Parkowanie bez tablic rejestracyjnych

17 Kwi 2011, 17:21

Mam takie pytanie, zamierzam w tym tygodniu zarejestrować samochód, który kupiłem parę dni temu (samochód używany).
W urzędzie muszę oddać obecne tablice rejestracyjne , więc pomyślałem sobie, że tablice z samochodu odkręcę zabiorę do pracy i jutro, pojutrze stawię się w urzędzie, żeby dopełnić formalności.
Pytanie: czy policja i staż miejska mogą się przyczepić albo co gorsza odholować samochód, który stoi dzień lub dwa bez tablic rejestracyjnych?
tomasz80
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Kwi 2011, 21:09

Art. 50a. 1. Pojazd pozostawiony bez tablic rejestracyjnych lub pojazd, którego stan wskazuje na to, że nie jest używany, może zostać usunięty z drogi przez straż gminną lub Policję na koszt właściciela lub posiadacza.

Ale raczej w ciągu jednego czy dwóch dni nie odholują go. Zanim to zrobią to raczej się upewnią, czy tablice nie zostały skradzione w nocy, a właściciel jeszcze o tym nie wie, albo czy poprostu samochód nie jest w trakcie przerejestrowywania.
Ale wg przepisu mogą tak zrobić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Kwi 2011, 21:45

A ile trwa procedura wymiany tablic w przypadku gdy poprzedni właściciel auta jest z mojego miasta?
Jak długo pozostanę bez tablic?
j@c3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Polo III 1.4 60KM

22 Kwi 2011, 07:27

jeżeli jest z twojego miasta to podejrzewam że numerów nie będziesz zmieniał, zostawią ci tablice poprzedniego właściciela
matriks87
Początkujący

Miejscowość: z kas

22 Kwi 2011, 09:44

j@c3k napisał(a):Jak długo pozostanę bez tablic?

Nie ma takiej opcji, żebyś był bez tablic ... max okres to czas przebywania w WK ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

22 Kwi 2011, 11:36

MotoAlbercik, pod warunkiem że auto utrudnia ruch bądź zagraża środowisku, jeśli stoi sobie poprawnie zaparkowane auto bez tablic rejestracyjnych (powiedzmy sobie nawet miesiąc) to odholowanie tego to będzie zabór mienia, w KK znajdziesz co grozi za taką rzecz,
druga sprawa że nowe tablice dostajesz od razu, bez żadnego czekania, chyba że chcesz tablice specjalne to wtedy 2 tygodnie oczekiwania
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Czy opłaca się kupować opony używane?
    Zakup opon z drugiej ręki to tylko pozorna oszczędność. Kupowanie używanych opon i jazda na nich to najgorszy sposób na szukanie oszczędności przez kierowców. Jazda na używkach to za duże ryzyko. Kupujący nic ...

22 Kwi 2011, 13:41

pocieszny - a gdzie to pisze

pocieszny napisał(a):pod warunkiem że auto utrudnia ruch bądź zagraża środowisku

Jeżeli w takim temacie dyskutujemy, to warto podać konkretne przepisy. Ja zacytowałem przep[is z ustawy prawo o ruchu drogowym. Niestety nie ma tam podanych żednych warunków dodatkowych...Jak znalazłeś coś dodatkowego, to pisz konkretny artykuł - napewno to pomoże potomnym jak kiedyś strażnicy albo policja komuś odholuje autko bez tablic - będzie wiadomo jak sie bronić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Kwi 2011, 15:35

pocieszny napisał(a):MotoAlbercik, pod warunkiem że auto utrudnia ruch bądź zagraża środowisku, jeśli stoi sobie poprawnie zaparkowane auto bez tablic rejestracyjnych (powiedzmy sobie nawet miesiąc) to odholowanie tego to będzie zabór mienia, w KK znajdziesz co grozi za taką rzecz,

Całe szczęście nie jest tak. Przepis zacytowany wyżej ma pomóc walczyć właśnie z samochodami, które "leżakują" na parkingu od wielu miesięcy. Mogą być zaparkowane zupełnie prawidłowo, ale widać, że nie są używane.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Kwi 2011, 15:40

mowa jest o kilkudniowym postoju auta (wymiana tablic) a nie zleżakowanym syfie na parkingu czy ulicy, nie popadajmy w paranoje
warunki odholowania auta są jasno określone, samo pozbawienie tablic nie jest równoważne z odholowaniem auta,
pocieszny
Forumowicz VIP

22 Kwi 2011, 17:50

j@c3k napisał(a):Jak długo pozostanę bez tablic?

