Panda, Citroen C2, Renault Clio

06 Sty 2010, 11:36

Witam,

Szukam dla żonki autka - 15-20 tyś. maks, przebieg do 50 tyś., wiek mask 5 lat. Żonka jeździ naogół "w około komina" czyli praca (7km), zakupy i takie tam pierdoły. Czasami z synkiem na działke.

Obecne autko jej sie rozsypało i naprawa kosztowała nas sporo. Postanowilismy wymienic jej na coś młodszego. I tutaj jest zgryz - co wybrać.

Auto ma byc małe, nie psujace się (a jesli sie już popsuje to łatwe i TANIE w naprawie) oraz ... łatwe w odsprzedaży.

Na tą chwilkę w gre wchodzą Panda, C2 oraz Clio. Pomożecie nam wybrac bo co mechanik to inna opinia. Może cos innego?
bartas1979
Nowicjusz

06 Sty 2010, 12:30

Corsa C. Bardzo wygodna, dużo miejsca w środku, IMO ładna, Za 20 tyś dostaniesz w miarę młody rocznik. Aut klasy Panda, C2 nie polecam bo w razie wypadku... szkoda gadać :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

06 Sty 2010, 12:49

bartas1979 napisał(a):Witam,

Szukam dla żonki autka - 15-20 tyś. maks, przebieg do 50 tyś., wiek mask 5 lat. Żonka jeździ naogół "w około komina" czyli praca (7km), zakupy i takie tam pierdoły. Czasami z synkiem na działke.

Obecne autko jej sie rozsypało i naprawa kosztowała nas sporo. Postanowilismy wymienic jej na coś młodszego. I tutaj jest zgryz - co wybrać.

Auto ma byc małe, nie psujace się (a jesli sie już popsuje to łatwe i TANIE w naprawie) oraz ... łatwe w odsprzedaży.

Na tą chwilkę w gre wchodzą Panda, C2 oraz Clio. Pomożecie nam wybrac bo co mechanik to inna opinia. Może cos innego?

panda- smiec
c2- zapomnij
clio tym bardziej :wink:

zeby samochod mial 50000 realnego przebiegu w tym segmencie musialby to byc rocznik 2006-2007 inne nie wchodza w gre , wiec z cena troche sobie pomarzyles ;) na ten cel trzeba przeznaczyc 25-30k jesli bardzo chcesz miec ten niewielki przebieg i samochod ktorego kobieta nie zepsuje (czyt. trwaly)

jesli nie to masz tu tansze propozycje
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

jesli chcesz aby ktos profesjonalnie sprawdzil te pojazdy lub inne zglos sie do mnie
halsky11

06 Sty 2010, 15:47

Kolego Halsky,nazwałeś Fiata Pandę śmieciem a zaproponowałeś Kię Picanto,tę propozycję uważam za bardzo dobrą, ale?! Fiat Panda oceniany jest tak samo jak Kia, czyli na 5 z minusem,taki wynik nie bierze się znikąd,na taki wynik trzeba sobie zasłużyć.Mam pytanie dlaczego komisarzu Halsky uważasz ,że Kia jest lepszym samochodem,jeśli obydwaj rywale praktycznie nie mają innych godnych siebie rywali(patrząc na cenę) :?: :wink: W ocenie DEKRY te autka idą prawie łeb w łeb jeśli chodzi o niezawodność!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Sty 2010, 16:17

PhantomASA1 napisał(a):Kolego Halsky,nazwałeś Fiata Pandę śmieciem a zaproponowałeś Kię Picanto,tę propozycję uważam za bardzo dobrą, ale?! Fiat Panda oceniany jest tak samo jak Kia, czyli na 5 z minusem,taki wynik nie bierze się znikąd,na taki wynik trzeba sobie zasłużyć.Mam pytanie dlaczego komisarzu Halsky uważasz ,że Kia jest lepszym samochodem,jeśli obydwaj rywale praktycznie nie mają innych godnych siebie rywali(patrząc na cenę) :?: :wink: W ocenie DEKRY te autka idą prawie łeb w łeb jeśli chodzi o niezawodność!

