Pare pytań dot. Opla astry 1.4

30 Gru 2009, 19:11

Witam. Mam pare pytań dotyczących Opla Astry Classic 1,4
-Ile kosztuje wymiana sprzegła?
-Ile kosztuje wymiana filtrów paliwa, powietrza, oleju?
-I jaki olej jest najlepszy do tego auta?
Szczuply
szczuply
Nowicjusz

Miejscowość: Będzin

30 Gru 2009, 23:08

Zajdz do warsztatu i zapytaj bo w każdym pewnie inny cennik jest....a co do oleju też doradzą...
Ostatnio edytowany przez KoXiK 03 Sty 2010, 15:05, edytowano w sumie 2 razy
KoXiK
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski

30 Gru 2009, 23:21

Mam taką Astrę w kombi... Zakładam,że masz na myśli Astrę I czyli model F..?
Sprzęgło...Tak się składa ,że wymieniałem 2 miesiące temu. Mam silnik 14NZ. W hurtowni kupiłem sprzęgło kompletne LUK-a za 303 zł. Innego oprócz Luk,Valeo czy Sachs bym nie kupował.
Wymiana to ok. 150-200 zł w zależności czy da radę to u Ciebie zrobic bez wyjmowania skrzyni biegów ale prawdopodobnie nie potrzeba tego robic w większości 1,4 (ja nie wyjmowałem).
Filtr powietrza 24 zł,oleju 12 zł,paliwa nie wiem ale niewiele.
Olej musisz wlac taki jak był do tej pory. Oczywiście nie mam na myśli producenta oleju ale to czy w silniku był olej syntetyczny,półsyntetyk czy mineralny. Zakładam,że Astrze I o syntetyku możemy zapomniec. pozostaje więc półsyntetyk czyli olej o oznaczeniu 10w40 lub mineralny 15W40. Ja mam półsyntetyk.
Jak go dobrac..? Przede wszystkim nie kierowac się nazwą producenta. Moja rada jest taka: Idz do regału z olejami w markecie.Musisz wiedziec wcześniej czy szukasz półsyntetyku 10W40 czy mineralnego 15W40... Na każdym opakowaniu i butelce z olejem do silnika jest oznaczenie API: po nim są 4 literki np: API: SJ/CF.Ciebie interesuje tylko to jak daleko w alfabecie jest literka,która jest po "S" czyli w moim przykładzie "J" Im dalsza literka w alfabecie,tym olej jest "lepszy" dla silnika benzynowego.
Ja osobiście mam półsyntetyk z Orlenu za 55 zł,dużą bańkę 4l,która objętościowo wystarczy Tobie na wymianę i jeszcze Ci zostanie na dolewkę.
:smile:
Masz jeszcze jakieś pytania ,to śmiało pisz kolego.Po to jest to Forum... :grin: :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

31 Gru 2009, 00:53

Do tych filtrów należy też dodac filtr pyłkowy ktory znajduje się na podszybiu. Jeśli jest zabrudzony do może ogrzewanie działac nieprawidłowo. Koszt ok.20zł
danielkol91
Nowicjusz

Miejscowość: Wadowice

31 Gru 2009, 01:04

Dokładnie 20zł. Tyle ostatnio płaciłem.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mercedes-Benz klasy C - samochód do driftu
    Klasa C jest autem zbudowanym według podobnych założeń co IS Lexusa czy BMW serii 3. Model stworzono głównie z myślą o podróżowaniu w komforcie, ale i nim bez większych trudności poszalejemy bokiem na torze. ...