Palący się check Seat Leon I

05 Mar 2017, 14:05

Witam Brat posiada Seata Leona 1.6 16 v i ma następujący problem
Od jakiegoś czasu zmaga się on z błędem sondy błąd podgrzewania 17586 na vag com do tej pory nie znalazł rozwiązania tego problemu mimo iż zmieniłem sondę akumulator zlikwidowal dziury w tłumiku Adaptował EGR i przepustnice i dalej nic .Ostatnio zamienił się z kolegą się sondami i martwa cisza mimo pokonania kawałków drogi ani koledze ani jemu nie wyskoczył zaden check jakby wszystko było sprawne.Dodam ze kable puscił luzem. Gdy przełożył sonde z powrotem do swojego auta i zaizolował kabelek od alternatora był lekko szarpnięty wyskoczył odrazu na postoju błąd 17591 zwarcie do plusa. Odizolował wszystko standardowo ujechane 3 km błąd 17586. Nie wiadomo co jest grae kiedyś zdarzyło się ze zgasł samoistnie ale na II dzień znów się zaświecił
Kamil699
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 07 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda Felicja
Silnik: 1.3 68 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2017, 10:10

Kamil699 napisał(a):Ostatnio zamienił się z kolegą się sondami i martwa cisza mimo pokonania kawałków drogi ani koledze ani jemu nie wyskoczył zaden check jakby wszystko było sprawne.
To może warto było się dogadać z kolegą jak u niego też było ok i zostawić tą sondę?
Generalnie ten błąd pokazuje się też jak jest jakaś okresowa przerwa w obwodzie sondy lambda (chodzi o sygnał podczas komunikacji). Tu warto posprawdzać wszystkie wtyczki (szczególnie przy przepustnicy) i kable, również masy.

Sprawdzaliście podczas pracy silnika jak pracuje sonda może warto ją poobserwować podczas jazdy jak się zachowuje może akurat pojawi się błąd i będzie widać co w danym momencie dzieje się z sondą.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...