Przerywanie gazu podczas jazdy

03 Lip 2007, 21:15

mam land rovera freelander i problem polega na tym ze przy normalnej jeździe lub przy nabieraniu prędkości tak jakby przerwał się dopływ paliwa na sekunde i samochód gwałtownie "wyhamowuje"(to jest tylko na ułamek sekundy tak ze odczuwalne jest tylko takie zerwanie) przeważnie dzieje się to przy prędkościach powyżej 70-80 km/h

jest to średnio częste zjawisko przeważnie pojawiające się po 5-10 minutach od rozpoczęcia jazdy czasami nawet po pół godziny
blublub
Nowicjusz

• 04 Lip 2007, 16:54

poszukaj nieszczelności w układzie zasilania paliwem. prawdopodobnie masz niewielki upływ paliwa przez co w układzie pojawia się bąbel powietrza, który po pewnym czasie od uruchomienia dochodzi do układów silnika...

No, chyba, że auto jest zagazowane - tak się objawia w niektórych autach moment przełączenia...

Bo takie "pierdółki" jak wymiana filtrów paliwa i powietrza to mam nadzieję, że masz za sobą...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

04 Lip 2007, 18:03

niektóre rzeczy były wymieniane nie wiem czy wszystkie pierdółki ale filtr paliwa był i powietrza też

jeszcze zapomniałem dodać ze to disel jest

i raczej to nie jest powietrze bo to inaczej wygląda i nie widać żadnego przecieku

u mnie to wygląda tak jakbyś jechał samochodem i na ułamek sekundy wyłączył silnik na wysokich obrotach

mam nadzieje że to nie jest komputer pokładowy

trochę strach tak jeździć ostatnio wyprzedzałem 4 samochody capingowe naraz z przeciwka tir a mi silnik tak robi...

chyba mogę powiedzieć że dzieje się to tylko na wysokich obrotach jak się rozpędzam
    blublub
    Nowicjusz

05 Lip 2007, 14:46

blublub napisał(a):(...) jeszcze zapomniałem dodać ze to disel jest

i raczej to nie jest powietrze bo to inaczej wygląda i nie widać żadnego przecieku

u mnie to wygląda tak jakbyś jechał samochodem i na ułamek sekundy wyłączył silnik na wysokich obrotach...
    W takim razie obstawiam (wcale nie taki rzadkospotykany problem!) przytkany odpowietrznik zbiornika paliwa...

blublub napisał(a):(...) trochę strach tak jeździć ostatnio wyprzedzałem 4 samochody capingowe naraz z przeciwka tir a mi silnik tak robi...
    Zdrowy rozsądek podpowiada, żeby takich sytuacji unikać... :roll:
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP6 bezpiecznej podróży na wakacje
      Przed nami wakacyjne podróże. Większy ruch na drogach w tym okresie oraz zazwyczaj dobra pogoda potrafią uśpić czujność kierowców i nadmiernie powiększyć wiarę we własne umiejętności panowania nad autem. Żeby ...