Passat 3gb uszczelka pod głowicą

23 Paź 2019, 06:42

Witam nie dawno kupiłem passata 3gb 1.6 03rok.Niestety wszystko wskazuje na uszczelkę pod głowicą na obrotach przy zmianie biegu puszcza biały dymek,olej też znika.Po uruchomieniu jakieś 30sekund nie ma w ogóle siły jechać.Dymi generalnie po rozgrzanie.
Auto kupiłem w De ,gdzie mieszkam od prywatnego 2 właściciela przy sprawdzaniu nic nie wyszło domyślam się, że specjalnie olej był zmieniony I płyn chłodniczy na nowe.Pod korkiem oleju i płynu chłodniczego nic nie było,nie bulgotalo w zbiorniczku wyròwnawczym.Zacięty był termostat.

Pytanie jaki koszt naprawy w Pl uszczelki?Czy może być to coś poważniejszego?I czy mogę w ogóle zrobić trasę 900km?

Za auto dałem 1300e ,przegląd na rok,nowe hamulce ,wydech,zawias ok,nie bity jedynie malowana klapa tył I błotniki na co sa papiery ,bez korozji,fajne opony.Wyposazenie 100 sprawne.Zmienilem nie stery już rozrząd paski napinacz alternatora ,termostat koszt ponad 600e.Dlatego proszę o poradę czy warto robić to dalej czy uczciwie sprzedać jako uszkodzony?Pozdrawiam
Podkowa1991
Nowicjusz

25 Paź 2019, 14:17

Wszystkie objawy wskazują na uszczelkę z tego co opisujesz. Możesz dla pewności kupić sobie tester CO2. One nie są drogie a utwierdzisz się że masz spaliny w układzie chłodzenia.

Podkowa1991 napisał(a):Czy może być to coś poważniejszego?I czy mogę w ogóle zrobić trasę 900km?
Ja bym nie ryzykował bo możesz nie dojechać. Czy może być coś poważniejszego jak uszczelka w tym przypadku? Hm… np. pęknięta głowica.

Podkowa1991 napisał(a):przegląd na rok,nowe hamulce ,wydech,zawias ok,nie bity jedynie malowana klapa tył I błotniki na co sa papiery ,bez korozji,fajne opony.Wyposazenie 100 sprawne.Zmienilem nie stery już rozrząd paski napinacz alternatora ,termostat koszt ponad 600e.Dlatego proszę o poradę czy warto robić to dalej czy uczciwie sprzedać jako uszkodzony?
Skoro tak jest i to jedyny problem to ja bym zaryzykował i zrobił. Sporo już włożyłeś....
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Paź 2019, 19:40

Dzięki za odpowiedź.Czy możliwe, że coś jest w rozrządzie sknocone?Przy kupnie niesprawny był termostat, ale auto nie dymilo, nie śmierdziały spaliny.Mechanik zmienił termostat,pompę wody,pasek ,rolkę napinajacą,pasek klimy,alternatora I napinacz alternatora. Od tego czasu gryzący smród z wydechu,czasem dymi na biało.Przy wkręceniu na obroty ciemny dym (olej czy za duża dawka paliwa?).Od tego momentu zrobiłem 180km ,dolałem 1litr płynu chłodniczego.Dziwne,że nie zawsze są te objawy.
Podkowa1991
Nowicjusz