Sprzedaż samochodu handlarzowi - umowa ma być później

14 Paź 2009, 12:50

Witam!
Zamierzam sprzedać stary samochód. Zgłosił się nabywca - handlarz. Dogadaliśmy już wszystko, piszemy umowę, a on dopiero wtedy ujawnia żeby w umowie nie było jego jako kupującego, a umowę mam dostać dopiero wtedy jak on samochód "zrobi" i sprzeda z zyskiem i będzie to moja umowa z klientem końcowym. Nie widzi mi się to jak ch...a, on "zawsze tak robi" a ja pytam czy rzeczywiście to powszechna praktyka wśród handlarzy i jakie mogą być komplikacje.
Lichaczew
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

14 Paź 2009, 13:09

Podpisujesz wtedy umowę inblancko. Zostawiasz miejsce na kupującego auto, ale się podpisujesz.
Jeżeli kasa jest normalnie wypłacana, to nie widzę problemu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Paź 2009, 15:30

Dishman - handlarz będzie miał moje OC. Jak ja oficjalnie nie sprzedam to nie mogę zgłosić sprzedaży w zakładzie ubezpieczeń żeby auto zeszło z mojego konta (bo muszę podać dane nabywcy). A co będzie jak on się umówi i przyp.....li tym samochodem komuś po to żeby ktoś dostał kasę z mojego OC? Ja mam jeszcze inny samochód i maksymalne zniżki... to oczywiście czarny scenariusz, ale możliwy jest też inny, że on przypadkiem spowoduje jakiś wypadek albo szkodę
Lichaczew
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

14 Paź 2009, 18:57

Przecież masz umowę kupna-sprzedaży. Po normalnej sprzedaży (powiedzmy - legalnej) nie biegasz po ubezpieczalniach, żeby usunąć zweryfikować dane. W razie wypadku na "Twoje" konto przedstawiasz u ubezpieczyciela umowę, że auto sprzedałeś, np. 15 października i Cię to nic nie obchodzi. Proste?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Paź 2009, 09:12

Dishman napisał(a):Po normalnej sprzedaży (powiedzmy - legalnej) nie biegasz po ubezpieczalniach, żeby usunąć zweryfikować dane.

Jak nie jak tak. Po sprzedaży zgłasza się ten fakt u ubezpieczyciela właśnie po to, żeby nie było jazdy z ewentualną wypłatą z OC. Niby jaką umowę przedstawi ubezpieczycielowi w razie wypadku? Pustą?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

15 Paź 2009, 10:42

Lepiej sobie odpusc. W razie czegos moglbys wypisac umowe i okazac w ubezpieczalni, ale na to masz okreslony czas, a co jesli dowiesz sie o szkodzie po np 2-och miesiacach od chwili powstania szkody?? To jedno, a drugie to to, ze uczestniczysz w oszustwie i na umowie ktora bedzie mial handlarz bedzie Twoj podpis, a brak kupujacego. A co jesli on nie sprzeda Twojego auta i skonczy sie OC? Bedziesz musial nadal placic skladki.
McGuiver
Nowicjusz

Miejscowość: pomorskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexusy podatne na tuning
    Coupé LC i RC, limuzyny IS i LS, crossovery UX i NX czy nawet hatchback CT – samochody Lexusa wyróżniają się na ulicy. Ale dla tych, którzy chcą dodać im jeszcze więcej pikanterii, tunerzy mają ...
    Sezon na porywiste wiatry
    Od października do marca mamy w Polsce sezon na porywisty wiatr. Zimowe wichury różnią się od tych występujących latem swoją długotrwałością, ponieważ mogą siać zniszczenie nawet ponad dobę. Na co uważać w czasie jazdy ...

15 Paź 2009, 11:32

Przychodzi mi na myśl jeszcze gorszy scenariusz : ten cichy kupujący nagle znika , auto też , dowód rejestracyjny oczywiście też . Kasa wprawdzie jest w kieszeni , ale pozostaje problem z wyrejestrowaniem lub złomowaniem pojazdu i...... obowiązek płacenia OC .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

15 Paź 2009, 12:24

Właśnie o takim przypadku jak pisze bonifacy już czytałem lub rozmawiałem w tej sprawie z kimś kto tak sprzedał samochód i nie ma ani samochodu ani umowy ani kontaktu z osobą, której DAŁ samochód.

Nie rób tego. Niech kupujący się wpisze i podpisze - sprawdź go z dowodem osobistym, żeby nie było pomyłek w razie czego i pewność, że ten z umowy to ten który dokument podpisuje i samochód zabiera.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

15 Paź 2009, 12:27

A na cholerę łazić po ubezpieczalniach, skoro to nabywca decyduje czy chce przedłużyć lub kontynuować ubezpieczenie?

Nigdy nie łaziłem po ubezpieczalniach i wszystko było tip top.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Paź 2009, 12:31

ja np. dostałem ostatnio pismo z PZU z prośbą wypełnienie dokumentów na zwrot niewykorzystanej składki.
Sprzedałem pojazd a kupujący wypowiedział umowę więc pozostała nadpłata - niewykorzystana składka, którą mi zwracają. Do tego trzeba przedstawić dodatkowo umowę kupna i podać dane.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

15 Paź 2009, 12:57

Dishman napisał(a):
Nigdy nie łaziłem po ubezpieczalniach i wszystko było tip top.

Ja też do dego nie przykładałem jakiejś większej uwagi - do czasu :mrgreen: jak policja mało co nie aresztowała mnie w domu :mrgreen: . Dzisiaj gdybym sprzedał auto to najszybciej jak to możliwe - wizyta w wydziale komunikacji i z papierem do firmy ubezpieczeniowej .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi