Parujące szyby :/ słaby nawiew

21 Cze 2007, 20:44

mam forda mondeo rok 1995 .Wszystko ładnie pięknie ale jak pada deszcz to trafia mnie szlak ponieważ nawiew działa tylko na 4 "biegu" i na dodatek tak słabo że wcale nie dmucha na szyby co może być przyczyną i jaki jest koszt naprawy .Druga rzecz to wycieraczki ostatnio zaczeły szwankować i nieraz musze czymś ciężkim uderzyć w okolice śruby na której jest umocowana wycieraczka żeby zaskoczyły :/ co to może być ??
zendenman
Nowicjusz

• 21 Cze 2007, 21:22

A ten nawiew to zawsze Ci działa na 4 biegu i wolno czy tylko podczas deszczu? Mogę Ci podpowiedzieć co możesz zrobić z wilgocią w samochodzie. Też mam Mondeo '95, u mnie zbierała się woda w oryginalnym wyciszeniu drzwi (Fordowska gąbka) co było naprawdę dziwne. Zostawiałem samochód całymi dniami na słońcu z otwartym szyberdachem i uchylonymi szybami żeby odparował, a na noc zamykałem całkowicie. Po kilku dniach takiego suszenia pojechałem do pracy, a tu ciągle w samochodzie czułem wilgoć. Sprawdziłem całą tapicerkę, aż nie wiadomo skąd mi przyszło do głowy żeby rozebrać jedne drzwi. No i jak zobaczyłem to się przeraziłem. W niektórych miejscach można ją było wykręcać. Więc pozbyłem się cholery i wstawiłem Dynamat.
    1. Jest ciszej
    2. Lepiej słychać głośniki
    3. Już nie paruje w środku.

Co do nawiewu to raczej będziesz się musiał udać do jakiegoś elektryka samochodowego, chyba że będziesz się bawił w wymianę części po omacku (dobre źródło takich części to szrot). A co do wycieraczek, to może masz luzy na stykach, lub zaśniedziały/przyrdzewiały. Poszukaj przy silniczku od wycieraczek.
    DFireCrow

25 Cze 2007, 20:26

no ten problem mam juz za sobą wystarczyło wymienić filtr powietrza :/ teraz kolejne pytanie .czasmi jak delikatnie trzymam ręke na gałce do biegów potrafi wyskoczyć mi bieg :/ do tego strasznie trzęsie mi kierownicą jak jade po kostce :/ co może byc uwalone poduszka pod silnikiem ??
    zendenman
    Nowicjusz

27 Cze 2007, 17:03

zendenman napisał(a):no ten problem mam juz za sobą wystarczyło wymienić filtr powietrza :/ teraz kolejne pytanie .czasmi jak delikatnie trzymam ręke na gałce do biegów potrafi wyskoczyć mi bieg :/ do tego strasznie trzęsie mi kierownicą jak jade po kostce :/ co może byc uwalone poduszka pod silnikiem ??

Co do wybijania biegów - auto prawdopodobnie było bite i/lub sprawdź poduszki...

Trzepanie kierownicą - amortyzatory...
    Jako ciekawostkę napiszę, że w terenówkach montuje się tzw amortyzator skrętu, który ma za zadanie "wygłuszać" wszelkie szarpnięcia pochodzące od kół (a w terenie jest ich sporo)...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

05 Lip 2007, 19:24

na stacji diagnostycznej powiedzieli mi że jest to wina części która znajduje się w okolicach tapicerki i wchodzi w skłąd układu kierowniczego ponoć jakaś tuleja czy coś gdzie łączy się drożek z całą resztą ,ponoć jest to wyjechane i dlatego tak sie dzieje . A druga sprawa jest taka ...założyłem sobie gaz sekwencje i coś mi przerywa przy przyspieszaniu :/ co może być przyczyną mówią że to świece ale ja jakoś nie wierze bo na benzynie idzie dobrze
    zendenman
    Nowicjusz