REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
bartas1979 napisał(a):Witam,
Szukam dla żonki autka - 15-20 tyś. maks, przebieg do 50 tyś., wiek mask 5 lat. Żonka jeździ naogół "w około komina" czyli praca (7km), zakupy i takie tam pierdoły. Czasami z synkiem na działke.
Obecne autko jej sie rozsypało i naprawa kosztowała nas sporo. Postanowilismy wymienic jej na coś młodszego. I tutaj jest zgryz - co wybrać.
Auto ma byc małe, nie psujace się (a jesli sie już popsuje to łatwe i TANIE w naprawie) oraz ... łatwe w odsprzedaży.
Na tą chwilkę w gre wchodzą Panda, C2 oraz Clio. Pomożecie nam wybrac bo co mechanik to inna opinia. Może cos innego?
PhantomASA1 napisał(a):Kolego Halsky,nazwałeś Fiata Pandę śmieciem a zaproponowałeś Kię Picanto,tę propozycję uważam za bardzo dobrą, ale?! Fiat Panda oceniany jest tak samo jak Kia, czyli na 5 z minusem,taki wynik nie bierze się znikąd,na taki wynik trzeba sobie zasłużyć.Mam pytanie dlaczego komisarzu Halsky uważasz ,że Kia jest lepszym samochodem,jeśli obydwaj rywale praktycznie nie mają innych godnych siebie rywali(patrząc na cenę)![]()
W ocenie DEKRY te autka idą prawie łeb w łeb jeśli chodzi o niezawodność!
karlone napisał(a):z przebiegiem to jest tak jak klient wymaga, powiesz kolesiowi że szukasz auta z przebiegiem do 50 tys km i określonej cenie i wierz mi, za kilka dni do ciebie zadzwoni i powie że ma właśnie takie autoPrzebieg rzecz pozorna, ważny jest stan techniczny, jak ktoś dba to wymienia na bieżąco i takie auto pojeździ więcej niż ten z teoretycznym przebiegiem 50 tys km. Z tego wszystkiego wybrał bym clio. Corsa to straszna cienizna, wadliwe plastikowe wstawki w lewarku skrzyni biegów, twarde zawieszenie i niewygodne fotele. Clio będzie bardziej obszerne, trwalsze i przyjemniejsze w codziennym użytkowaniu.
PhantomASA1 napisał(a):No wiesz, mnie daleko jest do rozumowania typu----jeśli Kia Carnival okupuje od lat ostatnie miejsca DEKRY,to ja przez to mam twierdzić,że KIA jest be?!------- Jest pewien model KII klasy średniej, który jakością i niezawodnością nie odbiega w niczym od najlepszych modeli MAZDY czy HONDY a jest znacznie tańszy,jaki to model?TajemnicaKIA Picanto także w niczym nie ustępuje Japońskim autom w swej klasie ale to nie znaczy,że zła renoma pewnych modeli FIATA czy ALF ma świadczyć o tym,że FIAT nie uczynił skoku jakościowego
Fiat Panda to auto wysokiej jakości, podobnie jak inne obecnie produkowane modele FIATA.To że konsorcja prowadzące naukę jazdy wybrały KIĘ,powody mogły być różne,my możemy spekulować ,kiedyś nasz rząd też wybrał Lancię,czy Lancia produkowała najlepsze samochody wtedy?!
halsky11 napisał(a): nic nie pomoze np nowemu fiatowi brava blyszczenie piekna stylistyka a alfie nowatorskie silniki 3,2 v6 tdi, tendencja do robienia slabych samochodow nie zmienila sie widocznie, bo dalej proboje produkwac dziela sztuki z niewielka wytrzymaloscia , tak jak np 156 bo z tego co wczesniej pisales to jest dzielo sztuki na ktore czesciej nalezy patrzec niz nim jezdzic bo wszystko moze mu zaszkodzic
szybki200 napisał(a):halsky11 napisał(a): nic nie pomoze np nowemu fiatowi brava blyszczenie piekna stylistyka a alfie nowatorskie silniki 3,2 v6 tdi, tendencja do robienia slabych samochodow nie zmienila sie widocznie, bo dalej proboje produkwac dziela sztuki z niewielka wytrzymaloscia , tak jak np 156 bo z tego co wczesniej pisales to jest dzielo sztuki na ktore czesciej nalezy patrzec niz nim jezdzic bo wszystko moze mu zaszkodzic
Na początek zapytam cie czy miałeś kiedykolwiek styczność z alfą ??? skoro twierdzisz że alfa jest awaryjna to musisz mieć do tego jakiekolwiek podstawy.
Co do WORD-ów mam znajomego który pracuje tam jako egzaminator ( Tarnobrzeg ) aktualnie posiadają tam Peugeoty 207. Powiedział mi że te samochody psują się niemiłosiernie jedna wymienić ich nie mogą ponieważ prosta sprawa >>> Samochody kupują na dany okres czasu i nie mnogą ich wcześniej wymienić<<< a to że w twoich okolicach są kijanki zamiast fiata to świadczy to tylko o tym że kia zaproponowało lepszą propozycje WORD-owi podczas ich kupna. A i jeszcze jedno skoro WORD był już w posiadaniu fiata Pandy to rzadko kiedy się zdarza aby znowu zakupiono takie same samochody.
I na koniec zacytuje co słowa mojego mechanika "wolałbym mieć na utrzymaniu trzy alfy romeo jak jedną obojętnie jaka kia"
To zdanie chyba mówi samo za siebie
PS Silniki Fiata JTD są to jedne z najbardziej zaawansowanych technicznie silników diesla .