Passat B4 - miałem sprawną klimę ;))

03 Sie 2008, 18:29

Witam,
Podczas napełniania instalacji klimy gazem mechanik zwrócił mi uwage, ze nie działa wentylator chłodnicy i zeby nie włanczać klimatyzacji na postoju w korku itp. bo wzrasta ciśnienie w układzie i moze ulec uszkodzeniu sprężarka.
Inny mechanik ktory miał mi sprawdzić co jest uszkodzone w układzie elektrycznym, ze nie działa wentylator kazał włączyć klimę i po paru minutach pracy coś stuknęło i klima się wyłanczyła. Niestety wyłączyła sie tak skutecznie, że nie mogę jej uruchomic. Elektromechanik, ktory miał naprawic wentylator też nie wie co jest uszkodzone.
Czy uszkodzeniu uległa sprężarka czy moze czujnik ciśnienia sie uszkodził?
Jak sprawdzic te oba elmenty ?
Z gory dziekuje za poradę i pozdrawiam

gazda
gazda
Nowicjusz

• 03 Sie 2008, 20:38

moze wypuszcza gaz ja tak mialem
    polak31
    Nowicjusz

03 Sie 2008, 22:12

Zapomniałem napisać wcześniej, że sprawdzałem ciśnienie gazu w instalacji i jest w porządku. Wyglada na to że gaz nie ucieka z instalacji.

gazda
    gazda
    Nowicjusz

08 Sie 2008, 17:55

no to mamy ten sam problem
    polak31
    Nowicjusz

08 Sie 2008, 22:34

U mnie gaz jest w instalacji bo sprawdzałem ciśnienie. Żeby sprawdzić czy jest uszkodzony czujnik ciśnienia trzeba zamontowac do układu sprawdzony czujnik. Ja takiego nie mam więc kupiłem nowy, jak go dostanę to zamontuję i sprawdzę. Moznaby też spróbowac zwierać na krótko styki na wejsciu czujnika ale trzeba wiedzieć ktore bo w moim czujniku są 4 piny i ja nie wiem ktory zewrzeć z ktorym żeby zadziałało.
    gazda
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ZOE - limitowana seria STAR WARS
      Renault świętuje partnerską współpracę z producentami STAR WARS™ i prezentuje limitowaną serię swojego najbardziej awangardowego samochodu ZOE, który jest liderem wśród samochodów elektrycznych ...
      Skoda Vision RS - model koncepcyjny
      Skoda Vision RS to wyraz wizji przyszłych samochodów kompaktowych marki, utrzymanych w sportowym duchu RS. Ten dynamiczny model swoją światową premierę będzie mieć podczas zbliżającego się Salonu Samochodowego w Paryżu. ...