Problem z zapłonem.Opel Astra 1,6 kat. benzyna 1999 r. 55kM

27 Mar 2015, 17:05

Zimny zapala, gorący zapala, Nie zapala powtórnie po przejechaniu kilkudziesięciu metrów. Kontrolki bez zarzutu. Pozycja kluczyka zapłonowa - martwa. Nie kręci. Samochód jeździ bez zarzutów, jeżeli nie zgaszę go po pierwszych kilkunastu metrach. Wtedy muszę poprosić sąsiada o pociągnięcie(popchnięcie). Nie wiem po ilu metrach(kilometrach) już ta usterka ginie. Mój serwisant sprawdził rozrusznik, stacyjkę i niczego nie znalazł. Komputer nie wykazał tej awarii. On jest bezradny i ja też, bo dzisiaj znowu zagapiłem się i po paru przejechanych metrach wyłączyłem go. Znowu muszę poprosić sąsiada. Co to może być?
pav2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 1979
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Astra 1,6 kat
Silnik: 55kW
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Mar 2015, 22:26

Zmień serwisanta . Widocznie nie jest kumaty. W tym roczniku auta komputer jest bezużyteczny w tego typu usterki.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG

28 Mar 2015, 22:55

Dzięki. Zrobię to w poniedziałek. A tak dla ciekawości. Po paru godzinach postoju zapalił bez problemu. Poprzednio musiał być popchnięty - też po wielu godzinach postoju.
pav2
Nowicjusz

29 Mar 2015, 10:17

1. Dlaczego wyłączasdz silnik po kilkunastu metrach? To nie jest dobre dla akumulatora ani dla rozrusznika.
2. Nie można uruchomić silnika po kilkunastu metrach, po wcześniejszej jeździe na benyznie czy na LPG?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Mar 2015, 11:37

MotoAlbercik napisał(a):1. Dlaczego wyłączasdz silnik po kilkunastu metrach? To nie jest dobre dla akumulatora ani dla rozrusznika.
2. Nie można uruchomić silnika po kilkunastu metrach, po wcześniejszej jeździe na benyznie czy na LPG?

Ad.1 Jadąc do pracy kupuję gazetę w sklepie, do którego jest kilkanaście metrów. Zdarza się, że najpierw ruszam samochodem, a potem kupuję gazetę. I wtedy problem. Autko nie zapala. Nie ma komu popchnąć. Na szczęście mam kolejkę. Gorzej jak w samochodzie siedzi np. żona.
Ad.2 Oczywiście zdaję sobie z tego, że auta tego nie lubią. Ja też wiele rzeczy nie lubię, a muszę. Jeżdżę tylko na benzynie. Ostatnio, jak już pisałem po kilkugodzinnym postoju zapalił bez problemu. Ostygł? Coś się odblokowało? Poprzednio po wielogodzinnym postoju nie zapalił, musiał być popchnięty. To chyba jednak problem rozrusznika, choć mój serwisant już go przejrzał.
pav2
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Supra z 1994 roku sprzedana na aukcji
    Już niedługo nowa generacja Toyoty Supry trafi do salonów. Tymczasem oryginalna Supra 4. generacji z 1994 roku została sprzedana na portalu aukcyjnym Bring A Trailer za kwotę aż 121 000 dolarów, czyli ponad ...