prosty powod, dlaczego zachodniopomorski word i moze inne wordy w polsce (wojewodzkie osrodki ruchu drogowego) zdecydowaly sie na zmiane samochodu egzaminacyjnego?? widocznie eksploatacja fiatow okazala sie byc pod duzym znakiem zapytania , sam mam kie i wiem ze te samochody maja ogromny potencjal niemal taki jak japonski i zadne fiaty i graty europejskie sie do nich nie umywaja, roznica pomiedzy japonskim a koreanskim samochodem polega tylko na odbieraniu pewnych dodatkowych opcji od wyposazenia i przeznaczaniu tanszych materialow na nieistotne dla eksploatacji czesci takie jak tapicerki, plastiki etc.
dlatego uwazam ze blizej jest kia do idealu jakim sa japonskie samochody niz jakiemus fiatowi

btw, nie wierzyl bym w zadne rankingi firm badajacych pojazdy, bo oni przyznaja gwiazdki tym kto placi, od kiedy kasa rzadzi swiatem nie istnieja niezalezni eksperci, czyli od zawsze :wink:

jedyna wiarygodna zrodla opiniodawstwa na temat pojazdow sa ich uzytkownicy i zaden serwis dekra czy inny podobno niezalezny nie jest w stanie z nimi konkurowac bo oni dostaja samochod do testow powiedzmy na 2 tyg a uzytkownicy borykaja sie z problemami tych aut latami
Ostatnio edytowany przez halsky11, 06 Sty 2010, 16:21, edytowano w sumie 1 raz
halsky11

06 Sty 2010, 16:20

z przebiegiem to jest tak jak klient wymaga, powiesz kolesiowi że szukasz auta z przebiegiem do 50 tys km i określonej cenie i wierz mi, za kilka dni do ciebie zadzwoni i powie że ma właśnie takie auto ;) Przebieg rzecz pozorna, ważny jest stan techniczny, jak ktoś dba to wymienia na bieżąco i takie auto pojeździ więcej niż ten z teoretycznym przebiegiem 50 tys km. Z tego wszystkiego wybrał bym clio. Corsa to straszna cienizna, wadliwe plastikowe wstawki w lewarku skrzyni biegów, twarde zawieszenie i niewygodne fotele. Clio będzie bardziej obszerne, trwalsze i przyjemniejsze w codziennym użytkowaniu.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi powraca do Big Game
    Audi kontynuuje swą kilkunastoletnią obecność na najważniejszej nocy w rozgrywkach futbolu amerykańskiego, czyli na Big Game. Przedstawi podczas niej 60-sekundową reklamę pt. „Let It Go” z udziałem aktorki Maisie ...

06 Sty 2010, 16:25

karlone napisał(a):z przebiegiem to jest tak jak klient wymaga, powiesz kolesiowi że szukasz auta z przebiegiem do 50 tys km i określonej cenie i wierz mi, za kilka dni do ciebie zadzwoni i powie że ma właśnie takie auto ;) Przebieg rzecz pozorna, ważny jest stan techniczny, jak ktoś dba to wymienia na bieżąco i takie auto pojeździ więcej niż ten z teoretycznym przebiegiem 50 tys km. Z tego wszystkiego wybrał bym clio. Corsa to straszna cienizna, wadliwe plastikowe wstawki w lewarku skrzyni biegów, twarde zawieszenie i niewygodne fotele. Clio będzie bardziej obszerne, trwalsze i przyjemniejsze w codziennym użytkowaniu.

jezdzisz niesmiertelnym fordem policyjnym z USA a polecasz clio? a to ci checa :lol: clio to jest samochod zrobiony bez glowy, tak jak wiekszosc francuskich, slyszales o french touch? czego sie dotkna to spier.... :grin: ostatnio mialem przypadek gdzie w clio wlasnie padl kluczyk programowalny do immo, zeby naprawic usterke nalezalo wymienic centralke immo, komputer i kluczyk, gdzie wartosc operacji i sprzetu dobila do polowy wartosci pojazdu i co ty na to?

co do przebiegu to powiem ci ze wzialem za punkt odniesienia faktyczne przebegi nabijane przez kobiety w takich samochodach czyli dom-praca, jesli jest przy samochodzie dobry specjalista to cofanie licznika na niewiele sie zda, kwestia tego to skorzystac z jego uslug a nie zydzic i potem wydawac setki zlotych na sypiace sie podzespoly :cool:
halsky11

06 Sty 2010, 16:58

No wiesz, mnie daleko jest do rozumowania typu----jeśli Kia Carnival okupuje od lat ostatnie miejsca DEKRY,to ja przez to mam twierdzić,że KIA jest be?!------- Jest pewien model KII klasy średniej, który jakością i niezawodnością nie odbiega w niczym od najlepszych modeli MAZDY czy HONDY a jest znacznie tańszy,jaki to model?Tajemnica :mrgreen: KIA Picanto także w niczym nie ustępuje Japońskim autom w swej klasie ale to nie znaczy,że zła renoma pewnych modeli FIATA czy ALF ma świadczyć o tym,że FIAT nie uczynił skoku jakościowego :!: Fiat Panda to auto wysokiej jakości, podobnie jak inne obecnie produkowane modele FIATA.To że konsorcja prowadzące naukę jazdy wybrały KIĘ,powody mogły być różne,my możemy spekulować ,kiedyś nasz rząd też wybrał Lancię,czy Lancia produkowała najlepsze samochody wtedy?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Sty 2010, 17:49

