Palio Ciężarowe na osobowe

04 Sty 2009, 18:42

Witam chciałem sie dowiedzieć, co taniej mnie wyjdzie:
Przerejestrowanie pojazdu z ciężarowego na osobowy, czy zmiana w polisie ubezpieczeniowej z osobowego na ciezarowy (jeśli to możliwe bez wpłaty całości ubezpieczenia tylko z dopłatą)
Pozdro
predek
Nowicjusz

Miejscowość: Lipowa k/Żywca

05 Sty 2009, 19:50

Więc tak:
Postanowiłem przerejestrować samochód na osobowy i napewno wyszło drożej niz doplada do ubezpieczenia a oto koszty:
200zł - Przegląd okresowy + dodatkowy
50zł- Demontaż klatki (konieczne bo wymagali potwierdzenia)
72,5zł - rejestracja
pozdro

sorrki za post pod postem ale nie mogłem edytowac
predek
Nowicjusz

05 Sty 2009, 20:07

Podczas zawierania ubezpieczenia,bardziej opłaca się,jak samochód typowo osobowy jest zarejestrowany jako ciężarowy,ponieważ w kategorii samochodów ciężarowych,osobowy ma najmniejszą pojemność i najmniejszy tonaż.Dlatego jak ktoś miał firmę,to zakładał do osobówki kratkę i rejestrował jako ciężarowe.
No i podczas zawierania umowy OC,czy AC,nie da się zrobić tak,że w dowodzie jest ciężarowe,a ubezpieczenie będzie na osobowe - ubezpieczyciel spisuje dane z dowodu rejestracyjnego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sty 2009, 21:08

No tak masz rację ale w moim przypadku ubezpieczyciel (AXA) zaufał mi na słowo ponieważ polisę zawarłem przez telefon, a że w trakcie konsultacji się z ubezpieczycielem leżałem w szpitalu i nie miałem przy sobie DR auta no i powiedziałem że osobówka.
pozdrawiam
predek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ŠKODA Š978 (Typ 978), 1956 rok
    Decyzją Ministerstwa Przemysłu Czechosłowacji z roku 1955 czechosłowaccy konstruktorzy otrzymali zadanie stworzenia całkowicie nowego samochodu dla "szerokich mas pracujących". W tym czasie wdrażano produkcję modelu 440 (Spartak), ...