Witam. Jestem nowy na forum i dlatego najpierw się przywitam i podziękuje Adminowi za włączenie do Grypy !!!
DZIEKI ...
A teraz do rzeczy. Mam Chryslera T&C z 2006 - 3,8 V6. Na wyposażeniu komputer i system parktronik - tylny i system ostrzegania poprzez dźwięk i diody na podczerwień na tylnej klapie. Przy ostatniej wymianie akumulatora i odłączeniu napięcia na około 3 minuty system czujników cofania umarł !!! PRIMO - W komputerze pokładowym ( wyświetlacz nad lusterkiem z przodu ) znikła całkowicie opcja PARKTRONIK . Wcześniej w opcjach było ON i OFF ... ? SECUNDO - Nie działa system dźwiękowy i diody ( nie uruchamia się gdy włączę R ... wsteczny ) ?
Sprawdziłem wszystkie czujniki w tylnym zderzaku. Są podpięte i nie widać uszkodzeń ... Gdzie jest centralka PARKTRONIKA ??? Czy podpięcie komputera poprzez złącze diagnostyczne coś ujawni ???
Nadmieniam, że podczas wyłączenia napięcia przestały działać dwie inne opcje w komputerze pokładowym ( przestawiły się samoczynnie... na OFF .... DZIWNE ???
W niektórych samochodach nie można sobie tak bezkarnie odłączać aku. Nawet przy jego wymianie. Podepnij się pod kompa i mechanik niech posprawdza, czy nie trzeba tych systemów na nowo aktywować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Nie wiem tylko czy tu nie będzie potrzebny komputer DRB 3 dedykowany do tego samochodu. Zobacz jeszcze z ciekawości czy gdzieś w opcjach nie ma możliwości włączenia tego parktronika. W tych samochodach często jest tak że jak odłączysz akumulator to ustawienia wracają do domyślnych i trzeba na nowo ustawiać ale opcja nie powinna zniknąć całkowicie.
Zobacz jeszcze z ciekawości czy na zapiętym wstecznym w komputerze nie pojawi się opcja parktronika.
Centralki nie masz co szukać bo jak przestało działać po odłączeniu akumulatora to po prostu funkcja zdezaktywowała się.
Toyota Camry - historia innowacji Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...
Europejski Program PHEV Toyoty Toyota rozpoczęła projekt Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) w roku 2007. W 2008 r. przeprowadzono próby drogowe prototypowych pojazdów we Francji i Wielkiej Brytanii. W roku 2010 w ramach drugiej fazy projektu ...
Spróbuj jeszcze sprawdzić czy złącza przy module parktronika są w dobrym stanie, można je potraktować jakimś kontaktem. Załączam Ci schemat podłączenia oryginalnych czujników z lokalizacją modułu i inne przydatne informacje. Zobacz może coś Ci to pomoże.
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.