Parę pytań dotyczących kupna pierwszego auta

14 Paź 2009, 11:30

Witam was,

przymierzam się do kupna pierwszego samochodu. Jako żę mam 20lat a prawko od roku, chciałbym aby mój tata został współwłaścicielem pojazdu.

1. Czy jeśli ja będę właścicielem samochodu, a ojciec współwłaścicielem to czy jego zniżki ubezpieczeniowe będą uwzględniane?
2. Samochód który chcę kupić jest ubezpieczony do kwietnia 2010, czy po kupnie samochodu będę musiał go znów ubezpieczyć, czy to ubezpieczenie które aktualnie posiada samochód będzie nadal obowiązywało?
3. Słyszałem że żeby ubezpieczyciel uznał zniżki mojego taty, musi on być na umowie jako współwłaściciel, czy to prawda?
4. Czy mógłby ktoś znaleźć wzór potrzebnej mi umowy i wstawić do niej link.

Pozdrawiam
sqizzy1
Początkujący

14 Paź 2009, 12:05

1. Tak.
2. Aktualne ubezpieczenie będzie obowiązywało ale przeliczą Twoje/taty zniżki i będzie trzeba dopłacić lub zwrócą różnicę.
3. Albo tata będzie na umowie albo później robisz dla niego darowiznę.
4. www.google.pl
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

15 Paź 2009, 13:17

ad. 3 jest jeszcze opcja w allianz, że na mocy umowy użyczenia ojcu samochodu korzystasz z jego zniżek
ad. 4
umowa kupna razem z ojcem
[link wygasł]

umowa darowizny - jeśli już kupiłeś na siebie samochód
[link wygasł]

nie zapomnij wypełnić druku pcc-3 i zapłacić podatku 2% wartości auta jeśli jest droższe niż 1000 zł
tu możesz wypełnić i wydrukować
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb Combi - czwarta generacja modelu
    Czwarta generacja modelu Superb Combi kontynuuje swoją triumfalną ścieżkę z jeszcze bardziej dopracowanym projektem, obszerną i niezwykle wygodną przestrzenią oraz innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Nowy model ...