Pasek rozrządu - wymienić po małym przebiegu ze względu na jego wiek?

08 Maj 2011, 16:26

Witam.
Czy jeśli na pasku rozrządu przejechałem tylko 25tyś km , a minęło już 5 lat to należy go wymienić ?
Czy można z rok jeszcze pojeździć ?
PlanetTerror
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

08 Maj 2011, 16:39

PlanetTerror napisał(a):Czy jeśli na pasku rozrządu przejechałem tylko 25tyś km , a minęło już 5 lat to należy go wymienić ?

Zeby spoko kimać lepiej go wymień.... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Maj 2011, 16:44

Co 4 lata powinienes, niezalezynie od tego czy osiagnales limit kilometrow wskazany przez producenta samochodu czy tez nie, pasek jest z gumy, ktora traci swoje wlasciwosci z uplywem czasu.

Teoretycznie jak nie ma pekniec, ani luzow to mozesz na nim jezdzic, ale bedzies sobie plul w twarz jak ci sie urwie/zeskoczy i silnik rozwalisz.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

08 Maj 2011, 17:12

To faktycznie lepiej wymienię .
Umawiałem się w serwisie bosch'a na wymianę rozrządu tej firmy.

ps Kiedyś czytałem że gościu założył pasek bosch'a i wył mu jak ch...a . Trochę się przestraszyłem :sad: .

Macie jakieś doświadczenie z paskami tej marki ?
PlanetTerror
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

08 Maj 2011, 19:37

Oczywiście wymień,tworzywo się starzeje,zresztą nasze warunki klimatyczne(zimy),źle wpływają na same paski.Bosch?!Założyłem taki pasek do Renówki,nic się nie dzieje,słyszałem o pękniętym pasku Boscha tuż po założeniu ale na 100% winien temu był przytarty wałek rozrządu lub błąd w sztuce(źle napięty,np)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Maj 2011, 19:58

Bosch nie produkuje pasków tylko sprzedaje pod swoim logo.
Dobre paski to DAYCO, CONTINENTAL, różnica w cenie nie jest duża więc warto dołożyć.
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    [B] 206 RC / Clio II Sport / Ibiza II Cupra / Yaris I TS
    Podstawowe kryteria zestawienia: - segment B - silnik benzynowy o mocy około 160KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Peugeot 206 2,0 RC - 177KM - Renault Clio ...

10 Maj 2011, 14:30

wymieniać, oczywiście że tak. to jest guma, tak więc niszczy się z upływem czasu. a co do marek to polecam Ci np taki [link do iParts wygasł] Gatesa, jeśli chodzi o wszelkie paski klinowe i rozrzadu to jeszcze sie nie przejechalem na tej firmie.
Marian27
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa