Passat B3, problem z chłodzeniem

12 Lut 2009, 20:50

Witam, mam problem z moim Passatem B3. Chodzi mu tu o to, że silnik w tym samochodzie pobiera powietrze do chłodzenia silnika od dołu, i jest on kierowane przez przedni spoiler na chłodnicę. I tu pojawia się problem, spoiler jest bardzo wrażliwy na uszkodzenia, przez co nie działa tak jak powinien, i silnik mocno się nagrzewa. W zimie nie jest to spory problem, ale latem nie da się tym jeździć po moich rodzinnych terenach [ Góry Stołowe, jeśli ktoś był to wie o czym mówię] bo jadąc pod górkę łatwo się zagotować. Mam więc pytanie, czy ktoś już miał ten problem? Może ktoś ma jakiś sposób na przerobienie samochodu tak żeby problem wyeliminować? Zaznaczam przy tym, że ciągłe kupowanie nowych spoilerów nie wchodzi w grę, ponieważ samochodem muszę czasem wjechać na polne drogi. Proszę o pomoc zacne grono tego forum :D
Passat B3
Rebeliant
Nowicjusz

Miejscowość: Kotlina Kłodzka => Wrocław
  • 12 Lut 2009, 21:31

Mówisz o przerobieniu samochodu nie bardzo jest jak jęśli winny jest tylko spojler a zakup nowego to problem -wcale sie nie dziwie. Moim zdaniem o większej chłodnicy można zapomnieć ja bym pomyślał o przerobieniu tego wentylatora co jest na jakiś dodatkowy włącznik tzn. jeśli byś zauważył przegrzewanie się samochodu recznie włączasz mu wentylator- lub zamontował drugi jakiś dodatkowy na chłodnice.
    Zaznaczam,że to tylko propozycja i nie jest ona sprawdzona przeze mnie bo nie miałem takiego problemu. Moze jeszcze ktoś coś podpowie.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

19 Lut 2009, 21:44

Piotr to jest dobry pomysł ja cos takiego mam w swoim samochodzie dodatkowy włacznik ,mnie czujnik załacza wiatrak przy 100st,latem gdy jezdzę po miescie stoje w korkach a jest goraco wciskam przycisk juz przy 80st i mam spokoj! :D Samo zrobienie sobie czegos takiego to banał,po prostu wystarczy poprowadzić kabelek masowy i koniec.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koenigsegg Agera RS - wyjątkowy samochód
      Koenigsegg Agera RS to wyjątkowy samochód produkowany przez szwedzką markę Koenigsegg. Jest to jednen z najszybszych samochodów na świecie, zaprojektowany z myślą o oferowaniu niezapomnianych wrażeń z jazdy. ...