Paradoksalne i bzdurne przepisy

30 Maj 2010, 18:30

Jakie przepisy ruchu drogowego obowiązujące obecnie w Polsce uważacie za zupełnie niedostosowane do rzeczywistości? Innymi słowy, gdybyście byli na odpowiednim stołku, który przepis byście zmienili w pierwszej kolejności? Chodzi mi zarówno o te związane z ruchem drogowym jak i sprowadzaniem samochodów itd.
Krzy_M
Nowicjusz

Miejscowość: wschód zachód

02 Cze 2010, 08:30

ja bym skasował:

1. opłata recyklinowa - 500 zł wydawane przez rząd na co potrzeba a nie na to na co jest zbierane
tutaj można przeczytać na co faktycznie idą te pieniądze :(

2. akcyza (Niemcy nie płacą a my musimy 3,1 albo 18,6%)

3. VAT-24 - 160 zł za wydanie zaświadczenia, że nie muszę płacić VAT to bardzo dużo szczególnie, że jak ktoś kupuje prywatnie to oczywiste jest, że VAT nie musi płacić (chyba, że ma nowy samochód ale takie kupuje się zwykle w salonach)

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

19 Lip 2010, 11:59

Ja bym rozróżnił wyprzedzanie pasem ruchu w tym samym kierunku od wyprzedzania wymagającego zjechania na pas dla kierunku przeciwnego. To zupełnie różna w przebiegu i stopniu niebezpieczeństwa. Często ten pierwszy manewr odbywa się nieświadomie- po prostu jedziemy i... okazało się, że wyprzedzanie miało miejsce.
maryann
Nowicjusz

Miejscowość: Czechy k. Krakowa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody terenowe - do połowy lat 70
    Historia pojazdów mogących poruszać się w trudnych warunkach drogowych, czy wręcz po bezdrożach, jest tak stara, jak same wehikuły napędzane silnikami, takimi czy innymi. Pierwsze „samojazdy” – jak ...