Parkingi supermarketów - wyjęte spod prawa?

20 Paź 2012, 22:07

Czy na parkingach supermarketów obowiązują normalne przepisy? Bo u mnie przed lokalnym tesco na parkingu jest taka sieczka, że policja by majątek zrobiła jak by zaczęła wlepiać mandaty.
ekopolo
Nowicjusz

Auto: Opel
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Paź 2012, 07:00

Tak, obowiązują .. Jak wszędzie ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

04 Lis 2012, 21:21

... o ile mamy ustawiony znak Strefa ruchu lub gdy parking jest drogą publiczną, a nie prywatną.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2006

04 Lis 2012, 21:46

Ja powiem szczerze, że to dramat jak niektórzy potrafią zaparkować na parkingach pod blokami czy marketami. Nie ważne, że są wyznaczone miejsca, nie ważne, że parkingi małe, a aut duże, ważne tylko żeby mi było wygodnie i żebym mógł swobodnie wszystkie drzwi na całą ich szerokość otworzyć... U mnie przed blokiem są dwa parkingi. Jakby tak wszystkie auta ścisnąć i ustawić normalnie to jeszcze spokojnie kilka aut by się zmieściło, ale gdzie tam. Jeden stanie pod kątem, drugi prosto, trzeci z dwóch miejsc zrobi jedno.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

10 Lis 2012, 22:33

Los_Dawidos napisał(a):U mnie przed blokiem są dwa parkingi. Jakby tak wszystkie auta ścisnąć i ustawić normalnie to jeszcze spokojnie kilka aut by się zmieściło, ale gdzie tam. Jeden stanie pod kątem, drugi prosto, trzeci z dwóch miejsc zrobi jedno.

I później dylemat, czy stanąć obok takiego co stanął na dwóch miejscach, czy stanąć na kolejnym wyznaczonym miejscu, zostawiając lukę 3/4 jednego wolnego miejsca gdzie na pewno nikt się nie zmieści... ?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lis 2012, 07:52

Dishman napisał(a):I później dylemat

Ja bym wybrał opcję - parkuję na wyznaczonym miejscu, bo tamten odjedzie i następne auto będzie stało na dwóch ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2017
    Już po raz VI w Warszawie odbył się OffRoad Show Poland. Zwiedzający mogli oglądać najnowsze modele aut z segmentu 4x4, samochody przygotowane do turystyki oraz do sportu, quady, motocykle, kampery oraz zapoznać się z bogatą ...

12 Lis 2012, 17:09

Dishman napisał(a):I później dylemat, czy stanąć obok takiego co stanął na dwóch miejscach, czy stanąć na kolejnym wyznaczonym miejscu, zostawiając lukę 3/4 jednego wolnego miejsca gdzie na pewno nikt się nie zmieści... ?

Miejsc wyznaczonych nie ma dlatego tym bardziej każdy parkuje według własnego uznania. Mi chodzi o sytuację gdzie stoi samochód jest duża luka, gdzie zmieszczą się dwa auta i stoi kolejne auto. Oczywiście jak ktoś podjedzie czołgiem auto traktorem, ew. busem to z dwóch miejsc zrobi jedno - logiczne, ale mówiąc poważnie to chodzi mi o to, że wówczas w tą lukę wjeżdża auto na skos albo na środek i już nikt więcej nie wjedzie. To taka typowa polska uprzejmość i kulturalność.
Los_Dawidos
Aktywny

13 Lis 2012, 12:54

Los_Dawidos napisał(a):To taka typowa polska uprzejmość i kulturalność.

Raczej jej brak.... :sly: :sly:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lis 2012, 23:30

ekopolo napisał(a):Czy na parkingach supermarketów obowiązują normalne przepisy?

silvo44 napisał(a):Tak, obowiązują .. Jak wszędzie ..

Longhorn napisał(a):... o ile mamy ustawiony znak Strefa ruchu lub gdy parking jest drogą publiczną, a nie prywatną.

Nieprawda - art. 1 pkt 2 pdpkt 1 - Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób oraz art. 1 pkt 2 pdpkt 2 - wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych.
A to oznacza, że na parkingach sklepowych, nie znajdujących się na drogach publicznych, w strefie zamieszkania czy ruchu obowiązują wszystkie przepisy wynikające ze znaków i sygnałów drogowych. A jeżeli dojdzie do ewentualnego wypadku, stłuczki czy inne zagrożenie bezpieczeństwa osób ( np. przekroczenie prędkości okreslonej znakiem ) też można dostać mandat.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lis 2012, 12:02

Sorry, ale ja nic takiego nie pisałem.
Los_Dawidos
Aktywny

16 Lis 2012, 15:53

Los_Dawidos napisał(a):Sorry, ale ja nic takiego nie pisałem.

Przepraszam - juz poprawiłem :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lis 2012, 11:51

wlasnie jest dylemat co zrobic jak pan/i krzywo stoi? ja widzac ost ze jest duzo miejsca zapakowalam kolo takiego autka mimo ze linie parkowania inaczej wyznaczyly postawienie auta. nikomu krzywdy nie zrobilam, szybkie zakupy i wyszlam

akurat moj sasiad jako jedyny robi sobie parkowanie skosne. wszyscy prawie prosto stoja miedzy liniami a on koslawo. i nie poprawi, bo po co?
aguusia88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: citroen c3
Silnik: 1,4 75 KM
Rok produkcji: 2005

19 Lis 2012, 17:09

aguusia88 napisał(a):wszyscy prawie prosto stoja miedzy liniami a on koslawo.

To mu naklej ...
[link do oferty na Allegro wygasł]
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lut 2013, 16:26

Oczywiście wszystkie przepisy obowiązują wszystkich kierowców, tyle, że jak ktoś staje swoim nowiutkim autem na miejscu dla inwalidów, abo koślawo, to przecież krew zalewa. :x
Marek13
Obserwowany

Auto: Nie mam