Pasek rozrządu, a pompa wodna.....POMOCY!

28 Maj 2008, 20:36

Czy przy wymianie zespołu paska rozrządu, rolki napinającej konieczna jest wymiana także pompy wodnej?
premier00
Początkujący

• 29 Maj 2008, 07:58

Zazwyczaj każdy mechanik zaleca wymienić pompę.Koszt pompy nie jest aż tak wielki,a jej zatarcie spowoduje zerwanie paska rozrzadu.A z czym się to wiąże to pisać chyba nie muszę.Tak więc warto tą pompę wymienić.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

30 Maj 2008, 23:26

mechanik zaleca wymiane pompy wody bo jak np po 15 tys od wymiany rozrządu rozcieknie sie pompa wody to na nowo trzeba rozbierać cały rozrząd
    Najger
    Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

23 Lut 2010, 09:59

Witam serdecznie
    Mam problem i proszę o pomoc
    Mam Focusa 1,8 TDDi kombi i strasznie piszczy mi pasek klinowy. W serwisie powiedzieli mi że muszę wymienić pasek klinowy, pasek rozrządu + pompę wody. Wydaje mi się że to trochę za dużo. Czy wymiana pompy wody jest koniczna przy wymianie paska rozrządu. Proszę o pomoc i odpowiedź
    olekkr
    Nowicjusz

Miejscowość: kraków

25 Lut 2010, 14:21

wydaje mi sie że w zupełności wystarczy wymiana paska klinowego, trzeba zobaczyć jak napinany jest pasek klinowy jeśli napinaczem hydraulicznym to najlepiej też go wymienić, ale żeby wymieniac przy tym pompe wody i rozrząd to dziwna sprawa :]
    Najger
    Nowicjusz

25 Lut 2010, 18:09

Najger wymiana rozrzadu i pompy wody to nie jest wcale dziwna sprawa tylko normalna rzecz jesli jego pasek napędza pompe wodna. Koszt takiej pompy nie jest duzy a przy jej wymianie nieraz trzeba rozebrać cały przód jak i wszystkie osłony rorządu. Dlatego należy wymienić pompe przy wymianie rozrzadu bo po jakimś czasie pompa może ulec uszkodzeniu a jak będzie trzeba ją wymienić to skasują cię jak za wymiane rozrządu i pompy ( bo po jej zamontowaniu trzeba ustawić na nowo rozrząd).
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie parkować? Niebezpieczeństwa parkowania!
      Parkowanie to jedna z podstawowych umiejętności, jakie kierowca powinien nabyć w czasie kursu nauki jazdy. Jednak nawet gdy ktoś wykona ten manewr prawidłowo podczas egzaminu, nie ma pewności, że będzie w stanie równie ...

27 Lut 2010, 19:11

Tak jak pisałem wcześniej każdy mechanik zaleca wymiane pompy wody, ale nie jest konieczna jej wymiana (chyba że cieknie, ma luz lub coś podobnego )
    Najger
    Nowicjusz

27 Lut 2010, 19:36

olekkr to piszczenie to taki standard w foce TDDi :( Najgorsze, że bardzo rzadko piszczy sam pasek klinowy. Częściej przyczyną jest któreś z napędzanych kół (pompa wody, wspomagania, alternator, sprężarka klimy, rolka napinacza lub rolka pośrdnia). Diagnoza jedynie poprzez zdjęcie paska i kręcenie poszczególnymi rolkami.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013