PhantomASA1 napisał(a):No wiesz, mnie daleko jest do rozumowania typu----jeśli Kia Carnival okupuje od lat ostatnie miejsca DEKRY,to ja przez to mam twierdzić,że KIA jest be?!------- Jest pewien model KII klasy średniej, który jakością i niezawodnością nie odbiega w niczym od najlepszych modeli MAZDY czy HONDY a jest znacznie tańszy,jaki to model?Tajemnica :mrgreen: KIA Picanto także w niczym nie ustępuje Japońskim autom w swej klasie ale to nie znaczy,że zła renoma pewnych modeli FIATA czy ALF ma świadczyć o tym,że FIAT nie uczynił skoku jakościowego :!: Fiat Panda to auto wysokiej jakości, podobnie jak inne obecnie produkowane modele FIATA.To że konsorcja prowadzące naukę jazdy wybrały KIĘ,powody mogły być różne,my możemy spekulować ,kiedyś nasz rząd też wybrał Lancię,czy Lancia produkowała najlepsze samochody wtedy?!

a gdzie ja napisalem ze konsorcja wybraly kie? :wink: napisalem ze Wojewodzkie Osrodki Ruchu Drogowego ZAMIENILY fiata pande na cos innego bo widocznie okazal sie gownem :wink: chyba nikt niema na tyle doswiadczen z 50 fiatami panda na raz w dlugim okresie eksploatacji pod obciazeniami jak oni, zaprzeczysz? marka pojazdu to nie jakas tam nazwa nie zwiazana z konkretnym modelem, wlasnie marke tworzy sie na calosci czyli gamie udanych konstrukcji a nie na 2 udanych a pozostale 9 do dupy, czyz nie? to nie 2 udane samochodu definiuja np walory marki renault, tylko odbiera im wlasnie splendor i chwale te 9 czy 10 nie udanych i wiecznie psujacych sie pozostalych modeli z oferty i to kreuje opinie marki wsrod mas, chocbys niewiem co chcial zmienic pozbadz sie zludzen, uzytkownicy najlepiej ci ocenia jakosc samochodow i nic nie pomoze np nowemu fiatowi brava blyszczenie piekna stylistyka a alfie nowatorskie silniki 3,2 v6 tdi, tendencja do robienia slabych samochodow nie zmienila sie widocznie, bo dalej proboje produkwac dziela sztuki z niewielka wytrzymaloscia , tak jak np 156 bo z tego co wczesniej pisales to jest dzielo sztuki na ktore czesciej nalezy patrzec niz nim jezdzic bo wszystko moze mu zaszkodzic
halsky11

06 Sty 2010, 17:58

No dobra, a co sądzisz w takim razie o Dacii?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Sty 2010, 18:14

halsky11 napisał(a): nic nie pomoze np nowemu fiatowi brava blyszczenie piekna stylistyka a alfie nowatorskie silniki 3,2 v6 tdi, tendencja do robienia slabych samochodow nie zmienila sie widocznie, bo dalej proboje produkwac dziela sztuki z niewielka wytrzymaloscia , tak jak np 156 bo z tego co wczesniej pisales to jest dzielo sztuki na ktore czesciej nalezy patrzec niz nim jezdzic bo wszystko moze mu zaszkodzic

Na początek zapytam cie czy miałeś kiedykolwiek styczność z alfą ??? skoro twierdzisz że alfa jest awaryjna to musisz mieć do tego jakiekolwiek podstawy.

Co do WORD-ów mam znajomego który pracuje tam jako egzaminator ( Tarnobrzeg ) aktualnie posiadają tam Peugeoty 207. Powiedział mi że te samochody psują się niemiłosiernie jedna wymienić ich nie mogą ponieważ prosta sprawa >>> Samochody kupują na dany okres czasu i nie mnogą ich wcześniej wymienić<<< a to że w twoich okolicach są kijanki zamiast fiata to świadczy to tylko o tym że kia zaproponowało lepszą propozycje WORD-owi podczas ich kupna. A i jeszcze jedno skoro WORD był już w posiadaniu fiata Pandy to rzadko kiedy się zdarza aby znowu zakupiono takie same samochody.

