Passat B4 2.0 AGG, Problem Z Pracą Silnika!

31 Mar 2015, 07:13

Witam

Passat B4 1996 r. 2.0 115KM AGG (zwykłe LPG)

Mam kilka pytań odnośnie kilku usterek które mnie irytują, nie mogłem nigdzie znaleźć konkretnych odpowiedzi na moje pytania, więc postanowiłem założyć nowy temat.

Zaobserwowałem od jakiegoś czasu sączący się olej w okolicy świecy, wydaje mi się, że uszczelka pokrywy zaworów raczej nie ma z tym nic wspólnego (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić), ponieważ sam silnik jest suchy, a obok świecy jest tylko mokro (jak na zdjęciach) ->

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Świece nowe, odpowiednio dokręcone, jakieś podpowiedzi ??? sama elektroda jest sucha. mokry gwint i ten pierścień nad gwintem.

Zauważyłem również, że auto nie do końca równo pracuje na wolnych obrotach, trochę buda aż wibruje, czy ma to związek z olejem w okolicach świecy ? nie przychodzi mi już nic do głowy, nowe świece, kable, cały układ zapłonowy sprawdzony, przepustnica "raczej" dobrze wyczyszczona.

Wstawiony jest też przez jakiegoś "rzeźnika" w miejsce katalizatora tłumik środkowy z jakiegoś auta, wydaje mi się, że z Opla, jest bardzo chamsko wspawany, czy może to jakoś zakłócać pracę silnika ??? Auto powyżej 3k obrotów strasznie, buczy/huczy.

Dziękuję z góry za jakiekolwiek porady, mam nadzieję, że temat założyłem w dobrym dziale i nie powtarza się, jeśli zrobiłem coś nie tak to przepraszam.
Derus
Obserwowany

Auto: VW Passat B4
Silnik: 2.0 115KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Zegarek Nissan Nismo Watch
    Nissan przedstawia pierwszy zegarek typu smartwatch, umożliwiający nawiązanie połączenia pomiędzy samochodem i kierowcą. Nissan zostanie pierwszym producentem samochodów, który opracował zegarek smartwatch stworzony ...