Passat B3 1.9d silnik wolnossący 1Y co myslicie ?

20 Kwi 2014, 12:52

1.6 słaby a 1.9 nie? :shock:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Kwi 2014, 17:37

1.6 TD jest mocniejszy, masz turbinę a poza tym uważam go za lepszą konstrukcję od np. 1.9TD. Jeśli mocy Ci w nim braknie w bardzo prosty sposób i bez nie wiadomo jak wielkich kosztów jesteś w stanie podnieść moc. Sam mam w BUSIE KEMPINGOWYM VW T3 Westfalia właśnie 1.6TD i powiem Ci, że co prawda mam bardzo mały przebieg (140tys), ale wykrzesałem z niego 91km i lekko ponad 200 momentu a w zasadzie zrobiłem wydech, dołożyłem IC i dobrze wyregulowałem silnik a dokładnie pompę. W dodatku zakładasz metalową uszczelkę od 1.9 i nie martwisz się o nią. Jedyne co odradzam w pchanie się tzw. ekowersji jak w Golfach II, czyli 60km, ponieważ jest tam małe turbo, pompa od zwykłego diesla i malutkie sprzęgło co tak naprawdę nie daje rady już przy lekkim podkręceniu dawki...
melanrz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 04 1989
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: VW T4
Silnik: 2.5 TDi 102KM
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
    Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...
    Samochody Toyoty otrzymają karty SIM
    Japoński operator telekomunikacyjny KDDI będzie dostarczał karty SIM do połączonych w sieci samochodów Toyoty. Nowe karty umożliwią globalną komunikację i wymianę danych między autami. Do 2020 roku Toyota zamierza ...