Slaby Mercedes Sprinter

12 Lut 2009, 17:47

Witam.Kupilem Sprintera maxi,2001rok.Silnik jest po wymianie i ma
110 KM.Zdziwilo mnie w Niemczech w gorach ,ze on nie ma sily.
Zachowuje sie jak sam diesel.Myslelismy ze to przeplywomierz.
Kramer z Miedzychodu powiedzial nam ze ten silnik,dwu letni, nie ma
przeplywomierza.Drugi mechanik powiedzial ze wymienic komputer,
na nowy, silnik nie bierze oleju,turbina jestok.Jak sprawdzic czy wszystko,
jest ok,przy 110 KM.
piotr2273
Aktywny

• 12 Lut 2009, 20:34

Jedz do dobrego Fachmana od tych spraw niech ci sprawdzi czy po prostu nie trzeba wykasowac bledow w oprogramowaniu komputera od tego musisz zaczac.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

12 Lut 2009, 22:33

jutro pojedziemy z kumplem sprawdzic komputer,napisze co wyszlo
    piotr2273
    Aktywny

14 Lut 2009, 17:37

Nie bylem osobiscie,ale dowiedzialem sie telefonicznie,ze wykasowanie bledow z komputera,to ok 700 zl.Zdziwila mnie troche ta cena.
    piotr2273
    Aktywny

14 Lut 2009, 20:51

Samo podpięcie pod komputer u dobrego mechanika kosztyje około 100zł a błędy wykasuje odrazu jak zobaczy,że coś jest nie tak. 700zł to kosa jak nie wiem co.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

14 Lut 2009, 21:21

Piotr oczywiscie,ze to dużo,zależy gdzie ty pytałeś.Poszukaj innego,u nas jest chłopaczek który takie rzeczy robi za grosze,tak w okolicach 100 zł bo to jest dla fachmana chwila.Ten Merek to nie jakaś kosmiczna technologia jesli chodzi o elektronike,gdybys miał najnowszą S classe to musiałbys głeboko sięgnąc do kieszeni,700 zł zapłacił bys za sam wjazd.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

14 Lut 2009, 22:56

Sorry,teraz musze Ci napisac prawde.Ja to pisze,a moj brat ,z kumplem jezdza tym sprinterem,on mi mowi ze to CDI dwu letni silnik.
    Poprzedni LT im sie mulil,a ja mowilem ze moze przeplywomierz.Wymienili go i LTodrazu mial POWER.
    Brat mi mowi ze ten silnik nie ma przeplywomierza.Mi wczoraj
    znajomy mechanik powiedzial ze CDI ,to musi miec przeplywomierz.
    Z tego co wiem to nowoczesne diesle maja przeplywomierze.
    On mi twardo mowi ze nie ma .
    piotr2273
    Aktywny

14 Lut 2009, 23:27

Ach słuchaj no własnie zapomniałem ,że ten silnik jest z tego roku,ja byłbym zdumiony gdyby przeplywomierza nie mial,nie jestem pewien ale faktem jest gdy przeplywomierz strzeli to samochód muli.Przepływomierz o ile pamietam to nic innego jak cieniutki drucik w uproszczeniu,ktory jest podgrzewany a nastepnie chłodzony przez przepływające powietrze.Przepali sie i problem ze składem mieszanki paliwowej.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

14 Lut 2009, 23:41

Cena czyszczenia komputera mnie dobija.Brat mowi ze jak z dwa lata temu robili u jednego goscia i kazal im zawiesc komputer od sprintera
    do wyczyszczenia to zaplacili 800 zl.W Domaslawku kolo Znina.
    piotr2273
    Aktywny

15 Lut 2009, 00:02

To wychodzi na to,że nie zrobi tego zwykłym interfejsem podłączonym do laptopa,ja bym sie jeszcze popytał.Ty słuchaj! mysle,ze potrzeba wpisać nowy program pod ten silnik,to sie nie dziw ,że tyle bulniesz!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

15 Lut 2009, 10:00

Witam.Piszesz ze trzeba wpisac nowy program.Oni nigdzie nie byli tym busem,tylko im mowil gosc ze 700 zl kosztuje usuniecie bledow z komputera.Nie siedze w tym ,ale nigdy sie nie zgodze ze 700 zl.
    Przy moim kadecie e odlacze akumulator na pol godziny i bledy sie same wykasuja.Zgadzam sie ze to nowe samochody ,ale nie taka cena.200 zl to tak.
    Mialem kiedys ETZ,teraz mam rometa kadeta,troche o budowie silnikow wiem,a grzebalow ktorzy sie nie znaja tez nie brakuje.
    Za chwile roboty 700 zl.
    piotr2273
    Aktywny

15 Lut 2009, 11:01

Piotr, kolega brata mojego pracuje w serwisie Mercedesa ,tym nowo otwartym koło Nowego Sącza.Pytałem go kiedyś z ciekawości ile klienci zostawiaja kasy przyjezdzajac brykami do serwisu na cykliczne przeglądy.Od 2000-20000 zł!Te samochody nie sa stare.Ok 20000 zostawiaja klienci tych lepszych Merców gdy cos nawali .Mercedes to Mercedes.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

15 Lut 2009, 11:35

Po dradze jak jezdzimy na ryby ,mala wiocha,gosc ma warsztat,
    ciagle tam stoja samochody,osobowki,busy,brat gdzies slyszal ze on bierze za wykasowanie bledow 500 zl.Zaczynam w to wierzyc.
    Firma,to firma,moze sobie tyle licza.W koncu to mercedes.
    piotr2273
    Aktywny

15 Lut 2009, 11:56

Piotr sam ten sprzecior kosztuje.Wiesz ile kosztuje komputer diagnostyczny w Autoryzowanych serwisach Merca?Nie chcę przesadzić ,juz nie pamietam ale łeb boli.Zrób to sobie no wiesz to jest Meraś!Inaczej na paliwo wydasz wiecej szukająć innego tańszego Speca.700 zeta to duzo ale czy warto sie martwic dla takich pieniedzy ,wydasz i sobie usiadziesz w fotelu a teraz spokojnie siedzisz?Napewno nie! :cry:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

15 Lut 2009, 12:56

Zgadzam sie ,w koncu to merc,brat juz pojechal,ale przyslal mi esa,
    i napisal,o tym podrodze na ryby,kumpel Zenek byl u niego,
    wyczyscil mu kompa i wziol 500 zl po znajomosci,a normalnie bierze 700.
    piotr2273
    Aktywny