Na dzień dzisiejszy nie masz obowiązku wymiany tablic jezeli samochód jest rejestrowany w tym samym WK...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Kwi 2011, 20:56

pocieszny napisał(a):warunki odholowania auta są jasno określone

Zapodaj jakiąś ustawę, jakiś artykuł który to określa. Wówczas wszystko będzie jasne.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Kwi 2011, 01:38

pocieszny napisał(a):samo pozbawienie tablic nie jest równoważne z odholowaniem auta
lub pojazd, którego stan wskazuje na to, że nie jest używany, może zostać usunięty z drogi przez straż gminną lub Policję na koszt właściciela lub posiadacza.

Zgadza się. Teoretycznie sam brak tablic wystarczy, ale w praktyce nikt takiego pojazdu nie odholuje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Kwi 2011, 08:52

nawet w teorii nie można odholować pojazdu jedynie za brak tablic rejestracyjnych , brak tablic oznacza jedynie że auto na przykład może je mieć skradzione, a oczekiwanie na nowy komplet to około 14 dni, oczekiwanie na tablice zabytkowe (choć te auta zwykle nie stoją na ulicy :mrgreen:) czy specjalne to czasem jeszcze dłuższy okres,
jeśli auto nie zagraża bezpieczeństwu ani nie utrudnia ruchu to nikt go nie zlawetuje,
poza tym pojazd ma jeszcze na szybie naklejkę z nrem rejestracyjnym i policja w 5 minut dojdzie do tego kto jest właścicielem i dlaczego auto nei ma tablicy, i nikt nit zaryzykuje pozwania do sądu :wink:
zgodze się natomiast że pojazd bez cech ropoznawczych stojący długi okres, z widocznymi oznakami zaniedbania zostanie odholowany,
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Kwi 2011, 15:39

pocieszny - ty dalej swoje. Ja piszę jak stanowi przepis, a ty do tego dodajesz swoje wymysły :neutral:

pocieszny napisał(a):poza tym pojazd ma jeszcze na szybie naklejkę z nrem rejestracyjnym i policja w 5 minut dojdzie do tego kto jest właścicielem i dlaczego auto nei ma tablicy

pocieszny -

Dishman napisał(a):Zgadza się. Teoretycznie sam brak tablic wystarczy, ale w praktyce nikt takiego pojazdu nie odholuje.

I o to chodzi. Przepis mówi wyraźnie, że jak auto stoi bez tablic to można je odholwać. I nie ma żadnego innego przepisu ( chyba, że ja nie znalazłem ) który by dawał służbom mundurowym jakieś "widełki". Ale to się nie zdarza, bo jak wspomiałeś każde auto ma naklejkę na szybie i jak policjant albo strażnik bęzie mądry, to najpierw pomyśli i sprawdzi. Ale czy jesteście pewni na 100%, że wszyscy policjaci i strażnicy są tacy inteligentni? Bo ja nie.... No ale w każdym bądz razie nie słyszałem jeszcze żeby czyjeś auto zostało odholowane za coś takiego. Często nawet się zdarza, że stoją auta bez tablic, pognite i nikt się tym nie interesuje.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Kwi 2011, 17:25

MotoAlbercik, piszesz wybiórczo przepis KD nawet nie odnosząc się do rozporządzenia RM ani innych przepisów, jak chcesz coś cytować to zacytuj całośc, z rozporządzeniami a nie wyrywki, i tak ja bede dalej swoje, nikt nie ma prawa zlawetować poprawnie zaparkowanego samochodu bez tablic rejestracyjnych (jeśli nie ma oznak porzucenia pojazdu i nei zagraża on środowisku).
pocieszny
Forumowicz VIP