie wygodniejszy i praktyczniejszy dla 3 osobowej rodziny?

Dla 3 osób obydwa wystarczą w zupełności. Mondeo jest sporo większe ale czy wygodniejsze można się kłócić

flybobster napisał(a):Który ma mniejsze koszta eksploatacyjne?

Ten, który kupisz w lepszym stanie. Ogólnie porównywalne auta, dopóki nie szukasz egzotyków to pomiędzy autami tej samej klasy/rocznika różnice można olać, kilkadziesiąt złotych na części wymienianej co kilka lat to żaden argument (zresztą raz taniej przy jednym a raz przy drugim). Nooo chyba, że kupujesz takiego Eb i coś się sypnie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyjazd na święta lub sylwestra samochodem
    Jeśli planujesz wyjazd na święta Boże Narodzenia lub sylwestra samochodem, warto starannie zaplanować podróż. Najlepiej zacząć od zatankowania auta i uzupełnienia płynu do spryskiwaczy przynajmniej dzień wcześniej. ...