I na koniec zacytuje co słowa mojego mechanika "wolałbym mieć na utrzymaniu trzy alfy romeo jak jedną obojętnie jaka kia"
To zdanie chyba mówi samo za siebie

PS Silniki Fiata JTD są to jedne z najbardziej zaawansowanych technicznie silników diesla .
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

06 Sty 2010, 18:45

E miałem Clio II z 2002 to chyba się mogę wypowiedziec ;)
Mianowicie jeździł dobrze, nic się nie psuło, obecnie ma przejechane 110 000 kilomentrów i oprócz okresowych wymian pojedyńczych części nic się nie działo (no dobra popsuł sie termometr, mierzący temp na dworzu- i potrafi pokazywać przy -15 stopniach, że jest jakies +10 stopni ;) )
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

06 Sty 2010, 18:59

szybki200 napisał(a):
halsky11 napisał(a): nic nie pomoze np nowemu fiatowi brava blyszczenie piekna stylistyka a alfie nowatorskie silniki 3,2 v6 tdi, tendencja do robienia slabych samochodow nie zmienila sie widocznie, bo dalej proboje produkwac dziela sztuki z niewielka wytrzymaloscia , tak jak np 156 bo z tego co wczesniej pisales to jest dzielo sztuki na ktore czesciej nalezy patrzec niz nim jezdzic bo wszystko moze mu zaszkodzic

Na początek zapytam cie czy miałeś kiedykolwiek styczność z alfą ??? skoro twierdzisz że alfa jest awaryjna to musisz mieć do tego jakiekolwiek podstawy.

Co do WORD-ów mam znajomego który pracuje tam jako egzaminator ( Tarnobrzeg ) aktualnie posiadają tam Peugeoty 207. Powiedział mi że te samochody psują się niemiłosiernie jedna wymienić ich nie mogą ponieważ prosta sprawa >>> Samochody kupują na dany okres czasu i nie mnogą ich wcześniej wymienić<<< a to że w twoich okolicach są kijanki zamiast fiata to świadczy to tylko o tym że kia zaproponowało lepszą propozycje WORD-owi podczas ich kupna. A i jeszcze jedno skoro WORD był już w posiadaniu fiata Pandy to rzadko kiedy się zdarza aby znowu zakupiono takie same samochody.

I na koniec zacytuje co słowa mojego mechanika "wolałbym mieć na utrzymaniu trzy alfy romeo jak jedną obojętnie jaka kia"
To zdanie chyba mówi samo za siebie

PS Silniki Fiata JTD są to jedne z najbardziej zaawansowanych technicznie silników diesla .

moj znajomy ma alfe 156 2,0 ts i juz ledwo dycha zeby ten samochod naprawiac i bardzo chcialby go sprzedac ale niestety nikt go nie kupuje, ty zapewne jako niezlomny fan marki bedziesz mowil ze herezje prawie, to moze pokloc sie z setkami uzytkownikow na stronie autocentrum ktorzy lacznie wystawili ogolna note tej alfie 4,06 myslisz ze z nimi wygrasz? to jest az zawstydzajaco niska ocena wlasnie ci powiem kolego ze kia rio ma wyzsze noty ciekawe dlaczego?

[link do autocentrum.pl wygasł]

ty widze tez masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem duma posiadacza alfy zaslania ci wizje na inne samochody , ZACHODNIOPOMORSKIE WORDY NIE KORZYSTAJA Z KIA , obecnie jezdza na renault clio II ( w sumie niewiem czemu) ale bylo o tym glosno ze fiaty byly tak awaryjne i sam slyszalem od znajomych jak te samochody laweta zabierala z miasta podczas egzaminu, ze musieli sie ich pozbyc , tu niema zadnej konkurencji producentow poprostu musieli to zrobic na bardzo wysokie kosztu utrzymania tych pojazdow

a co do kii jeszcze powiem, myslisz ze na kia cee'd bylo by 7 lat gwarancji gdyby te samochody nie wytrzymywaly tyle?? policja je kupuje nawet z uwagi na wysoka trwalosc i niskie koszty serwisowania

twoj mechanik tylko potwierdza opinie o alfach , widocznie czesci musza byc do nich bardzo tanie skoro latwiej by mu bylo utrzymac 3 alfy niz jedna kie tanie czesci=tandetny samochod to jest niezaprzeczalna zaleznosc, bo popyt na czesci napedza ich podaz, a popyt na czesci jest wlasnie napedzany awaryjnoscia danego pojazdu, zreszta nie dziwie sie mu przywyklem do takiego gderania mechanikow co jak przyjedzie koles czyms innym niz mercedes albo bmw ze bedzie ciezko :grin:
halsky11

06 Sty 2010, 21:23

Widać że na tym forum jesteś bardzo krótko ponieważ gdybyś był dłużej to wiedziałbyś że poprzednio maiłem alfę 156 i jakoś nie narzekałem na nią byłem wręcz z niej niezmiernie zadowolony.

A ty jak nie miałes styczności z alfą to nie pierd*l głupot

A w Policji o ile się nie mylę na dostarczanie samochodów są przetargi który aktualnie wygrała kia i ona jest dostawca samochodów
Ale oprócz kia do policji dostarczane są > Fiaty Ducato < i co zdziwiony
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

06 Sty 2010, 21:51

szybki200 nie ma sensu się kłócić - on jst doradcą przy kupnie używanych pojazdów to wie, że samochodów na F się nie kupuje i na pewno go nie przekonasz, że jest inaczej ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013